skip to Main Content

Sneppeturen står for døren

1910458_48405174396_8204_nDet er for mig noget helt særligt at pakke til den årlige sneppetur i vestjylland. Min far og jeg tilbringer hvert år en forlænget weekend i det jyske og altid omkring d. 7. november! Denne dato er efter sigende den dag hvor trækket igennem Danmark er på sit højeste. Denne teori er nok noget TEORETISK men vi har holdt fast i den lige siden min farfar omtalte den. Traditioner skal der helst ikke pilles ved og det bliver der heller ikke med denne!

Vi har haft år med virkelig mange snepper og år med nærmest ingen. Jeg har dog aldrig taget hjem uden fugl og forventningerne og drømmene er helt i top hver gang! Den følelse at slippe Mille første gang om morgenen er helt unik og tankerne flyver gennem hovedet; hvor mange snepper er der? sidder de der hvor de “plejer”?  hvordan har månen påvirket trækket? osv. osv.

De fleste snepper der skydes i Danmark er jo trækfugle der flyver igennem Danmark på vej fra deres yngleområder i Sverige og Norge. De skal sydpå og vil overvintre i England/Skotland, Nordafrika og i  Sydeuropa. Der er også fugle som overvintrer i Danmark og muligvis flere vil gøre dette hvis vi får lige så mild en vinter som de sidste par år. Jeg bruger meget tid på at følge sneppernes ruter her: http://www.woodcockwatch.com

Det er interessant at se hvor langt disse fugle flyver og det ser ud som om at mange af dem flyver gennem central Europa og kun enkelte flyver mere direkte nordpå.

Jeg pakker temmelig meget grej, da denne weekend kan byde på alt fra snepper til kronvildt! I den mose hvor vi skal gå det meste af tiden er der somme tider kronvildt og der er masser af rådyr, bekassiner og ænder. Derfor pakker jeg både riffel, bochbüchsflinten og haglgevær. Hvis der er virkelig mange snepper tager jeg typisk haglbøssen med 5’er hagl så jeg også kan skyde råvildt, men hvis der er lidt langt mellem fuglene, så er det tit kombivåbenet jeg har med. Med denne kan jeg skyde alt og hvis der nu skulle komme kronvildt forbi, så er jeg klar!

P1040284

 

Riflen er en Blaser R93 Attaché i kaliber .270 og bochbüchsflinten er en Sauer & Sohn i kaliber 12/70 og 7×57. Den lille korte AYA Sherwood haglbøsse er en 12’er. Den oldgamle kikkert der sidder på bochbüchsflinten er ikke helt nem at skyde med… Den er “snæver” og det gamle stolpekors gør det ikke nemmere at sigte på en flaksende sneppe imellme træerne. Min far og jeg har dog øvet os tilpas meget og det er faktisk som om at jeg koncentrerer mig mere med denne bøsse i hånden, fremfor AYA’en da jeg jo kun har et skud! Den gamle Sauer & Sohn er et arvestykke fra min farfar og både han og min far har skudt snepper og kronvildt med den. Jeg har skudt en hel del snepper men endnu ingen krondyr… Måske i år at det lykkes?

P1040286

Udover grej og tøj til mig selv skal der naturligvis også pakkes til Mille og Maddie! De skal have mad og energi-godbider, snor, fløjte, Neoprendragt, fleece “trøjer” og håndklæde! Mille bliver hurtig våd og dermed også kold. Når hun bliver kold så tærer det på kræfterne og hun løber hurtig tør for energi! Jeg forsøger at bruge neoprendragten så meget som muligt da det både skåner hende lidt imod brombær men også beskytter hende imod kulde! Når vi spiser frokost eller holder pauser, tører jeg hende og giver hende fleece “trøjen” på. Derefter kommer hun i en varm bil med masser af energi-godbidder og vand.

I år tager jeg også en lang snor med til Maddie, da jeg vil forsøge mig med at træne lidt stand. I mosen udenfor Oksbøl er der nogle gode lange levende hegn, hvor snepperne godt kan lide at sidde. Her vil jeg så gå med Maddie i den lange snor og se om hun ikke kan tage en fast stram stand. Hvis det lykkes, så kan det endda være at far kan skyde sneppen og så kan vi både træne ro under opfløj og apportering! Jeg er meget spændt på hvordan hun vil reagere på den første fært og jeg krydser fingre for at hun forstår øvelsen…

Bilen er pakket og jeg kommer nok ikke til at sove særligt godt i nat, da tankerne vil strejfe om flyvende snepper og hurtige skud! Selv hundene ved at noget er på færde og de vimser rundt om grejet og er meget opmærksomme på hvad jeg laver og hvor jeg er… De glæder sig måske lige så meget som mig!

Knæk & Bræk derude….

 

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top