skip to Main Content

Udstyr til Azerbaidjan-Tøjet!

krgiztan (36 of 76)Om små 14 dage drager jeg til de temmelig stejle og ugæstfrie Azerbaidjanske bjerge! Jeg glæder mig naturligvis helt vildt, men der har dog også været mange tanker omkring udstyr, våben, kalibervalg, optikvalg, tøj, fysisk form, sikkerhed og ridefærdigheder… De næste par dage vil jeg fortælle lidt om de valg jeg har truffet og mine generelle forberedelser. Vi starter med at tale om tøj!

Bjergjagt stiller andre og lidt mere kompliceret krav til ens påklædning end “almindelig” jagt gør. Det er begrænset hvor meget man kan og bør tage med, det kan være varmt men samtidig også koldt, solen kan skinnedet ene øjeblik og regne eller sne det næste og så skal tøjet ikke gnave eller irritere ved gentagne “Høje” skridt og når man sider i timevis i en dårligt konstrueret sadel!

Efter mine erfaringer fra Kirgisistan, er jeg overbevist om den rigtige tilgang til tøjvalget er “lag på lag” metoden. Kort forklaret er det en simpel teori om at have en vind- og vandtæt skal på yderst og så tilpas mange lag indenunder denne. Så kan man starte ud om morgenen, hvor det typisk er koldt, for så at tage lag efter lag af som dagen bliver lunere eller man bliver varm af at stige op af bjerget. Bjergjagt byder ofte på lange stillesiddende  seancer, hvor man kigger i kikkert efter de sky dyr. Her kan man blive kølig og især hvis man har svedt på vej op af bjerget… Så kan man tage lagene på igen efter behag…

Nedenfor er en oversigt over mit tøjvalg, som har udgangspunkt i at vejret IKKE bare er flot solskin og 25 grader… For hvis vi er så heldige, så kan vi jo klare os med støvler, bukser og T-shirts…:)

Mit valg til denne tur starter med noget af det vigtigste, nemlig støvlerne!

Jagt i Azerbaidjan
Velbrugte støvler i god kvalitet er et must til bjergjagt!

Jeg har valgt mine velbrugte og pålidelige støvler som jeg også havde på i Kirgisistan. De er fra det New Zealandske mærke Stoney Creek, som jeg stiftede bekendtskab med for mere end 13 år siden. De laver tøj og gear til de krævende Kiwi jægere som bestemt ikke passer på deres tøj og de stiller høje krav til deres udstyr!

Støvlerne har en god Vibram sål, de er vandtætte og med en god støtte omkring anklerne. Den vigtigste regel med fodtøj er jo at støvlerne skal være gået godt til uden at være slidte og det er disse støvler i hvert fald!

Næste tøjgenstand som ryger med i rygsækken, er også en ting jeg oplevede i New Zealand, nemlig gators. Jeg har altid syntes at det så lidt fjollet ud med disse uden på bukserne og de mindede mig mest af alt om de gamle langrendsløbere jeg så med min far på fjernsynet, tilbage i 80’erne…

Jagt i Azerbaidjan
Det kan godt være de ser lidt fjollede ud, men de er altså virkelig behagelige at have på!

MEN efter at have haft dem på og gået med dem i nogle år, er jeg blevet totalt forelsket i konceptet! De holder dejligt stramt om støvlerne og underbenet samtidig med at de sørger for at bukserne ikke glider op over støvlekanten. Derudover holder de styr på snørebåndene, så de ikke hænger fast i noget og de beskytter også mod stikkende buske og andet som kan irritere…

Så kommer vi til bukserne. Her er jeg faktisk lidt i tvivl om hvad jeg skal tage med, da jeg er lidt usikker på hvilket slags vejr vi kommer til at opleve. Jeg tager nok to par bukser med: et par Härkila “ProHunter” bukser og et par vandtætte og varmere bukser fra Stoney Creek.

Jagt i Azerbaidjan
Bukserne må ikke stramme, forhindre de høje skridt eller irritere når man sidder mange timer i en saddel!

Vi kan risikere alt fra solskin og varme, til regnvejr og snevejr… Derfor ender jeg nok med kun at tage de vandtætte bukser med og så ryger der også et par lange underbukser med! Bukserne havde jeg også på i Kirgisistan, så jeg ved at de er gode at ride i og de er også gode løse og strammer ikke om knæ eller lår. I New Zealand praktiserer bjergjægerne en trend med at have lange underbukser på og så shorts udenpå… Ikke så kønt, men rigtigt smart da de derved har bevægelsesfrihed til at bevæge benene op og ned. Det er faktisk overraskende hvor mange moderne bukser som slet ikke er egnet til den bevægelse som bjergjagt byder på! De strammer simpelthen om ben og underliv når man tager de stejle skridt op og ned og det oplever man ikke ved bare at gå med bukserne, det finder man først ud af ved at lave bevægelsen flere gange i træk!

En vigtig øvelse bliver at få afprøvet Härkila bukserne til min første ridetime. Hvis intet gnaver eller bider, så kommer de nok også med i rygsækken…

Jagt i Azerbaidjan
Varm rullekrave, skjorte og fleece trøje!

På kroppen tager jeg en varm rullekrave trøje inderst, en skjorte, en fleecetrøje og så en letvægts dunvest eller jakke. Aller yderst den samme jakke som jeg havde med i Kirgisistan, nemlig en vind og vandtæt skaljakke, som er ekstra lang så den beskytter godt ned over lænden og jeg kan endda sidde på den så jeg ikke bliver kold og våd ved at sidde på bjerget!

Jagt i Azerbaidjan
En skaljakke og en dunjakke indenunder, så bliver jeg ikke kold eller våd!

Dunjakken er nem at pakke sammen til en lille bitte kugle, så den fylder ikke meget og vejer heller ikke noget, men til gengæld vil den give god varme indenunder den yderste jakke…

Jagt i Azerbaidjan
Dunjakken kan pakkes sammen til en lille kugle og derved nemt være i rygsækken!

På hovedet skal der enten være en kasket eller en hue… Man mister meget varme igennem hovedet og derfor er det vigtigt at have noget på og hvis solen skinner, så er kaskettens skygge selvfølgelig vigtig! Derudover mine yndlings solbriller fra WileyX og et par forskellige handsker.

Jagt i Azerbaidjan
Tørklæde, kasket, hue, elefanthue og handsker…

I Kirgisistan havde jeg taget alt muligt ekstra tøj med, men endte kun med at have det samme tøj på dag efter dag. Det eneste som blev skiftet var undertøj og sokker, resten blev genbrugt! Derfor vil jeg forsøge at pakke så lidt tøj som muligt, især fordi vi nok udelukkende vil bo i Spike camps i Azerbaidjan og derfor skal pladsen i rygsækken bruges fornuftigt!

Der skal jo også være plads til lidt mad, patroner, spotting scope, sovepose osv…

Jeg føler jeg har godt styr på tøjet og nu kan jeg koncentrere mig om våben/optik og så alle de andre små dimser som jeg skal have med…

Mere om dette senere, ligesom jeg også vil fortælle lidt om min træning både på skydebanen og i træningscenteret… For slet ikke at tale om den frygtede ridebane…

Kun 16 dage tilbage…

Knæk & Bræk!

 

 

This Post Has 3 Comments
 1. Hej Jacob

  Har med stor fornøjelse set din film fra AZERBAIDJAN. Det må ha været en fed oplevelse. Dit tøjvalg fra Stoney Creek … køber du det på stoneycreekeurope eller hvordan ?? Det ser fedt ud.

  1. Hej Claus.
   Tak, det var en vild oplevelse…;)
   Tøjet kan du nemt købe via hjemmesiden, vær dog opmærksom på at det bliver sendt fra England og efter Brexit betyder det at du også skal betale dansk moms og afgifter…:(
   Knæk & Bræk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top