skip to Main Content

En mekanisk ræv

EverfoxI søndags var jeg til en demonstration af en ny opfindelse, nemlig en mekanisk ræv!

Baggrunden for denne demonstration er jo desværre den triste situation at, det nu har været ulovligt i over et år at træne sine gravsøgende hunde, med levende ræve! Det er stadig lovligt for mig at købe en ræv og binde den i mit skur, men bruge den til hundetræning, nej det må jeg ikke! For et par år siden var jeg så heldig at opleve et rævehold og en hundetræning, så hvis du ikke helt ved hvad dette går ud på, så læs den historie HER!

Min helt personlige holdning, er at jeg syntes lovgivningen har skudt helt ved siden af! Det at holde vilde dyr i bur kan der være en fornuft i at forbyde, men dog med en mulighed for at få en godkendelse af f.eks. rævehold, hvis forholdene er gode nok, for rævene altså! At det lige nu er sådan at alle og enhver må have en “tam” ræv, uden nogen form for kontrol eller retningslinjer er jo totalt tosset! Ingen burde have muligheden for at holde ræve, med mindre de har fornuftige forhold og skal bruges til noget fornuftigt, såsom hundetræning! Som det er nu er det ulovligt at bruge disse ræve til træning og det åbner jo mange udfordringer og problemer… Først og fremmest, så har alle de hundeejere som driver gravjagt, store problemer med at træne deres hunde, inden de en dag skal stå ansigt til ansigt med en ræv eller måske en mårhund! Dernæst og en direkte konsekvens af det første, så er mit bedste bud at vi vil se et dramatisk fald i antallet af nedlagte ræve og mårhunde i de kommende år! Jeg har selv en formodning om at gravjægerne står får mindst 70 % af landets nedlagte ræve og mårhunde og i takt med at de gamle og trænede hunde forsvinder ja, så vil antallet af nedlagte ræve og mårhunde falde… Dette vil give en stigning i antallet og dermed også uoverskuelige forhøjelse af dræbte fugle, harer og rålam, men også en potentiel stigning i skab og udbredelsen af den, for mennesker, dødelige bændelorm!

Med alt dette i tankerne kørte jeg så i søndags hen til et arrangement hvor der skulle fremvises og afprøves en mulig erstatning for de levende ræve, nemlig produktet “Everfox”! Ved den lille hyggelige bondegård, var der allerede mødt en masse ivrige og interesseret hundefolk frem og jeg faldt hurtigt i snak med stedets ejer, som stadig havde hendes to sølvræve… Stedet havde nemlig været brugt til hundetræning i ca. 20 år og efter forbuddet, sad der nu de to ræve tilbage i deres fine løbegårde… Ejeren fortalte mig at de to ræve virkede rastløse nu hvor de ikke længere blev brugt til hundetræning og hun sammenlignede dem med to jagthunde som ikke længere måtte komme ud på jagt! De to ræve kiggede nysgerrigt med fra deres bure og især den ene virkede som om at den spændt ventede på at der skulle ske noget, nu hvor der var mennesker og hunde alle steder! Det var dog ikke de to ræve som skulle i aktion, men derimod Lars Hansens udstoppet ræv, inde i hans mekaniske kasse!

Everfox
Lars forklarer om Everfox
Everfox
Der lyttes meget efter!
Everfox
Og tænkes garanteret mange tanker…

Kassen er bygget efter de standard mål som de fleste træningsanlæg er bygget efter, så den nemt lige kan sættes ned i en kedel, der hvor ræven normalt ville sidde. Oven på kassen er der forskellige knapper som styrer de forskellige programmer, så man kan stille den udstoppede ræv til at bevæge sig meget eller lidt. Der kan også sættes lyd på, som Lars har optaget fra en af hans egne ræve. Sidst men ikke mindst, så kan man også programmere ræven til at gøre udfald mod hunden, så den kan motivere hunden til at holde lidt afstand!

Everfox
Nemme og overskuelige indstillinger og lys indikatorer som viser hvilken vej ræven vender!

Alt sammen blev demonstreret inden de fremmødte kunne få afprøvet deres egne hunde på Lars’ udstoppede ræv.

De første par hunde var nogle unge hunde som aldrig før havde mødt en levende ræv. De reagerede meget forskelligt, nogen hidsede sig fint op og gøede og knurrede, mens andre ikke var særligt interesseret. Lidt det samme som jeg tidligere har oplevet, når unge hunde første gang skulle møde en levende ræv i træningsanlægget!

Everfox
En klassisk træningsgrav, med to indgange og adskillige kedler!
Everfox
Den første hund var Lars’ egen hund som ivrigt løb igennem røret hen til Everfoxen!
Everfox
Fremme ved gitteret var der straks “høj musik”!
Everfox
En unghund får lidt hjælp til sit første møde med en “ræv”!

De voksne og erfarne hunde fløj igennem gangene og opførte sig, ifølge deres ejere, fuldstændig som de plejede at gøre på træningsræve! Altså en lidt blandet og varieret oplevelse, som jeg havde svært ved at konkludere noget fornuftigt på!

Udfordringen er jo at vi ikke længere har et sammenlignings grundlag! Hvis vi havde haft muligheden for at se de samme hundes reaktioner på en levende ræv, så var der noget mere håndgribeligt at kigge på, men når en ung hund ikke havde nogen reaktion på “Everfox”, ja så er det svært at konkludere om det bare var hunden, eller om det var fordi den mekaniske ræv ikke virkede! Hunden kunne jo lige så godt være uinteresseret i en levende ræv! Det samme var gældende for de voksne hunde… Mange af disse fløj lige ned i graven og løb alt hvad de kunne frem til kedlen, for her plejede der jo at sidde en ræv! Den voldsomme reaktion disse havde overfor den “falske” ræv var måske lige så meget erfaring og rutine som spillede ind, end det var en direkte reaktion på den udstoppede ræv! Enkelte af de voksne hunde, mistænkte jeg for at de ville reagere lige så voldsomt på en rød stofklud, som de gjorde overfor “Everfox”!

Everfox
Sådan ser en erfaren Tysk jagtterrier ofte ud!

Blandt de ca. 50 fremmødte mærkede jeg hurtigt forskellige holdninger og meninger… I løbet af dagen forsøgte jeg at tale med så mange forskellige mennesker som muligt og jeg forsøgte at mærke hvad deres “dom” over “Everfox” var.

Generelt var alle meget nysgerrige og syntes det var et rigtigt spændende produkt, men der var også kritiske toner… Disse gik dog ikke så meget på selve produktet, men mere på den kompliceret politiske stemning omkring hele projektet! Bekymringen og kritikken gik på at hvis nu “Everfox” virkede, så ville det aldrig igen blive lovligt at træne med levende ræve eller mårhunde… Derudover var der især fokus på de unge og urutineret hunde og deres reaktion på “Everfox”, for som en af de rutineret hundefører sagde: “Det er jo dem der er fremtiden og dem som skal være standarden!” Det kan han jo have ret i, for i virkeligheden var det jo lidt lige meget hvordan de gamle hunde reagerede, de ved jo godt hvad der skal ske!

Everfox
De unge uerfarne hunde fik lov til at møde “ræven” over jorden!
Everfox
Den blev modtaget med blandede reaktioner!

Hvad jeg selv fandt meget interessant var at Lars Hansen godt selv ved, at dette produkt ikke nødvendigvis er den helt perfekte erstatning af levende ræve, men med lidt kreative og nytænkende tilgange til træningen, KAN den måske gøre det samme som levende ræve kunne… Et eksempel på dette blev illustreret ved at en af de mere tilbageholdende unghunde, som ved første møde hverken ville gå ind i graven, eller tage kontakt til ræven, blev holdt tilbage indtil en voksen hun var i højlydt klinch i den ene side af kedlen med “Everfox”. Dernæst blev røret på den anden side åbnet og den unge hund fik nu lov til at “være med i legen” men med opbakning fra den voksne hund lige på den anden side af kedlen. Der gik ikke længe før den unge hund knurrede og gøede og opførte sig aggressivt overfor den falske ræv… Efter et kort øjeblik blev låget lagt på røret og nu kunne vi alle så nyde to gange skønsang fra halsende og knurrende gravhunde blande sig med de optaget gryntende lyde fra “ræven”…

Everfox
Der var livlige diskussioner mellem alle deltagerne!
Everfox
Efter hver lille trænings session gav Lars feedback på hunden og ligeledes fik han selv feedback på Everfox!

Da jeg kørte derfra, efter et par timer, var der stadig gang i træningen og demonstrationen og jeg hørte senere fra Lars, at de var fortsat helt ud på aftenen…

I bilen sad jeg selv og tænkte over min egen “dom” over “Everfox”…

Som jeg ser det, er det tæt på en katastrofe at vi ikke kan træne vores hunde ordentligt til en jagtform som ikke kun ligger mange jægeres hjerte meget nært, men som også er en enorm vigtig del af jagten og reguleringen af ræve og mårhunde… Det svarer til at vi ikke kan træne vores stående hunde på rigtige fugle, vores spaniels i kaningårde eller vores drivende hunde i Svenske vildsvinehegn! Det er vigtigt at vi kan træne lydighed og forsigtighed med hundene især overfor skarpe og potentielt farlige dyr! Med det sagt, kan jeg sagtens se en udfordring i at det LYDER meget umoderne og meget lidt anno 2018-dyrevelfærds agtigt, når jeg skal forklare en ikke jæger hvad det hele går ud på: ” Ja, nu skal du høre… Vi starter med at have et par ræve i fangenskab og så putter vi dem ned i en lille kedel. Så slipper vi en lille hund ned i røret til ræven og så skal de lære at “slås”! Når hunden er trænet, så går vi ud i skoven og sætter hunden ned i en rævegrav, som vi selv har bygget og når ræven løber ud af røret, ja så skyder vi den!”

Everfox
En ivrig jagtterrier som helt tydeligt ikke har fået nok af Everfox!

MEN og der et et kæmpe men… De ræve jeg mødte for et par år siden havde det rigtig godt og de blev passet lige så godt som almindelige jagthunde. De mennesker jeg mødte dengang, brændte for gravjagt og de var enormt stolte af deres ræve, som endda virkede som om de også syntes det var “sjovt” at komme til træning! Så i min optik og som nævnt før, så føler jeg lovgivningen har skudt helt ved siden af, men nu er loven som den er og så kan vi jo gøre to ting: Vi kan enten sætte os med korslagte arme og surmule over at intet er som det var i de gode gamle dage, eller vi kan kigge fremad og forsøge at gøre noget aktivt ved det dilemma vi står i lige nu!
“Everfox” er det eneste og dermed også den bedste substitut jeg har set eller hørt om og derfor bør den få al den opbakning som den kan! Hvis alle de stærke kræfter, som der er i de forskellige specialklubber for gravsøgende hunde og Danmarks Jægerforbund kunne gå sammen og så arbejde sammen med Lars Hansen om at få træningen rundt om “Everfox” til at udvikle sig, så tror jeg faktisk at vi står om et par år og har et træningsforløb som er lige så godt som det vi har kendt til før i tiden!

Hvis jeg tager fejl og vi står om et par år med dårlige resultater, så har vi, i min optik, et endnu stærkere grundlag for at gå til beslutningstagerne på Christiansborg , for at forsøge at få loven ændret… Så har vi i det mindste forsøgt os med et alternativ og vi har vist os som proaktive, omend lidt forsinket…;)

Jeg håber at Lars og “Everfox” vil opleve masser af medvind, for jeg håber virkelig ikke at vi mister al den gode erfaring og de gode linjer vi har repræsenteret i de små modige hunde og disses ejere!

Jeg drømmer om at jeg stadig har muligheden, om 10 år, for at stå og fryse samtidig med at adrenalinen pumper i min krop, ovenfor en rævegrav, mens en veltrænet hund arbejder hårdt for at smide en ræv ud… Om den hund er trænet på “Everfox” eller ikke vil tiden vise, jeg håber at vi med Lars’ opfindelse har fundet en fornuftig afløsning til de opdrættede ræve…

Knæk & Bræk!

Everfox
Hvad bliver fremtiden for de gravsøgende hunde og vores rævejagt?! Det vil tiden vise…
This Post Has 2 Comments
    1. Hej Gitte.
      Undskyld, har først lige set din besked nu!
      Jeg sender den gerne, hvad skal du bruge en til?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top