skip to Main Content

Rasmus og Pluto

”Forestil dig at du er skolelærer for en 5. klasse. Du har to drenge i klassen  Ib og Birger, som begge har ADHD. Vil du sætte dem ved siden af hinanden, på bagerste række?” Spørgsmålet kommer fra Rasmus Braun fra Hundetræner.dk og bliver afsendt med et skævt smil…

Jeg forstår udmærket betydningen af hans spørgsmål og indser at jeg nok er Ib og Pluto er helt sikkert Birger!

Pluto er nu omkring et år gammel og jeg har spurgt Rasmus om hjælp til min træning af Pluto. (Læs første del HER!)Jeg har ikke formået at få fløjtelydigheden til at sidde hos Pluto og når der er frisk fært i skovbunden, så overholder han absolut ikke de aftaler som jeg ellers troede vi havde indgået!

Rasmus kom på besøg i går og efter en lille sludder fik jeg lov til at vise Rasmus hvordan jeg normalt laver et træningspas med Pluto. Vi plejer at starte med lidt søg, lidt fløjtelydighed og så kaster vi et par dummyer.

Der gik ikke lang tid før Rasmus stoppede os og forklarede at jeg lavede en fejl som han ofte ser hos hundeejere… Jeg træner ikke efter hvor Pluto er i træningsstadiet, jeg træner ham udfra hvor jeg gerne ville have at han var!

Rasmus er ikke alt for imponeret!
Pluto får ros efter en vellykket apportering!

Rasmus genkendte med det samme at jeg skal gå en hel del skridt bagud for at få lydigheden til at sidde ordentligt fast. Vi talte meget om at mange træner hunde efter princippet: ”Træn til fejl”. Forstået på den måde at man lader hunden søge løs, indtil den laver en fejl og så irettesætter man hunden! En metode som jeg sagtens kan nikke genkendende til, især når jeg tænker tilbage til hvordan mange hønsehunde træninger foregår… Rasmus vil hellere træne med hunden så der kan indgåes en form for forståelse, for at hvis hunden har tillid til at enhver kommando fra mig, indebærer en belønning, så vil hunden bevare sin lydighed også selvom jagtdriften bruser rundt i kroppen! Vi talte længe om min erfaring med min gamle springerspaniel Mille og forskellen på springere og cockere. Jeg troede de var meget ens i deres sind men Rasmus fortæller at der er stor forskel på at træne cockere og springere…

Rasmus forklarer og vi lytter begge intenst!

Rasmus overtog styringen af Pluto og lavede enkelte kontakt øvelser, sit øvelser og det hele foregik med godbidder. Jeg har aldrig selv brugt godbidder, men jeg kan se at Rasmus lynhurtigt får det ønsket resultat ud af Pluto. Godbidderne bliver hurtigt og nemt udfaset, når Plutos jagtlyst overtager så det er ikke planen at have godbidder i lommen resten af vores liv sammen!

Kontakt øvelse.

Pluto er tryg ved Rasmus og der er kun enkelte gange hvor han husker at jeg stadig eksisterer, men udover lidt øjenkontakt med mig, så følger han faktisk fint Rasmus’ instrukser.

Jeg kan mærke at der er en masse tanker som flyver igennem mit hoved mens Rasmus træner med Pluto. På den ene måde har jeg det svært ved Rasmus’ kritik, selvom jeg udmærket er klar over at den er velbegrundet! Jeg har svært ved at se på Rasmus og Pluto arbejde sammen, der er en underlig misundelse i mig…

Det tog ikke længe før Pluto havde fuld kontakt med Rasmus!

Samtidig har jeg jo selv kontaktet Rasmus, da jeg indså at jeg og Pluto havde brug for hjælp og assistance… Det er en mærkelig oplevelse for mig, da jeg har kendt Rasmus i mange år og respekterer hans viden og erfaring. Og selvom Rasmus’ kritik og kommentarer bliver leveret med gode portioner af humor og med et glimt i øjet, så føler jeg mig irettesat og den gamle joke, runger tungt i mit hoved: Man kan kritisere en jægers bil, skydning, hustru, børn og gevær, men hvis du siger noget negativt om jægerens hund, ja så får man en fjende for livet!

Der kan opstå svære samtaler når man irettesætter en hundeejer!

Det er jo lidt noget pjat, for jeg har jo selv aftalt med Rasmus at vi skal lave dette projekt og jeg mener jo egentligt at man skal søge hjælp hvis man har behov for det, men mens Rasmus giver kritik kan jeg sagtens mærke at jeg går i forsvarsposition og har lyst til at forsvare mig selv. Det går op for mig at det at være hundetræner ikke bare handler om at være god til at træne hund, men ligeså meget skal man være virkelig god til mennesker! For at være lidt grov, så kan man sige at teknikkerne til at træne hunden er relativt simple, men at irettesætte ejerne, det er en helt anderledes kompliceret opgave!

Dummyen er udlagt og Pluto skal forholde sig i ro!

Nu er planen at Rasmus skal have Pluto i et par uger for at træne og så kommer han tilbage til mig, for at træne videre med de øvelser som Rasmus har startet op på. Så har jeg ham i et par uger og så laver vi en bytter igen. På den måde træner Rasmus både Pluto, men måske endnu vigtigere, træner han også mig i de rigtige metoder og principper.

Den sidste lille kontaktøvelse med Pluto inden Rasmus tager ham med hjem!

Jeg savner allerede Plutos glade lille ansigt, men jeg ved at han er i trygge og gode hænder og nu glæder jeg mig bare til at få ham tilbage og fortsætte træningen… Der er i dag, præcist 6 måneder til at min far og jeg står i vestjylland på vores årlige sneppejagt og forhåbentligt står vi der med en veldresseret Pluto som skal hjælpe os med at finde de små troldfugle!

Knæk & Bræk!

Han er sgu en flot lille fyr!

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top