skip to Main Content

Rasmus og Pluto part 2

Behovsudsættelse! Dette ord bruger Rasmus Braun fra Hundetræner.dk rigtig ofte når han taler til mig og Pluto! Rasmus arbejder til hverdag som pædagog for udsatte børn og unge på en døgninstitution og begrebet flyver ud af hans mund…

Jeg forstår udmærket hvad ordet betyder og de udfordringer som går før og efter sådan et begreb, men hvad der er værre: Jeg forstår sådan set også godt relevansen i Pluto og mit partnerskab! I vores tilfælde drejer det sig om at vi begge to skal træne ”Steadiness” eller ”ro på post”! Der foregår simpelthen alt for meget for os begge to og derfor bruger Rasmus det pædagogiske udtryk.

Pluto er en stærk lille fyr som har rigtig svært ved at forstå at han skal vente på de aktiviteter som han gerne vil og han har rigtig svært ved at forstå at hver eneste lavtflyvende svale på gården er ikke sat i verden for hans underholdning! Jeg selv, har behov for at Pluto er et andet sted i sin træning end han er og jeg skal selv arbejde meget med min egen tilgang til opgaven! Derudover skal vi begge to, eller nok mest mig selv, arbejde med ikke at piske hinanden op til en stemning som ikke gavner træningen! Jeg bliver nødt til at indrømme at jeg simpelthen bliver smittet af Plutos begejstring og ivrighed og når Rasmus påpeger det, kan jeg sagtens se at vi begge to nærmest ligner hinanden i kropssprog og udtryk! Det er lige før jeg også logrer med kroppen og bliver så glad når Pluto hopper rundt og laver krumspring…  Hunde vil altid spejle sig selv i deres fører og derfor er det vigtigt at man udstråler ro, så hunden ikke også bliver ophidset over signalerne fra føreren. Hvis hunden skal beroliges, så gøres dette bedst ved en rolig opførsel i stedet for kommandoer og/eller berørelse og fagter…

Rasmus starter typisk sine instrukser med en rolig og konstruktiv kritik…
… Og slutter så ofte lige af med en humoristisk stikpille…:)

Alt dette er konklusionen på det første ophold Pluto har haft hos Rasmus og det efterfølgende træningspas vi afholdte da Rasmus afleverede lille Pluto tilbage!

Rasmus har haft Pluto i ca. 14 dage og her har de trænet intensivt med et placeboard og nogle simple øvelse i og på dette board. Jeg har aldrig selv brugt et placeboard, men kan se at det giver en fantastisk platform for Pluto og det begrænser hver øvelse til den platform, som gør det nemmere for hunden at forstå og derved udføre opgaven!

Pluto sidder fint på Place boardet og Rasmus har netop drillet mig med et eller andet…

Rasmus afleverede Pluto med en lang skriftlig instruktion og så demonstrerede han alle øvelserne for mig og lod mig gennemgå dem med Pluto. Jeg kom lidt i tvivl om hvem der egentlig var til træning, men indså hurtigt at det langt hen ad vejen, nok mest er mig som skal trænes til at gøre det rigtige og give de rigtige kommandoer/signaler, Pluto skal nok udføre dem, hvis jeg gør det rigtigt! Altså, kontrol over mit eget kropssprog og med langt mere ro og mindre kommunikation til Pluto!

Ro på både hund og fører!

Øvelserne vil jeg beskrive nedenfor, men jeg vil gerne pointere en vigtig betragtning som faktisk blev yderst tydelig for mig da Rasmus gennemgik øvelserne. Jeg har tidligere trænet Pluto på sit-fløjtet som en slags konsekvens kommando. Hvis han ikke straks satte sig ned, så gik jeg ud og satte ham ned. På den måde blev kommandoen ikke videre positiv og så snart Pluto var meget optaget af fært eller lignende, så ignorerede han mig! Metoden Rasmus træner sit-fløjt og al andet lydighed i øvrigt er langt mere ved at få hunden til at forstå at kommandoerne altid skal overholdes men også at der altid sker noget sjovt eller spændende efter alle kommandoer. Pointen er at få Pluto til at reagere nærmest per instinkt på fløjten, ikke som en decideret kommando fra mig som vil stoppe alt det sjove… Pluto vil jo i virkeligheden rigtig gerne gøre alt som jeg beder ham om, især hvis han føler at vi gør det sammen og at det er sjovt!

Pluto vil faktisk rigtig gerne arbejde med både Rasmus og jeg. Han virker ikke forvirret over at vi begge kommanderer med ham og tilliden til Rasmus er tydelig!

Nu skal Pluto være hjemme i et par uger, hvor vi skal træne de nedenstående øvelser og så skal han retur til Rasmus for et nyt træningspas. Derefter kommer han hjem igen og målet er en velkørende lille spaniel som skal rejse snepper for min far og jeg til november… Hvis alt går vel!

 1. Kontakt øvelse. Med Plutos varierende koncentrations niveau er denne øvelse altid god at starte med. Pluto skal sidde på placeboardet og søge min øjenkontakt mens han sidder roligt og ikke bimler rundt. Jeg kan gøre det svært ved at flytte hånden med godbidden lidt frem og tilbage, men det er roen og øjenkontakten som skal øves. Han skal IKKE fokusere på hånden med godbidden, men mine øjne.
  Rasmus øver ro og koncentration- For både Pluto og mig!
 2. Sit og ro i afsitning. Med Pluto koncentreret om mig, skal jeg bakke foran ham mens han holder tæt afstand. Ved sit-fløjtet, fortsætter jeg med at bakke men Pluto skal straks sætte sig og blive der mens jeg bakker en meter eller to ekstra. Han får ros så snart han sætter sig og så får han en godbid når jeg er tilbage ved ham og han sidder i ro.
 3. Sit og markering. Siddende på placeboardet skal jeg kaste/ligge en godbid på et stort låg. Pluto skal blive siddende og vente på at jeg markerer med min venstre hånd og kun gå efter godbidden når kommandoen har lydt. Her skal han sidde helt roligt og kun fokusere på godbidden inden jeg må sende ham. Denne øvelse kan viderudvikles med en sit-fløjte når den første godbid er spist, så han skal sætte sig ude ved låget.
  Rasmus smidder en godbid på låget.
 4. Hjemkald. Når Pluto er optaget af noget andet sætter jeg mig ned på jorden og fløjter mit hjemkald signal. Pluto skal så løbe i fuld fart hjem og dette afsluttes typisk med at han kaster sig op i mine arme. Efter ros skal han sætte sig pænt ned. På sigt skal han selvfølgelig ikke blive ved med at hoppe op til mig, men blot komme fint på plads og sidde roligt. Dette skal øves mindst 25 gange om dagen og være en rigtig positiv oplevelse for Pluto. Til at starte med må der kun hjemkaldes når jeg ved at han vil komme, men det skal selvfølgelig til sidst sidde som rent instinkt at komme på hjemkaldet!
 5. Baljeøvelse. Denne øvelse er egentlig en lineførings øvelse. Det skal forberede Pluto til at gå pænt i snor og være opmærksom på mig og mine bevægelser. Her skal Pluto stå med begge forben på en omvendt balje og så ellers være i ro og følge mine små bevægelser rundt om baljen, men stadig med begge forben på baljen. Det er altså kun når han flytter bagbene for at komme tættere på mig at der skal roses og belønnes.
  Pluto skal følge med rundt og får ros når han bevæger bagbenene.
 6. Afleverinsøvelse. Pluto sidder igen på placeboardet og jeg går ud og stiller en dummy 10 meter fra ham. Dummyen markeres ligesom med godbids øvelsen og han må først apportere når der er ro, fokus på dummyen og når jeg har givet kommandoen! Hurtig retur til placeboardet og så en siddende aflevering til hånden inden ros og belønning. Smider han dummyen fordi han ved der kommer en godbid, roses der kun, men han får ikke en godbid!
  Pluto markerer og har fuld fokus på dummyen!

Al træning skal være sjovt for både fører og hund og derfor er det vigtigt at slutte af på en god oplevelse! Hvis den allerførste apport øvelse går virkelig godt, så stop og gør det evt. senere på dagen! Med Pluto er det vigtigt at jeg tager hensyn til hans koncentrationsevne, for hen bliver virkelig nemt distraheret af alt fra sommerfugle til gårdens mange svaler…

Pluto er fokuseret!

Træningspassene må derfor ikke blive for lange og det er klart bedre at lave flere små sessions om dagen end én lang hvor Pluto til sidst er både træt og ukoncentreret!

Det er bedre at lave små 10 minutters træningspas med 2-3 øvelser pr. gang, end at lave et langt hvor hunden så bliver træt og ukoncentreret!

Nu står vi foran et par uger med masser af træning og jeg kan hele tiden høre Rasmus skælde mig ud: ”Ret ryggen og stil dig op!” ”Ti stille! Du bruger for mange ord og for lange sætninger! Du kender kommandoerne!” Når Rasmus får Pluto tilbage håber jeg vi har gjort fremskridt og jeg håber at jeg har lært at gøre det rigtigt, for Plutos skyld…

Rasmus siger selv: ”Jeg skælder aldrig hvalpe ud, sjældent hunde, ofte førerne”

Knæk & Bræk!

Efter alle øvelserne var der tid til en lang sludder og Pluto hyggede sig hos “onkel Rasmus”!

 

This Post Has 2 Comments
 1. Hej Jacob,

  Kommer der snart nyt om Pluto? Har selv fået en ft. cocker (nu ½år) og har tidligere haft ruhåret, så jeg kan genkende super meget af det du skriver.

  De bedste hilsner
  Kim

  1. Hej Kim.
   Der kommer en opdatering meget snart. Der har været lidt meget at tage sig af, men træningen kører på!
   Kombinationen af ruhår og spaniel er helt fantastisk selvom der er meget karakter i begge racer…;)
   Knæk & Bræk med den unge hund!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top