skip to Main Content

Riffel-service

Blaser R93 Attache
Blaseren på operationsbordet!

Så er bukkejagten slut for mig og jeg skal desværre først bruge min riffel igen til september! Derfor besluttede jeg mig for at det var tid til det årlige store service- og rense-eftersyn på riflen! Jeg må indrømme at jeg ikke rigtig har ændret på min rense metode, siden jeg var knægt og jeg kunne ligesom fornemme at der var teknikker og metoder som jeg ikke kendte til og nok især at tiden var løbet fra den traditionelle rensestok med børste… Jeg ringede derfor til Michael fra Aktiv Fritid for at kigge ham lidt over skulderen. Butikken i Køge modtager og servicerer over 300 rifler om året og jeg tænkte at det var det rigtige sted at lære lidt om den “rigtige metode”. Jeg mødte Michael i hans hyggelige “hule” for at suge hans gode råd til mig…

Overordnet sagt, kan man dele riffel-servicen op i to kategorier, nemlig “det store service” og det “almindelig service”.

Michael forklarede at man minimum én gang om året, helst to, burde give sin riffel den helt store tur!

Michael startede med at afmontere min lyddæmper og pointerede, endnu engang, at en lyddæmper IKKE bør sidde på riflen med mindre man er på jagt! Dampene som opstår når aluminium og jern bliver sat sammen er ren gift for riffelpiben og låsen og derfor må dæmperen ikke sidde længere end højst nødvendigt på riflen!

Riflen blev lagt op i holderen på bordet og Michael startede med at sprøjte noget, for mig, ukendt skum ind i piben. Han forklarede at kobberet fra projektilerne afsætter kobberrester i piben og dette kan ikke fjernes med almindelig olie! Der skal noget kraftigere til og dette skum lod han sidde i piben i ca. 30 min. Det må ikke sidde længere tid, da skummet er svagt ætsende og hvis man f.eks. glemmer riflen i et par timer, så går det altså ud over riffelgangen!

Filtprop
Filtprop monteret på plastikstokken.

Derefter kørte han en filtprop monteret på en tynd plastik-rensestok igennem piben fra kammeret og ud. Det er vigtigt aldrig at trække hverken filtpropper eller andre rensebørster imod riffelgangen, da det slider unødigt på selve riffelgangen! Den første prop som Michael rensede med kom ud kulsort med en anelse af grønligt skær!

Beskidt filtprop
Den første møgbeskidte filtprop!

Jeg blev meget overrasket, da det faktisk ikke var så lang tid siden at jeg selv havde renset piben! Helt tydeligt blev det, at min “gamle” metode slet, slet ikke havde været god nok! Kobberresterne vil med tiden blive så udpræget at det vil påvirke præcisionen og Michael fortalte at en sådan rens, faktisk burde gennemføres efter ca. 50 skud og især hvis man anvender billig riffel ammunition som f.eks. i en skydebiograf eller lign.!

De næste 2-3 propper som blev presset igennem piben, var stadig kulsorte og herefter sprayede Michael propperne med en lille smule våbenolie. Proceduren fortsatte indtil at filtproppen var ren og pæn når den kom ud. I dette tilfælde skulle der 7 propper til, før Michael var tilfreds, men han fortalte at nogen gange skulle der mere end 15 til!

beskidte filtpropper
7 brugte filtpropper!

Hvis riflen, som i mit tilfælde, skal stå i våbenskabet i et par måneder før det igen skal bruges, sprayer man den sidste filtprop med lidt ikke-syntetisk olie således at der efterlades et tyndt lag olie inde i piben.

olie på filtprop
Olie sprayes på den sidste filtprop.

Herefter var det sigtekikkerten som stod for skud. Denne fik et forsigtigt pust på glasset for at fjerne evt. støv og snavs. Derefter brugte Michael en lille pensel med syntetiske hår, som han brugte til at børste med. De syntetiske hår gør at der dannes statisk elektricitet som nærmest suger støv og små partikler til sig og derved væk fra glasset. Hvis man blot pudser med en klud, eller endnu værre en skjorteflap, så risikere man at ridse glasset og ødelægge den coating som er på mange moderne optiker. Efter dette blev optikken tørt forsigtigt udenpå med en olieret klud, uden selvfølgelig at få olie på glasset!

kikkertrens
Optikken blæses ren, enten med munden eller med en kompressor.

Alle skruerne i montagen fik også lige et lille efter-spænd og samtlige 8 skruer kunne faktisk skrues en hel del! En reminder om at montager også bør efterses og efterspændes jævnligt…

Efterspænding af montage-skruer
Alle skruerne i montagen blev efterspændt!

Låsen, blev udtaget, gennemblæst og med en tandbørste i hånden gav Michael den en grundig børstning. Derefter fik den en let oliering og en lille smule fedt i løbegangene.

Rengøring af riffel
Tandbørsten blev brugt flittigt!

Tilsidst blev skæftet og ydersiden af piben rengjort og smurt ind i et let lag olie og jeg fik forklaret at  hvis der havde været behov for at anvende skæfteolie så skulle dette påføres med stor forsigtighed! Skæfteolie hærder når det tørrer og det betyder at hvis det kommer ind i låsen, magasinbrønden, på metallet eller andre steder i selve riflen så kan sådan en klat hærdet olie give store problemer! Hvert år får Michael rifler til service som har problemer, netop pga. af dette og det er yderst vanskeligt at fjerne igen! Skæfteolie hører altså kun hjemme på træværket og må IKKE komme i kontakt med metaldelene!

7C4A2663
Kluden imprægneret med olie, var smart til lige at køre over både træ og metaldelene!

Tilsidst var der kun lyddæmperen tilbage og den fik en afblæsning og derefter en let oliering. Herefter var min riffel klar til en sommerferie i våbenskabet.

Michael mindede mig om at når nu riflen blev opmagasineret med olie i piben, så var det ekstra vigtigt at huske dette inden man skulle skyde igen. Olierester i piben giver en markant afvigelse i træfsikkerheden og han fortalte at han havde oplevet en skytte i Skotland som var meget opmærksom på dette! Hver morgen inden de skulle på jagt i højlandet, tog skytten riflen og skød et skud ind i en jordvold! Hver morgen, det samme ritual og pointen var klar: en riffelpibe skal være tør og ren, når man skal skyde med den! Krudtslam har ingen indvirkning på træffet, men fugt, olie, snavs og lign. har!

Det er nok de færreste danske jægere som lige kan skyde et skud ude i villahaven, så derfor bør man tørre piben grundigt af med filtpropper inden man tager på jagt. Brug så mange propper at de til sidst ingen olie har, når man nulrer den mellem to fingre…

Efter denne grundige hovedrengøring, snakkede vi lidt om den “almindelige” rengøring som jeg burde lave når jagtsæssonen er på sit højeste. Med mindre at riflen er våd eller decideret beskidt efter en afsluttet jagtdag så anbefaler Michael egentlig kun at man renser piben med tørre filtpropper og derefter stiller den i våbenskabet. Den skal naturligvis værre tør og ren, men ellers er der ikke brug for en større operation. Hvis riflen skal stå i mere end 3 uger, så skal piben have lidt olie indvendigt.

Med riflen på skulderen forlod jeg Michael som lige sluttede af med at opsummere med 5 gode råd:

1. Afmonter lyddæmperen så snart du ikke er på jagt.

2. Fugt og vand er dødsfjender for en riffel, sørg derfor for at din riffel bliver tørret af så hurtigt som muligt.

3. Riffeletuier og våbenskabe er fugtfælder og fugtige eller våde rifler bør ikke opholde sig i lange perioder i disse.

4. Pas på med skæfteolie, det hærder og bliver hårdt som lim.

5. Sørg altid for at din pibe er ren og tør inden du skal skyde.

Hvis din riffel også trænger til et service eftersyn, så ring til Michael på: 56631533.

Rensegrejer til riffel
Alt hvad du behøver for at rense din riffel!
Kobberskum og våbenolie.
Kobberskum og våbenolie.
Filtpropper
Jeg har aldrig før brugt filtpropper, men det skal jeg fremover!
7C4A2715
Optikpennen og en smart klud imprægneret med olie.

 

 

This Post Has One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top