skip to Main Content

jægertanker om året der er gået…

ibexjagt

2015 var et begivenhedsrigt år for mig! Først og fremmest, var jeg på mit livs drømmejagt efter Ibex i de høje bjerge i Kirgisistan! Turen var et eventyr som jeg vil huske til evig tid og strabadserne og de ekstreme forhold, gjorde det til lige netop den drømmetur som jeg havde håbet på! Derudover var 2015 året hvor min unge ruhår, Maddie kom med på jagt for første gang og det blev til en masse fine apporteringer og en enkelt perfekt stand og apportering af en vestjysk skovsneppe. Den oplevelse vil jeg formentlig huske lige så tydeligt som min tur til Kirgisistan, ligesom jeg stadig tydeligt kan huske min første ruhårs stand for sneppe for snart 20 år siden! Sidst men ikke mindst var 2015 året hvor jeg  startede denne blog. Jeg blev overtalt af min hustru Christina, som muligvis var blevet træt af at høre på alle mine lange historier..:) En kæmpe stor tak, skal lyde til alle jer ivrige læsere. Alle jeres opmuntrende kommentarer og beskeder sætter jeg stor pris på og jeg håber at 2016 vil give mig mulighed for at skrive endnu flere historier om alt hvad der rører sig i mit jægerliv!

Der har været masser af skønne og spændende jagtoplevelser, både i Danmark men så sandelig også i udlandet!

Et af de helt store højdepunkter var min jagt-weekend på Ericsberg Slot i Sverige! Her oplevede jeg at jage og nedlægge hele 5 arter på under to døgn! Det foregik i august måned ved fuldmåne. Vi sneg os rundt i de smukke mørke svenske skove og på de store åbne marker. Nattepürsch når det er bedst og denne jagtform, som var helt ny for mig, strøg straks helt i top over ynglings jagter! De smukke omgivelser på slottet gjorde ikke oplevelsen mindre og jeg glæder mig helt vildt til at tage skytten op på hans invitation om at jage bæver til april!

Ericsberg Slot
En eventyrlig weekend på Ericsberg Slot!

På hundefronten var det, som sagt, Maddies første jagtår. Vi var bla. i Sverige efter ryper, tjur og urfugl. En tur hvor det desværre aldrig blev til den perfekte stand for de flotte ryper i højfjeldet, men vi oplevede den storslået natur og åbne fjelde og hun fik en stram stand for en urfugl som desværre ikke blev leveret! Jagten på de vilde fugle er og bliver noget, som jeg elsker og jeg glæder mig til mange år med Maddie og jagten med stående hund efter de flyvske fugle!

sneppejagt
Maddies første sneppe!

Min springer, Mille er efterhånden blevet en gammel dame… Hun kan ikke arbejde en hel dag længere og hendes syn er ved at blive værre! Derudover er hun nærmest helt døv og de sidste par jagter som jeg har deltaget i, har jeg været nødsaget til at give hende et lille puf hver gang det var hendes tur til at apportere! Det største problem ved hendes døvhed er egentlig at hun nogen gange ikke kan finde mig og så løber hun fra jæger til jæger for at få fært af mig… Jeg håber der stadig er nogle gode år tilbage i hende og mon ikke hun skal spares lidt i det kommende år, nu hvor Maddie kan overtage lidt af det hårde slid…

sneppejagt

Lille, gamle Molly er også ved at være mærket af et langt jagtliv. Den 13-årige ruhåret gravhund, har problemer med slidte lunger, oppustet mave og binyrerne driller… Hun er træt og det gamle ukuelige gravhunde sind er svært at genkende! Vi ser tiden lidt an, men vi ved vist godt hvor det bærer hen og den tanke kan jeg slet ikke forholde mig til! Mine hunde er meget mere end blot jagthunde og når de skal fra dette liv, gør det ondt på mig som om der er en lille del af min egen sjæl som forsvinder…

Molly
Gamle Molly, sidst hun var med på jagt…

Det hele var ikke lysegrønt og lykkeligt i det forgange år! Jeg oplevede desværre også nogle episoder som jeg har tænkt meget over…

Jagtåret startede jo med forårets bukkejagt og denne tid er nok for alle jægere noget helt særligt! Derfor blev frustrationen da også temmelig håndgribelig da jeg en maj morgen oplevede noget jeg ikke brød mig om eller kunne forstå! Som i nok husker rasede hele “ulve-historien” på dette tidspunkt og jægere i hele landet fortalte vidt og bredt på de sociale medier om deres intentioner om at skyde ulve og dermed helt bevist at blæse på lovgivningen og udføre grov selvtægt!
Midt i at alle medier og offentligheden helt generelt havde ekstra fokus på os, de danske jægere og vores gøren, skød en jæger denne maj morgen en flot voksen hanræv under en bukkepürsch hvor jeg deltog! Argumentet fra jægeren, handlede mest om at ræve da skulle skydes når muligheden var der og at “sådan har vi da altid gjort”… Men sådan kan vi ikke blive ved med at gøre! Vi bliver ALLESAMMEN nødt til at stoppe med disse ulovligheder! Om bare ét år skal lovgivningen vedr. de udsatte fugle til forhandling og hvis vi ønsker at fortsætte med at sætte fasaner, agerhøns og ænder ud, nytter det ikke noget at vi fylder medierne med ulovlige og uregerlige handlinger! Vi skal stoppe med at skyde med blyhagl, vi skal overholde jagttiderne, vi skal selvfølgelig ikke skyde ulve eller ræve uden for jagttiden og vi bliver nødt til at gøre alting “by the book”! Vi skal kunne vise vores jagt, vores traditioner og væremåde frem med stolthed, for generelt er vi danske jægere jo nogle fornuftige naturelskere som behandler og forvalter naturen på en ærefuld måde! Vi skal være stolte af os selv og hinanden og det kan vi kun være hvis vi opfører os ordentligt, ALLESAMMEN!

De sidste par andejagter jeg har været på fik også mine tanker i gang… Jeg tror ikke jeg har været på en andejagt eller et andetræk hvor parolen ikke indebar en formaning om at undlade at skyde på for høje ænder. Hvis der endda også var mulighed for at der ville komme gæs er dette altid blevet omtalt grundigt og samme parole gjaldt, dog med endnu mere fokus på skudafstande… Alle nikker anerkendende og kan jo godt forstå visdommen i disse simple formaninger… Men, med dette i baghovedet, må jeg dog konkludere at jeg nok ALDRIG har oplevet denne parole overholdt! Det virker altid som om at der er nogle som glemmer disse kloge ord, ligeså snart at mørket sænker sig og ænderne kommer ind på pibende vinger!

Høje overflyvende ænder får lige en hilsen med og når den første flok gæs kommer på stive vinger, bliver de også beskudt på for lange hold! Hvornår forsvinder fornuften og hvorfor er det at parolen ikke bliver overholdt?!

gråænder

Apropos paroler, så deltog jeg i år i en trykjagt i Jylland. Her var der simple regler for afskydningen af kronhjortene: Alt under ulige ti-endere var fredet og derved skulle man blot tælle 5 sprosser på den ene stang, for at være sikker på størrelsen af hjorten. På trods af dette, blev der på jagten skudt to “ulovlige” 8-endere! Jeg overhørte den ene skytte stå og snakke med hans venner og han forklarede at der var kommet en lille hjorteruddel på 3-4 dyr løbende imod hans post… Han syntes ikke han havde tid til at tælle sprosser, så han skød blot den hjort han mente var størst!!

Jeg havde lyst til at gå hen og forklare ham at hvis han ikke havde “tid” til at tælle, så skulle han jo ikke have skudt!! Jeg følte, måske fejlagtigt, ikke rigtigt at det var min plads at starte denne samtale, men jeg undrede mig også over at skyttens venner ikke var lidt mere kritiske… Alle kan jo komme til at lave en fejl, eller fejlvurdere en jagtsituation, men hvis man ikke gør sig umage, så føler jeg ikke at man kan undskyldes…

Vi har ikke krav på den relative frie jagt vi kan nyde her i lille Danmark og hvis vi ikke opfører os pænt og korrekt, så vil vi miste vores muligheder… Lad os nu gøre 2016 til det år hvor vi taler pænt og respektfuldt til hinanden, overholder reglerne og lovgivningen og tager hensyn til alle naturelskerne. Gør vi dette, så står vi også stærkere og mere samlet overfor den modstand og de angreb som vi vil opleve fremover…

En af de ting jeg glæder mig meget til i 2016 er den elgjagt jeg skal på sammen med vinderen af min lille lodtrækning! Turen går til Estland og her skal vi forsøge at fælde et par store flotte elgtyre. Elge har altid fascineret mig og jagten på disse store majestætiske dyr har fyldt meget i mine jæger-drømme… Turen vil foregå i oktober/november og der er stadig ledige pladser, hvis nogen vil tage med os. (Skriv til mig, hvis du vil vide mere: jacob@kamman.dk)

I det forgange år har jeg også besøgt nogle spændende og interessante mennesker som brænder for jagten og alt hvad jagten i Danmark indebærer… Jeg var på besøg hos en andeopdrætter, en fasanopdrætter og fik lov til at se de flotte ræve som blev brugt til gravtræning. Jeg elsker at opleve nye ting, møde nye mennesker og lære nye aspekter ved naturen og jagten. Jeg håber at 2016 vil bringe mange flere bekendtskaber og oplevelser, jeg er slet ikke færdig med at lære…:)

rævejagt
Et spændende møde med en næsten vild ræv!

I ønskes alle et forrygende godt nytår og jeg håber i vil læse med her på bloggen, jeg vil blive ved med at skrive historier om hvad jeg oplever på Dianas kringlede stier…

Knæk & Bræk og godt nytår!

This Post Has 2 Comments
 1. Tak og godt nytår

  Og du har fuldstændig ret , vi havde en jæger hos os der mente det var fuldstændig iorden at skyde en hun ræv med fyldte patter til bukke præmieren , så vi havde nogle hvalpe til at rende rundt uden mor i skoven

  Hvad gør man i sådan en situation

  Desværre ingenting

  1. Hej Alex.
   Det er et svært emne at tage op og en vanskelig samtale… MEN, vi bliver nødt til at sige fra og tiden er inde! Vi kan ikke længere holde hånden over dårlig jægermoral og bare kigge den anden vej…
   Håber at 2016 bliver et rigtig godt jægerår for dig og må vi begge ikke rende ind i lignende oplevelser!
   K & B!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top