skip to Main Content

Rundstokkens forbandelse!

Feltskydning

Forventningen og spændingens glæde var en velkendt fornemmelse i min krop, da min far og jeg nærmede os Jægerspris skydeterræn forrige søndag. Vejret var perfekt, høj sol og let vind. Ikke så varmt at der ville komme varmeflimmer og heller ikke så meget vind som vi oplevede sidste år! (Læs historien fra sidste års skydning HER!)

På trods af de perfekte rammer og selvom jeg egentlig syntes at jeg skød godt og relativt stabilt, så kan jeg allerede nu godt afsløre at resultatet ikke rakte til hverken podieplads eller top-ti! Jeg var skuffet og lidt irriteret på mig selv og er det egentlig stadigvæk, men jeg har valgt at give hele skylden til de udleveret “hjælpemidler”, nemlig rundstokkene! 🙂

Jeg er, som skrevet før, ikke stor fan af disse og jeg syntes jo bestemt ikke at de er særlig jagt-relevante som hjælpemiddel.

Men sådan er det jo, for at alle skytter kan og skal have de samme forudsætninger og det er også fair nok…

Arrangementet var planlagt af Danmarks Jægerforbund og som sædvanlig, forløb alting som smurt! Skydetiderne blev overholdt og vi oplevede ingen ventetid ved de forskellige poster.

Efter at vi var blevet skrevet ind og havde meldt vores ankomst, brugte vi tiden på at studere alle de forskellige skiver som var sat op ved P-pladsen. Min far skyder med en ældre Mannlicher, i kaliber 6,5 x 54 og sigtekikkerten som er monteret, er om muligt, endnu ældre en riflen! Kuglebanen er relativ krum og uden kliktårn på kikkerten, var det vigtigt at han fik godt styr på skiverne, pointfelterne og dimensionerne på skiverne.

Feltskydning
Min far med den gamle Mannlicher!

Vi blev kaldt sammen og vores hold på 8 skytter blev i minibus kørt ud igennem det flotte terræn, hen imod post 1…

POST 1:

Feltskydning
Briefing før post 1.
Feltskydning
De to skiver til post 1.

Første skydning skulle foregå fra liggende skydestilling og de to skiver stod på henholdsvis 100 og 140 meter. Skydetiden var 180 sekunder. Den klassiske bukkeskive stod tættest på og længere ude var der en grævlingeskive.

Vi lå på en lille forhøjning, så jeg kunne nemt få en rigtig god skydestilling med base på min knyttet venstre hånd. Jeg holdt om remmen med samme hånd og med kolben hvilende på jorden, var mit sigte helt stabilt.

Jeg startede med at skyde tre skud på grævlingen, da jeg altid prioriterer de længste eller “sværeste” skiver først. Derved kan jeg, hvis jeg kommer i tidsnød, skyde hurtigere til de skiver som er tættest på og derved i princippet også lidt nemmere.

Det sidste skud til bukken sjuskede jeg dog med og lige som skuddet gik, vidste jeg at jeg havde trukket det lidt for langt til højre! Der var stadig masser af tid tilbage og frustrationen over et sjusket skud, blev blot forstærket af at der var over et minut tilbage… Det blev dog til to 10’ere og en 9’er på bukken og to 5’ere og en 4’er på grævlingen. Det var ikke helt skidt og med godt humør begav vi os videre mod den næste post. Alle 6 poster lå på en lang række, spredt igennem terrænnet og de små gåture mellem posterne foregik i hyggelig sludren imellem alle skytterne.

Feltskydning
To gode træf og en sjusket!
Feltskydning
Tre godt samlet skud, dog måtte de gerne have siddet lidt lavere!

POST 2:

Feltskydning
Skiverne til post 2.

Rundstokkene kom allerede i spil på denne post! Vi skulle skyde 6 skud, 3 til hver skive og skydestillingen var knælende eller siddende. Jeg forsøgte at finde en fornuftig stilling med den korte rundstok stukket ned imellem mine ben og til sidst følte jeg at der var nogenlunde ro på sigtet. De to skiver var en springende buk og en fasanskive. Afstanden var 70 meter til fasanen og 110 meter til bukken. Skydetiden var 180 sekunder. Så snart vi fik besked på at vi kunne lade og skyde, begyndte stokken at drille mig! Med højre hånd puttede jeg tre patroner i magasinbrønden og mens jeg gjorde dette, flyttede mit greb på stokken og riflens forskæfte sig. Med ladt riffel, baksede jeg igen med at finde et stabilt sigte og stokken blev ved med at glide imellem mine ben! De andre skytter var begyndt at skyde da jeg endelig fik sat stokken i nogenlunde spænd, ved hjælp af min venstre fod som var under mit højre ben. Mit sigte bevægede sig dog i en blød bue, lidt som et pendul og det var som om hver en bevægelse i min krop forplantede sig i stokken og forøgede den bevægelse… Da alle seks skud var afgivet, sad jeg tilbage med en utilfredshed og bekymring over placeringen af skuddene. Ingen af skuddene havde “føltes godt” og mens vi gik ud til skiverne for at markere, kunne jeg høre at flere af de andre skytter havde haft samme problematiske skydning.

På trods af min dårlige fornemmelse og meget spredte træf, var der dog point i de fleste af mine skud, selvom der på ingen måde var tale om toppoint! På især bukken, var det tydeligt at min sigtelinje havde været meget pendul-agtig og ikke særlig kontrolleret!

Feltskydning
Lidt for spredte skud og uden for de gode pointfelter!
Feltskydning
Alt for spredte skud!

Gåturen til post 3 blev brugt på at samle tankerne lidt og få rystet den dårlige fornemmelse af mig… Med moderat succes! 🙂

POST 3:

Feltskydning

Endnu en knælende eller siddende skydning, med “hjælp” af en rundstok! Skydetiden var 150 sekunder og skiverne var en ulv på 133 meter og en tjur på 75 meter.

Jeg følte slet ikke at jeg kunne få et ordentligt sigte på ulven, så mens jeg klikkede kliktårnet tilbage og genladede med yderligere 3 patroner forsøgte jeg at få leveret 3 gode skud til tjuren. På blot 75 meter, syntes jeg egentlig at skuddene gik godt men da vi kom frem til skiverne, så kunne jeg konstatere at træffene på den store fugl var for lave. Samlingen var ok, men sigtet havde simpelthen været for lavt i forhold til pointcirklerne! Alle 3 skud til ulven var spredt og uden for point!

Med 50 skytter i jægerklassen og et generelt højt niveau, så er et rundt 0 på scorekortet normalt ensbetydende med et farvel til podieplads og i de fleste tilfælde, endda et farvel til en top-ti placering!

Feltskydning
Helt simpelt, 3 dårlige skud!
Feltskydning
Disse tre træf var ok, men lidt for lave!

POST 4:

Feltskydning
En stor bjørn og en lille mår!

Til denne post, skulle vi skyde fra opsatte skydetårne. Der var en stor bjørneskive på 300 meter og en skovmår på 80 meter.

Vi skulle skyde 3 skud til hver og vi havde 120 sekunder til dette.

Jeg fandt en rigtig fin skydestilling med begge arme på anlægget og med forskæftet hvilende på tværbjælken. Jeg kunne huske fra bjørneskiven at pointcirklen var lige til højre for den lidt lyse kind, så det var tydeligt at se hvor sigtet skulle være.

Feltskydning
Udsigten fra skydetårnet.

Det samme gjaldt også måren, her sad pointene bare til venstre for det lyse bryst.

Alle 3 skud til bjørnen føltes gode men desværre sjuskede jeg lidt med måren! Jeg kunne se skuddene i kikkerten og det tredje skud blev en dum rykket kugle, uden for pointcirklerne!

Efter skydningen, samlede vi os om banelederen som fik træffene på bjørnen, meldt over radioen. Det blev til 13 point, ud af 15 mulige og ifølge den skrattende radio havde alle 3 skud siddet fint samlet. En god post og en dejlig jagt-relevant skydning, så med fornyet positivitet gik vi videre mod den næstsidste post.

Feltskydning
Spændingen er stor, når meldingen over radioen lyder!

Feltskydning

POST 5:

Feltskydning
Los og buk på post 5!

På denne post blev vi mødt med en storsmilende baneleder, som dog fortalte at alle de hold hun havde instrueret på denne post havde skudt rigtig dårligt og havde fået masser af rene 0-runder!! Det grinte vi lidt af, men det skulle vise sig at holde stik også med vores hold!

Skydningen skulle foregå stående med en rundstok som støtte og skydetiden var 280 sekunder. Skiverne var en springende buk på 90 meter og en los på 130 meter. På bukkeskiven var der skruet en træliste på, som skulle illustrere en træstamme.

Endnu engang syntes jeg mit sigte pendulerede alt for meget og jeg overvejede om jeg bare skulle smide stokken og så bare skyde med remstøtte! Jeg holdt dog fast i stokken og resultatet på især lossen var ikke imponerende. Det blev til tre spredte træf alt for dybt på dyret og langt udenfor pointfelterne!

Det var lidt bedre med bukken selvom et af skuddene var uden for point.

Forudsigelsen fra, den stadig storsmilende, baneleder holdt stik og der var kun en af skytterne på holdet som lavede point på lossen. En 3’er…

Feltskydning
Alle tre skud udenfor point…
Feltskydning
Det gik dog lidt bedre med bukken!

POST 6:

Feltskydning
Sidste post!

Sidste post og med to relativt små skiver på kort afstand, kunne vi fornemme at nu gjaldt det en “hurtigskydning”. Afstanden var 45 meter til en skovskade og 60 meter til en springende hare. Skydetiden var 100 sekunder, så en decideret hurtigskydning var det vel ikke tale om, men dog den korteste skydetid på dagen.

Endnu en rundstok lå og ventede på min plads og igen overvejede jeg at lade den ligge og blot skyde fritstående. Omvendt, så skal jeg jo blive bedre med den åndssvage stok, så jeg tog den i brug… Jeg skød først til haren og kunne konstatere at mine skud sad lidt for højt i forhold til pointcirklerne, som sad rimelig lavt på haren. De to første skud til skaden gik rigtig godt, men det sidste blev et lidt sjusket aftræk og med det samme vidste jeg at den var for langt til venstre!

Da jeg var færdig med at skyde de seks skud, var der stadig masser af tid tilbage. Denne post gav 23 point ud af 30 mulige og selvom det ikke var helt skidt, så var det helt tydeligt heller ikke godt nok, især ikke med tid tilbage på uret…

FeltskydningFeltskydning

Gåturen tilbage til bilen brugte jeg på at reflektere lidt over min skydning. Det var helt tydeligt at jeg skal træne på især to ting, nemlig skydning med rundstok i siddende og stående stilling og så at få styr på tiden og ikke skyde så forhastet!

Jeg har hørt, fra rutineret skytter, at der er forskellige teknikker til det med tiden. Nogen lader kun op med én patron ad gangen, for at få en rolig og ensartet skydning og procedure. Andre, tæller simpelthen med i hovedet, så de har styr på hvor mange sekunder der går og dette er også med til at berolige og give et overblik…

Sommerferien skal nu bruges på at træne, for om et par måneder venter den store mesterskabsskydning i Ulfborg!

Her vil der helt sikkert også være rundstokke, så den forbandelse skal jeg have knækket inden da…

Slutresultatet blev en 14. plads ud af 50 skytter i jægerklassen med et samlet score på 123 point. Et stort tak herfra til arrangørerne og jeg glæder mig allerede til næste år!

Knæk & Bræk!

Feltskydning
Det er ikke mange steder at skiverne står med blå himmel! På Jægerspris skyder man ud over vandet, hvor søværnet holder øje med sejlerne, så de ikke kommer til at sejle ind i farligt farvand!

 

 

This Post Has 4 Comments
 1. Kunne være meget illustrativt, med et billede af meget omtalte rundstok 😊
  Tak for en fin beretning !

  1. Hej Nikolaj.
   Det har du ret i! Jeg tager et billede af den dumme stok næste gang jeg bliver udsat for den..:)

 2. Kære Jacob (bemærk den overbærende tone)
  Husk på at alle skydestokke kun er erstatning for manglende træning.
  Etbenet skydestok meget træning. Ingen skydestok rigtig meget træning.
  Med kærlig hilsen
  Rolf ( alias Kloge )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top