skip to Main Content

Ørne-TV

Havørn
Billede fra www.DOF.dk

Fugle har altid fascineret mig og jeg har brugt utallige timer på at betragte alle slags fugle. Som lille dreng sad jeg i timevis og talte og tegnede alle fuglene som kom på foderbrættet! Min mor forærede mig sine gamle Mayland kalendere og i disse noterede jeg hvor mange fugle og hvilken slags som spiste på brættet! Dette var før min jagtglæde overtog alt i min krop og derfor var glæden for de små fugle helt “ren” og uden jagtlige bagtanker! Det var først mange år senere at luftbøssen og jagtiveren blandede sig, men glæden ved at opleve fugle af alle slags er bevaret til den dag i dag!

På familiens pejsehylde stod der et par lysestager, som var lavet af ørnekløer og rovfuglene har for mig altid været omgivet af en ekstra fascination! Da der engang fløj en duehøg ind i vores terassevindue, var lykken gjort for mig, på tords af de tragiske omstændigheder for fuglen! Jeg brugte mange timer på at studere den flotte fugl og min far endte med at klippe vingerne af til mig. Disse holdt i mange år og jeg kan stadig huske fornemmelsen af at have dem på hovedet, fastspændt med et gammelt pandebånd mens jeg legede indianer!

Mange år senere, var jeg med min far på bukkejagt i Vestjylland og her fik jeg mulighed for at opleve en levende duehøg! Denne oplevelse var dog ikke helt så behagelig, for det endte med at duehøgen kom alt for tæt på! Den lokale skytte havde fortalt os at et duehøge par var ved at bygge rede, dybt inde i et fyrstykke. Min far og jeg listede forsigtigt der ind og pludselig var vi kommet for tæt på! En af høgene kom med et skingert skrig susende lige imod os og jeg kan stadig både høre og mærke det sus det gav, da fuglen strøg lige forbi mit fars hoved! Vi vendte hurtigt om og løb igennem skoven, min far med et stort smil, jeg tror jeg var mere bange end egentligt begejstret…

Det er sjældent at vi får lov til at studere de store rovfugle tæt på og igennem længere tid, men med de tekniske muligheder vi har i dag, så er der faktisk en enestående mulighed for at følge en af de største rovfugle vi har herhjemme, nemlig havørnen! DOF har igennem et par år haft et webcam siddende ved en havørnerede et sted i Danmark og sender 24 timer i døgnet!

De sidste par somrer har jeg fornøjet mig med med, at holde øje med disse store rovfugle og jeg elsker at få lov til at følge hele processen fra redebygning/tilpasning til æglægning og opfostring af ungerne.

Havørnene bliver tit beskyldt for at være hårde ved de byttedyr som vi jægere også værdsætter, nemlig fasaner og ænder. Igennem de sidste par år har jeg faktisk ikke set en eneste fasan eller and blive hjembragt til reden af de to voksne fugle! Tilgengæld tager de rigtig mange blishøns og når sæsonen er rigtig, så bringer de mange hornfisk hjem. Derudover spiser de harer og en hel del ferskvandsfisk, såsom karper og skaller.

Havørn
Billede fra www.DOF.dk

Ørnene virker som om de har nogle temmelig faste roller og rutiner. Normalt passer det med at når jeg er mødt på arbejde kl. ca. 8, så kan jeg se at ørnene afholder vagtskifte. Den ørn som har ligget på æggene eller ungerne om natten, rejser sig og strækker sine store vinger og nusser sig lidt. Makkeren kommer flyvende og de sidder sammen et par minutter på redekanten, før den første flyver væk. Derefter rumsterer den anden ørn lidt ved æggene eller ungerne og ligger sig så tilrette for at tage sin tørn på reden.

Det kan meget vel være at Ørne-TV er et temmelig nørdet koncept, men jeg må simpelthen indrømme at jeg elsker at følge med i de to ørnes liv! Jeg har både grint og grædt af og sammen med de to fugle og jeg vil opfordre alle som elsker naturen at følge lidt med! Der er netop blevet lagt to æg i reden, så mon ikke vi igen i år kan se de små unger vokse op og til sidst flyve fra reden…?

Du kan se ørne-TV lige HER!

Havørn
Billede fra www.DOF.dk
This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top