skip to Main Content

Nyt på gammelt

Aimpoint og Bochbüchsflinte

Nyt grej er altid godt og spændende, men når noget nyt som kan sættes sammen med, eller endda på noget gammelt, så bliver det hele ekstra godt! I dag har min gamle Sauer & Sohn bochbüchsflinte fået påsat en Aimpoint Micro H-1!

Det gamle arvestykke har altid haft en fast plads i min bevidsthed og i de sidste par år, en fast plads i mit våbenskab. Riffelløber er i kaliber 7×57 og haglløbet er en relativt trangboret kaliber 12.

Det var min farfar som købte våbenet tilbage i 1943 og dengang måtte han slippe ca. 800-900 kr. for handlen, i hans stambutik, nemlig Korsholm i Skjern. Dengang var kombinationsvåben temmelig udbredt og i årene efter krigen, blev denne klassiker brugt flittigt af min farfar, navnlig i Vestjylland. Min far husker selv, at det var dette våben som han lærte at skyde med, dengang han selv skulle forsøge sig på Dianas stier. I en büchsflinte er der jo kun ét haglløb, så man skal koncentrere sig med det samme og har kun den ene chance! Dette kunne min farfar godt lide og han mente at det var en passende måde at lære at skyde med hagl på for min unge far! Min far skød sin første hare, sin første gråand og endda sin første buk med dette våben! Alle disse dyr blev nedlagt på Hverringe gods hvor far tog direkte fra Herlufsholm kostskole med tog, færge og cykel for at bo hos skytte Horsdal. Mange weekender og efterårsferier blev tilbragt med skytten, som i realiteten lærte min far at gå på jagt! Efter denne succes med den gamle bochbüchsflinte så var min far både fortrolig og glad for den, men det var jo egentlig min farfars våben, så de måtte deles om den. Dette stoppede dog brat da min farfar påskød et vildsvin, som fortsatte sin flugt, op over en bakke og var væk… Da hele selskabet samlede sig, fandt den eneste kvindelige skytte til stede, en lille bitte bloddråbe midt på vejen! Svinet fandt de på den anden side af bakken, stendødt, men min farfar var ikke imponeret over at svinet var løbet derfra med en velplaceret kugle! Derfor blev beslutningen taget: Der måtte en ny kaliber til og derfor også en ny bochbüchsflinte! Denne blev også en Sauer & Sohn og den blev bygget med samme mål som den oprindelige. Kaliberen blev dog opgraderet til en 7×65 og dette blev så min farfars foretrukne skyder, samtidig med at den “gamle” blev overdraget til min far. Nu gentager historien så sig selv, da jeg skyder med den “gamle” og min far skyder nu med den “Nye”!

Aimpoint og Bochbüchsflinte
Min sneppe nummer 100!

Jeg skyder ikke så tit med den gamle skyder, men når jeg er på jagt i Vestjylland bliver den altid luftet! Jeg har skudt snepper, duer og råvildt med den og det giver en historisk og nostalgisk følelse, hver gang jeg begiver mig ud, med den på skulderen. Da min farfar købte den i 1943, var den uden optisk sigtemiddel. Efter krigen blev den udstyret med en sigtekikkert med en fast forstørrelse på 4 og den har formentligt haft et bredt og solidt stolpekors! Jeg kan slet ikke forestille mig hvor svært det må have været at skyde snepper med denne, jeg syntes det har været rigeligt svært med den efterfølgende kikkert, som var en lille smal sigtekikkert med variabel forstørrelse 1-4.

Aimpoint og Bochbüchsflinte
Den gamle kikkert, som nu kan gå på pension!

Denne er også med stolpekors, som bliver stort og bredt ved 4 ganges forstørrelse. Når vi er på sneppejagt, så har jeg typisk haft den skruet ned på 1 ganges forstørrelse og det har egentligt fungeret fint… MEN, nu var tiden altså kommet til at der måtte en modernisering til! Selvom jeg er blevet vant til at skyde med den gamle sigtekikkert, så kan jeg mærke at jeg ikke er så tryk ved, især skydning med kugle, på afstande over 60-70 meter. Med den ny monteret Aimpoint føler jeg mig allerede mere tryk! Jeg har skudt temmelig meget med Aimpoint, da jeg har en monteret på min gamle Mauser og med den justerbare røde prik, så kan jeg nemt skyde ud til ca. 100 meter.

Aimpoint og Bochbüchsflinte
En lav montage, så sigtet falder naturligt!

Efter at have afleveret bochbüchsflinten i Aktiv Fritid i Køge, blev den monteret med en lav montage så Aimpointen sidder så lavt som muligt. Dette lykkes endda så godt at jeg sagtens kan afmontere Aimpointen og så stadig skyde over korn og kærv! Efter en ekspres montering i går aftes, var det nu tid til at skyde den ind. Dette foregik, som sædvanlig, i Michael Seidenfadens tunnel og midt i hans værksted. Efter et par skud lykkes det og sidste skud blev afsluttet med kommentaren: “Bulls eye”!

Aimpoint og Bochbüchsflinte
Det nye set-up i skydebænken!

Således indskudt og klar, glæder jeg mig nu til den jyske jagt som jeg er blevet inviteret med til på lørdag. Uanset hvad der sker, vil jeg glæde mig til at have den gamle bøsse på skulderen og mon ikke mere end et par tanker vil flyve op til min farfar, som jeg desværre aldrig fik mulighed for at gå på jagt med…

Knæk & Bræk!

Aimpoint og Bochbüchsflinte
Bedre bliver det vist ikke på 100 meter!
This Post Has 2 Comments
 1. Nyt er godt. Men “gamle” våben som stadig skyder godt og som er arvegods er lige så godt!
  Far har også et kombivåben han selv har gået med stående i skabet, og tror tanken er at jeg engang skal overtage!:)
  Korsholm er en god jagtbutik med et stort udvalg !

  1. Hej Vicki.
   ENIG! Jeg elsker nye og moderne ting, næsten lige så meget som jeg elsker gamle ting med historie og sjæl!
   K&B!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top