skip to Main Content

Riffelskydnings Masterclass med Steen Schrøder!

riffelskydning

“Åben bukserne… Altså knap dem HELT op og prøv igen!” Ordren var uventet, nok især fordi vi befandt os midt på en skydebane! Hvis ikke det var fordi at ordene kom fra Steen Schrøders mund, så havde jeg nok ikke bare gjort som han sagde. Jeg havde selv bedt om at få undervisning af Steen, efter min sidste feltskydning hvor især de udleverede rundstokke havde drillet mig! Nu befandt vi os så på Storkøbenhavns riffelbane og var i fuld gang med at øve forskellige skydestillinger, nu også med åbne bukser… Dagen skulle vise sig at være en stor øjenåbner for mig og jeg tror faktisk at jeg lærte mere om riffelskydning i løbet af et par timer, end jeg har lært hele mit liv!

Det foregik i sidste uge og parolen var klar! Først skulle vi indskyde med mine helt nye Winchester Extreme Point patroner i kaliber .270 og dernæst skulle vi øve skydestillinger med rundstokke!

riffelskydning
Den helt nye Winchester Extreme Point!

Indskydningen gik hurtigt, der skulle ikke stilles meget på kikkerten og senere skulle det vise sig at træfbilledet på 300 meter var rigtig flot. Extreme point kuglen, har en helt ny konstruktion, da polymer spidsen er større og længere end på andre kuglekonstruktioner.

riffelskydning
Skydning på 300 meter med en klassisk feltskydnings-stilling. Knyttet venstre hånd og kolben hvilende på underlaget.
riffelskydning
En udmærket samling på de første tre skud på 300 meter!
riffelskydning
Den nye Polymer spids er større og vil give hurtigere ekspansion og større chock-effekt!

Teorien er at den større diameter på polymer spidsen, gør at ekspansionen af kuglen sker hurtigere og derved giver større chock-effekt i dyret! Jeg har ikke skudt noget dyr med denne kugle endnu, men teorien om en hurtigere ekspandering og stor chock-effekt er faktorer som tiltaler mig meget. Jeg er spændt på om der vil være gennemskud på de store dyr, såsom kronvildt og vildsvin, men det vil vise sig og jeg lover en grundig gennemgang og anmeldelse ved afslutningen af den kommende jagtsæson!

riffelskydning
Større diameter, større effekt!

Efter indskydningen var overstået, skulle Steen og jeg snakke lidt om teknik og vejrtrækning. Steen Schrøder er en af Danmarks bedste feltskytter, for ikke at sige den bedste! Han skyder tusindvis af skud hvert år og deltager i de fleste skydninger, som afholdes, rundt om i landet. Skydetræning og teknikker er meget forskellige og hver skytte har nærmest sine egne ritualer og teknikker. Når jeg har set mesterskytterne skyde til feltskydninger, så har jeg lagt mærke til at de næsten aldrig anvender samme skydestil eller teknik. Skydestillingerne varierer og nogen lader enkeltvis, mens andre lader magasinerne helt op. En af de første pointer Steen forklarede mig var at det “blot” var at finde sin egen skydestilling og metode og så blive ved med at træne den, til perfektion.

riffelskydning
Steen Schrøder i hans rette element!

Steen havde taget de frygtet rundstokke med, men efter kort tids træning med disse, fandt jeg faktisk ud af at jeg havde et roligere sigte ved at anvende en, for mig, helt ny skydestilling- nemlig fritstående! Pointen med rundstokken var ellers, at det gjaldt om at få så mange støttepunkter som muligt. Mens jeg stod og fumlede med stokken, bemærkede Steen at jeg strittede for meget med min venstre arm. For at få den længere ind til min krop, startede vi forfra, uden stokken. Jeg har altid, ved stående skydning, holdt rimelig langt ude på forskæftet og min venstre arm har nærmest været vandret. Denne skydestilling er også glimrende når det gælder skud til løbende vildt, men til egentlig præcisionsskydning på stillestående mål, er den ikke optimal! På jagt er det yderst sjældent at jeg skyder uden skydestok, så jeg må nok også indrømme at jeg udelukkende har trænet stående skydning til løbende mål.

riffelskydning
Remmen rundt om albuen og ind i hånden. 3 dybe indåndinger og så skyd!

Steen viste mig hvordan jeg skulle vikle min venstre arm ind i remmen lige over albuen. Derefter vred han remmen rundt om hånden og støttede så riflen på og omkring aftrækkerbøjlen. Venstre albue holdt han helt ind til kroppen og så skød han hoften lidt frem, for at give ekstra stabilitet. Stillingen mindede mig om konkurrence skytter som jeg har set på fjernsynet og selvom jeg ikke syntes det lignede en rigtig “jagt-skydestilling”, så forsøgte jeg mig med samme teknik. Sigtet var forbløffende roligt og efter blot få minutters finjustering under Steens kyndige rådgivning, følte jeg at sigtet var mere stabilt helt uden rundstokken! Jeg skød et par serier med denne “nye” skydestilling og træffene var forbløffende gode!

riffelskydning
Albuerne ind til kroppen, lidt tilbagelænet, hoften frem og det meste af vægten på venstre ben. Ikke nogen naturlig stilling for mig, men sigtet var forbløffende stabilt!

Til feltskydninger, bliver vi tit udsat for rundstokke ved stående og siddende skydninger. Ingen af delene har jeg fået gode resultater ved, så næste trin var at finde en god siddende skydestilling. Steen og jeg sad og rodede lidt rundt og igen viste Steen mig noget “nyt”! Det Steen typisk gør, er at sætte sig næsten vinkelret på målet der skal skydes til og så med begge ben bøjet, ligefrem. Med indersiden af venstre albue låste han rundt om venstre knæ og det samme med højre. Højre hånd skal jo bruges til aftrækket, men venstre hånd låste han fast rundt om højre arm og med riflen hvilende over venstre arm var hele kroppen nærmest låst.

riffelskydning
Benene er låst af armene, som igen låser ind over hinanden. En rigtig god skydestilling, ISÆR med åbne bukser..:)

Jeg forsøgte mig med samme stilling og det var her at de uventet ord om at åbne bukserne faldt! Mens jeg havde siddet og bakset med arme og ben, kunne jeg tydeligt mærke at mit åndedrag blev mere og mere besværet og da jeg endelig havde fået låst arme og ben, var jeg nærmest stakåndet og mit hjerte bankede hårdt i mit bryst! Jeg kiggede op på Steen, for lige at lure om han lavede fis med mig, men han var helt alvorlig… Jeg knappede bukserne op og løsnede min livrem og resultatet var fantastisk! Når man sidder så sammenbøjet og i spænd, så kommer der et stort tryk og pres på kroppen og de lukkede bukser er med til at trykke på maven og organerne… Ved at åbne bukserne, kommer der mindre pres og på denne måde sad jeg nu behageligt og sigtet var næsten så stabilt som hvis jeg havde riflen i en indskydningsbænk… NÆSTEN!

riffelskydning
Ikke en skydestilling som jeg har prøvet før!

Disse to nye skydestillinger, fungerede rigtig godt til selve skydningen, men det var også tydeligt at mærke at der skal trænes meget mere før det rigtig fungerer. Jeg skal indøve repetering, genladning og rutinerne og bevægelserne skal ligge på rygraden. Der skal mange timer på skydebanen til, før jeg er klar til næste måneds feltskydninger!

Det er altid sjovt at lære noget nyt og jeg må indrømme at jeg havde et stort smil på mine læber da Steen og jeg sagde farvel. Jeg glæder mig til mere træning og så bliver det spændende om jeg også kan se effekten på resultaterne til de forskellige skydninger jeg skal deltage i de næste par måneder.

Det kan i naturligvis læse mere om lige her på bloggen…

Knæk & Bræk!

 

 

This Post Has 8 Comments
  1. Hej Peter.
   Tak for roserne..:) Det er altid sjovt at lære og prøve noget nyt!
   Knæk & Bræk!

 1. Hej Jacob

  Kreds 7 har haft gratis feltskydningstræning, for alle interesserede. Der er instruktører af samme klasse. Kom frisk næste år, hvis de gentager succeen.
  Og ja.. den siddende stilling, med låste albuer er suveræn. Jeg lærte den selv på Kreds 7’s kursus for feltskytter anno 2016.

 2. God læsning, helt sikkert noget jeg skal afprøve, som du selv nævner skydestillinger med et benet skydestok, uhadada.

  Har lige købt ny kikkert til lang distance skydning.

  1. Hej Kim.
   Jeg har nu også afprøvet skydestillingen på praktisk jagt og den fungerer!
   Hvilken kikkert har du købt?
   Knæk & Bræk!

 3. Hej Jacob, bedre sent end aldrig, svar på dit om kikkert køb.

  Vortex 6-24 FFP 0.1 MRAD. en rigtig god kikkert når man lærer at bruge den fuldt ud.

  Har kun prøvet at skyde ud til 500m afstand indtil nu.
  Har også afprøvet både stående og siddende stillinger der vises med positiv virkning på træfning.
  Så igen god læsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top