skip to Main Content

Rasmus og Pluto del 3

Det er lang tid siden jeg har skrevet om Pluto og vores træningsforløb. Det er ikke fordi træningen har stået stille, vi knokler skam stadig på!

For et par uger siden kom Rasmus Braun fra Hundetræner.dk på besøg for at udvide vores træning med et par nye øvelser.

Pluto kan ret godt lide Rasmus!

Pluto har været hos mig lige siden og planen er at vi skal træne disse nye discipliner og så skal Rasmus have Pluto retur om et par uger.

Overodnet syntes jeg det går rigtig fint med Pluto, han er ivrig og har lyst til at træne, selvom vi stadig bokser lidt med hans koncentration og ro… Han er stadig enormt tændt når jeg tager min træningsvest på, men vi arbejder på at al energien skal bruges på øvelserne og ikke alt muligt andet i mellemtiden! Svalerne og småfuglene i haven har han næsten lært at ignorere, men den tilfældige tykke havedue, eller vores nye lille kylling i hønsegården stjæler stadig engang imellem Plutos opmærksomhed…

Vi har nu længe trænet på Plutos søg og de andre basale øvelser, som tidligere beskrevet (Læs første historie HER og anden historie HER) men derudover er der kommet nye øvelser på, som jeg vil gennemgå herunder:

 • Søg:
Det halvhøje græs er et godt terræn til at søge!

Jeg er så heldig at have en nedlagt hestefold i baghaven og det terræn er perfekt for Pluto! Folden er dækket af højt græs og lidt brændenælder så han skal arbejde for at finde fært og komme fremad, samtidig med at jeg har fuldt overblik over hvad han laver. Vi har et par enkelte agerhønsepar og nogle harer som ofte sidder i folden, så der er endda også lidt fært som kan få Plutos søg op i fart!

Pluto må ikke trække for langt væk fra mig og han skal vende på mit vendefløjt! Denne øvelse er ikke ment som en dressur disciplin, så jeg forsøger ikke at putte for mange kommandoer og stopfløjt på, selvom jeg engang imellem skal stoppe ham for at få hans koncentration og kontakt lidt på plads… Han er enormt glad for at søge og kunsten er at jeg vil have ham til at forstå at han ikke må være for langt væk fra mig, uden at jeg hele tiden skal bruge vendefløjtet. Hvis der er meget stærkt fært, kan han godt finde på at ignorere mig og så bliver jeg nødt til at løbe ud og samle ham op. Derefter bliver han sittet af og så står vi lige et øjeblik og kigger på hinanden, hvor jeg håber han bruger tiden på at tænke lidt over det hele… Jeg har set og hørt mange forskellige måder at ”Hente en spaniel på” og Rasmus understregede for mig at det ikke handler om at være voldsom, samle hunden op i nakken eller lignende, det handler blot om at samle hunden op og bære den tilbage til det sted hvor hunden ignorerede en kommando! Det er helt tydeligt at Pluto ikke er vild med at blive samlet op og stoppet i sit søg og om jeg bærer ham pænt og ordentligt eller slæbte ham i nakken, tror jeg ikke gør nogen som helst forskel!

Rasmus viser hvordan man “henter” en hund som ikke respekterer fløjten!

Det går generelt rigtig godt med hans søg, jeg tror vi er så småt klar til at introducere lidt mere fært og måske endda et par levende fasaner…

 • ”Go Back!”:
Der er fuld fart på Pluto!

Denne øvelse er vigtig på jagt men kun hvis hunden stoler 100 procent på at der er et apportemne ude i terrænet! Hunden skal på kommandoen ”Go back” løbe i en lige linje væk fra føreren og først stoppe op ved fært af dummyen eller hvis føreren fløjter stop.

Vi træner dette ved at jeg sætter Pluto af langs vores lange hæk og så går jeg ud og stiller et par dummyer langs hækken. Så går jeg tilbage til ham og får ro på situationen. Udpeger retningen og giver kommandoen. Det vigtige er at Pluto løber i en lige linje væk fra mig og altså ikke bare går i frit søg… Hækken er god, for så har han noget at løbe langs med, men på sigt skal vi jo kunne lave denne øvelse på en flad mark…

Pluto er flyvende…
Lige ved…
HAPS!
Og så en fin aflevering!
 • Søg på fløjtesignal:

Denne øvelse går godt i hånd med ”Go back” øvelsen. Finten er at Pluto skal forbinde et specielt fløjtesignal med at han skal begynde at søge.

Når hunden løber afsted efter ”Go Back” ordren, så kan føreren afgive søge signalet og så skal hunden altså straks slå over i et målrettet søg.

Vi træner dette ved at Pluto bliver sittet af og så går jeg ud og strøer lidt lækre godbider i græsset. Tilbage ved place boardet, udpeger jeg retningen og giver ordren ”Go back” og så snart Pluto er i området med godbidder, fløjter jeg det specielle fløjtesignal. Signalet skal være så anderledes af de andre fløjtesignaler, så Pluto ikke bliver forvirret over hvad det går ud på… Når alle godbidderne er spist, fløjter jeg Pluto retur og på plads.

 • Terrænskift:
Et bed er ingen forhindring!

Mange hunde har svært ved at lave et terrænskifte… Det kan være man søger langs en skovkant og så skal hunden selv gå fra tæt skrub til decideret skov, eller noget tilsvarende. Dette træner vi ved at jeg stiller dummyer på en måde så Pluto selv skal gå fra græsplæne til bed, til måske skrub. På vej ud og hjem, skal han komme lige tilbage, altså ikke noget med at løbe uden om for eksempel et bed eller lignende… På vej ud er der ingen problemer og han tordner typisk igennem og henover hvad som helst, men på vej retur, kan han godt finde på at løbe uden om forhindringerne og da bruger jeg hjemfløjtet for at få ham til at komme den lige vej hjem. Igen handler det mest om at Pluto skal stole på det jeg siger til ham. Selv hvis han ikke har set dummyen, så skal han stole på mig og så når han er i nærheden af dummyen, skal han selvfølgelig bruge sin næse og stole på sig selv.

 • Apport af friske fasaner:
Fasanen bliver udlagt.

Jeg er begyndt at introducere fasaner og ænder som apportemner og det tænder lille Pluto helt vildt! Første gang prøvede vi med fugle efter de andre øvelser og det var helt tydeligt at Pluto simpelthen var træt i hovedet og kunne ikke koncentrere sig om opgaven!

Derfor opdeler jeg nu de friske fugle til én enkeltstående øvelse og så træner vi det andet senere. Når Pluto ved der er fugle i tasken, så er han ikke så interesseret i dummyerne og det skal vi også arbejde lidt på, for det er jo ikke ham der skal bestemme hvad der skal apporteres…:)

Og Pluto apporterer!

Valg af dummyer:

Der findes et hav af forskellige dummyer og apportemner at vælge imellem. Jeg har aldrig rigtigt tænkt over kvaliteten af dummyer, indtil min gode ven Rune Fich Weischer fra Frontiershop.dk fortalte mig om dummyerne fra Turner Richard.

Disse dummyer er lavet i Bomuld, de er flydende og så er der intet plastik inde i selve dummyen.

Disse dummyer er nærmest uopslidelige og jeg har da også stadig nogle dummyer fra Turner Richard som snart er 15 år gamle. I en tid hvor vi mennesker er så bevidste om miljøet og vores egen sundhed, har jeg egentlig aldrig tænkt over mikroplastik i forbindelse med vores hundetræning. Jeg ved ikke hvor meget det betyder for hundene, men jeg vil fremover helt klart vælge dummyer som ikke indeholder plastik, især når disse legendariske dummyer findes…

Efter at have kasseret alle andre dummyer, indeholder min træningstaske nu følgende:

November og sneppejagten nærmer sig og jeg føler faktisk vi er ret godt på vej… Forhåbentligt kan jeg om en måned fortælle om en vellykket dag i sneppeterrænnet, med Plutos første sneppe…

Knæk & Bræk!

 

 

 

 

This Post Has 4 Comments
 1. Hej Jacob,

  Tak for en ny fin artikel om Pluto. Det er spændende at følge med i. Jeg kan med min egen i den grad genkende udfordringen med koncentration og ro 🙂

  Fortsat knæk og bræk! Jeg håber, I får den perfekte sneppejagt!

  De bedste hilsner
  Kim

   1. Jeg tror og håber, at det går efter planen 🙂 Hun er et ½ år nu. Den største udfordring er, at få lært den at ignorere alt det der foregår udenom hende. Den er tændt på selv den mindste ting i haven, en fugl, et æble eller en sten for den sags skyld. Jeg skal f.eks. vælge de helt rigtige tidspunkter at kalde på hende. Samtidig er der også meget for mig selv at arbejde med. Jeg har kun været vant til ruhår, og skal opføre mig noget anderledes. F.eks. ikke læne mig indover hende, når jeg modtager en apportering – ned på knæ og være spændende i dens højde, mit toneleje, osv.. Heldigvis får jeg også god hjælp af en træner.

    Glæder mig til vores første sneppejagt, hvor jeg håber, at det hele går op i en højere enhed. Det bliver dog tidligst til starten af næste sæson.

    1. Det lyder godt! Det er utroligt som der er forskel på håndteringen af de forskellige racer…;)
     Mon ikke de små bæster falder lidt til ro på et tidspunkt?!
     Knæk & Bræk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top