skip to Main Content

5 dage tilbage!

IMG_886016. maj… Det er nok for os allesammen en helt særlig dato og blot det at sige den højt, eller læse datoen giver i hvert fald mig både kuldegysninger og får mig til at tænke tilbage på mange skønne naturoplevelser  netop i maj måned!

Det er en velbrugt påstand at vi jægere ikke går på jagt kun for at slå noget ihjel. Det er jo hele naturoplevelsen som tæller og intet er mere sandt end når vi taler om bukkejagten i det danske forår! Bare det at snige sig igennem skoven mens alle sangfuglene synger alt hvad de har lært og dufte den fugtige skovbund, mens duggen i det høje græs, gør ens tæer drivvåde, fordi ens støvler ikke helt er vandtætte længere… Jeg elsker det og selvom natten til d. 16. typisk ikke giver mig meget søvn, så er mine sanser så klare at de suger alt til sig! Duften, lydene, fornemmelsen… Selv de tørre stikkende grannåle som altid finder vej ned af ryggen, er accepteret på en helt anden måde når jeg er på bukkepürsch!

IMG_5434

Jeg foretrækker at pürsche rundt og morgenjagten er min favorit overfor aftenjagten. Når de flotte fasanhaner spankulerer rundt i det våde græs og morgensolen glimter i den flotte fjerpragt, så bliver denne elegante fugl nok ikke smukkere! Duerne sidder i trætoppene og kurer “godmorgen” til hinanden inden de skal forlade deres nattesæde. Når de letter fra grenene larmer det typisk som en defekt russisk helikopter og skoven er stille i et par sekunder…. Derefter starte fuglene op med deres sang som om intet var hændt…

Når jeg ser en rå komme listende igennem skoven imens hun forsigtigt nipper af skud og grene, virker det næsten som om hun bider ekstra forsigtig for ikke at blive våd af duggen… Jeg har set dyr gå ekstra ned i løbende for at komme under våde, lavt hængende grene og når de kommer ud i morgensolen på marker eller enge er det som om de nyder det ligeså meget som os mennesker. At se en rå stå og tygge græs med snuden helt op i solen og lukke øjnene, minder det mig om en københavnsk studine som sidder og nyder solen og hendes caffe-latte på en fortovscafe…:)

IMG_5472

Når jeg så opdager det, det hele handler om, en buk så reagerer kroppen som ved elektrisk chok! Det er ligemeget med størrelsen, men når jeg ser at det er en buk så starter hjertet op i dobbelt tempo og hænderne begynder at ryste… De sekunder det tager at kigge i kikkerten for at vurdere om det er en buk som skal skydes eller ej, virker tit som meget lange og engang imellem bruger jeg nok lidt ekstra tid, for lige at få ro på hele systemet.

Hvis det er en skudbar buk, forsvinder min “bukkefeber” typisk mens jeg gør mig klar… Kikkerten ned, skydestokken frem og riflen i skulderen… Er der kuglefang? Står bukken godt? Lige inden jeg skal afsikre sker det at feberen kommer tilbage… Jeg bruger ofte det trick at afsikre og hvis jeg ikke føler mig sikker, så kigger jeg lidt væk med begge øjne åbne… Efter et par sekunder kigger jeg op på bukken, hen over sigtekikkerten og hvis den stadig står godt til et skud så sker selve skuddet typisk hurtigt og uden nerver… Efter skuddet kommer rysteturene tit tilbage og gå turen ud til bukken er en fantastisk fornemmelse. Henne ved det flotte forårsdyr, bliver jeg faktisk altid ramt af blandede følelser… Den ene del af mig er jublende lykkelig over en vellykket jagt, men den anden del af mig bliver lidt trist… Mens bukkens øjne bliver matte og gløden ligesom forsvinder fra bukkens pels, så husker jeg tilbage på hvor flot han lige var for et par minutter siden… Tristheden holder ikke ved længe, da jeg jo godt ved at alt er gået for sig, på den rigtige måde og følelsen aftager i takt med at en ny glæde titter frem. Nu skal dyret brækkes og forlægges og jeg glæder mig allerede til at skulle nyde det skønne kød og betragte trofæet på væggen.
En dansk forårsbuk er for mig noget helt særligt og der går ikke én dag, hvor jeg ikke lige kigger på mine bukketrofæer og genkalder mig en jagthistorie fra tidligere oplevelser…

IMG_5443

Nedtællingen er begyndt, nu skal vi kun sove 5 gange før at vi igen kan opleve alt hvad det danske forår kan byde på! Vi kan nu kun gennemgå vores pakkelister, give riflen lidt skæfteolie, tælle patronerne, kigge igen og igen på DMI.dk og blot bede til fornuftigt vejr, den 16.5.2015…

Knæk & bræk til jer alle!

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top