skip to Main Content

Årets første feltskydning i Vigersted

13094415_10153686098489397_2432345860842200768_n

Jeg elsker feltskydninger! I mine øjne er det den perfekte blanding mellem relevant træning, konkurrence og hyggeligt samvær med andre ivrige riffelskytter!

I søndags var det så min første skydning i år og jeg havde glædet mig, med en lille smule nervøsitet indblandet. Jeg deltager i disse skydninger primært for den jagtrelevante træning selvom jeg ikke kan se mig fri for at konkurrence momentet også gør det mere spændende. Det giver et ekstra pres og gør faktisk derved, skydningen endnu mere relevant. Når man blot skyder til måls under rolige forhold på skydebanen, oplever man jo sjældent pres eller stress. Men når vi er på jagt, er der jo alle mulige forstyrrende og stressende elementer og faktorer som potentielt gør vores skydning dårligere…

Derfor er disse feltskydninger, i mine øjne, det perfekte sted for os jægere at øve os på vores jagtskydning!

Til denne udtagelsesskydning i kreds 6 under DJ, var der for min klasse (jægerklassen) tvungne hjælpemidler. Ved andre skydninger må man bruge sine egne hjælpemidler såsom: skydestok, trebenet stol, rygsækstol og rygsæk. Denne dag, fik vi udleveret en trebenet skydestok og rundstokke i forskellige højder. Jeg er ikke så vild med disse hjælpemidler, da det er yderst sjældent at jeg skal skyde med en rundstok i hånden når jeg er på jagt! Det er langt mere sandsynligt at jeg skyder fra min egen skydestok, ved hjælp af en rygsæk eller stol eller helt uden nogen hjælpemidler… Jeg forstår godt at for konkurrence elementet, er det bedst med det samme udgangspunkt, men som jagtskytte, føler jeg at relevansen i skydningen falder. Som eksempel skulle vi på en af posterne skyde siddende, med valgfrit hjælpemiddel. Mange valgte at tage den høje rundstok og sætte den i spænd i døråbningen i skydehuset. Derved sikrede skytterne sig det mest stabile anlæg, men hvor ofte er det en løsning vi oplever på praktisk jagt?! Jeg valgte en mere realistisk løsning, hvor jeg sad med en trebenet skydestok spredt helt ud og så med et af benene imellem min korslagte ben. Ikke lige så stabilt som rundstokken i spænd, men en position jeg både har og vil anvende på jagt!

Lad mig bare afsløre det med det samme, min skydning var ikke imponerende… Jeg sluttede på 203 point ud af 327 mulige! Heldigvis ved jeg udmærket hvor jeg sjuskede og hvor jeg smed nogle vigtige point og den samlet læring fra en times skydning overgik da også de manglende point…

POST 1:

Feltskydning
Skiverne til post 1.

Her skulle vi på 100 meter skyde liggende og med valgfri hjælpemiddel. Der var 2,5 minut til skydningen som også skulle inkludere opladningen af de ialt 5 skud som skulle afgives. Målene var den klassiske “riffelprøve buk” og en kragesilhuet.

Sidste år lå jeg på en skråning til feltskydningen i Jægerspris og skulle også skyde liggende uden et fornuftigt hjælpemiddel. Her lurede jeg på min sidemand, som havde en tyk skydehandske på venstre hånd. Han knyttede den hårdt og på højkant og holdt samtidigt om remmen så forskæftet lå solidt oven på hans hånd. Derudover hvilede han kolben på jorden og derved havde han et rigtig godt og roligt anlæg! Denne teknik brugte jeg til post 1 og glædede mig over at rekylen på min Blaser ikke er særlig voldsom! Med dette anlæg er der ikke meget kontakt mellem skulderen og skæftet, så skydestillingen er ikke ret velegnet til en tung kaliber med et kontant rekyl!

Feltskydning

De første tre skud til bukken gik udemærket, selvom jeg tydeligt mærkede at jeg skyndte mig og derved stressede lidt… De tre skud var alle i “10-eren” men ikke særlig pænt samlet! Jeg havde ladt op med tre patroner, for at minde mig om at jeg skulle skifte mål og at de sidste to skud skulle være til kragen. Første skud gik fint men det sidste var en dum sjuskefejl og træffet var 1 cm. over ryggen! Lige inden skuddet, tænkte jeg at det da var en god start med “fuldt hus” og lige da skuddet gik, vidste jeg at jeg rykkede skuddet! Det kunne jeg så ligge og tænke over i næsten 1,5 minut hvilket endnu engang mindede mig om at jeg skyder alt for hurtigt og bruger ikke al den tid der er til rådighed…

FeltskydningFeltskydning

POST 2:

Feltskydning
Skiverne til post 2.

Denne post havde jeg allerede hørt rygter om… De skytter som havde været oppe før mig og dagen før, havde været udfordret af en hård sidevind! Vi skulle skyde liggende og på 300 meter til en stor keiler og en berygtet dåhjort, som står lidt spidst på skiven. Jeg valgte at bruge to af benene på den trebenet skydestok, så jeg havde to støttepunkter. Jeg syntes anlægget var godt og stabilt og med kliktårnet klikket op til 300 meter, forstørrelsen på kikkerten på 18 ganges forstørrelse følte jeg mig klar.

Feltskydning
Der er LANGT til skiverne!

Jeg vurderede ikke at vinden var så slem at jeg skulle korrigere, så jeg koncentrerede mig om mine sigtepunkter. Keileren var relativ nem at huske, for her sad pointskiven på højde med snuden og tænderne og nærmest lige over forbenene. Dåhjorten, derimod var mere vanskelig! Jeg har skudt på den før og da drillede den også! Jeg syntes egentlig pointskiven sidder lidt for dybt og jeg er tilbøjelig til at skyde lidt for langt til højre… Jeg følte egentlig at alle 6 skud gik godt, så skuffelsen var stor da meldingen over radioen var: ” 6 kryds, allesammen for høje!”

Selvom 45 point ikke sådan lige er til at hente, så er en del af de ting jeg øver mig på, at jeg ikke skal lade mig gå på af et eller flere dårlige skud! Næste post giver nye muligheder og udfordringer og det hjælper ingenting at være frustreret over en post som er overstået!

POST 3:

Feltskydning
Skiverne til post 3.

Her kom vi tilbage til skydehuset, hvor vi startede og nu skulle vi skyde siddende på 200 meter. Målene var en siddende ræv og et vildsvin. Hver skive skulle have 3 skud og der var 2,5 minut til det. Begge skiver var opdelt i mange pointfelter og derfor var det vigtigt at få styr på det korrekte træfområde.

Feltskydning
En kompliceret point opdeling!

På denne post måtte vi bruge hjælpemidler og det var her at mange brugte de lange rundstokke og satte dem i klemme i “dørkarmen”. Jeg brugte som sagt skydestokken og var godt tilfreds med en 10’er og tre 9’ere, som blev meldt over radioen.

Feltskydning

POST 4:

Feltskydning
Skiverne til post 4.

Vi blev nærmest siddende i huset for nu skulle vi skyde 6 skud på 2 minutter. Målene var en uberlüfer, en lille frisling og en tjur og afstanden var 100 meter. Alle mål skulle have to skud. Jeg skød først på Unerlüferen, dernæst på tjuren og til sidst på frislingen. Jeg skyder altid på den skive som kan give flest point, for hvis jeg nu skulle komme i tidsnød, så er det bedst at “sjuske” eller mangle træf på den “Billige” skive! De første fire skud gik fint, men på frislingen var jeg ukoncentreret og det resulterede i to skæverter og kun 3 point ud af 9 mulige! Tjuren havde en lille hvid cirkel, som gav 10 point og ramte man blot fuglen gav det 3. ine to skud sad lige et par centimeter til venstre og derved kun 6 point ud af 20 mulige.

Jeg fornemmede ligesom at en podieplads var tabt for længst og faktisk gav det lidt ro at pointene ikke var så vigtige længere. Nu kunne jeg koncentrere mig endnu mere om bare at skyde så godt som muligt!

FeltskydningFeltskydningFeltskydning

POST 5:

Feltskydning
Skiven til post 5.

Vi blev i huset, nu skulle vi dog stå op. Jeg valgte den trebenet skydestok og målet var igen bukkeskiven og vi havde 90 sekunder til tre skud. Igen mistede jeg koncentrationen ved det sidste skud og resultatet blev 29 point ud af 30.

Nu gik vi ned til skiverne og fik markeret og der blev både grint og drillet. Der var mange undskyldninger og den mest hørte var at flere skytter havde glemt at klikke tilbage fra 200 eller 300 meteren og derved havde de skudt alt for højt! Vi snakkede meget indbyrdes om at få indlært nogle faste rutiner og en af de vigtige måtte være at “nulstille” alt efter en endt skydning! Dvs. at klikke tårnet tilbage til 100 meter, stile paralaksen tilbage og skrue forstørrelsen ned til ca. 8 eller 10. Faste rutiner er gode, så længe man overholder dem… HVER gang! 🙂

Feltskydning

POST 6:

Feltskydning
Skiverne til post 6.

Denne post var på 50 meter banen. Vi skulle skyde stående med en rundstok og målet var en ulv og en los. Hver skive skulle have tre skud og skydetiden var 3 minutter! Jeg kan ikke rigtig forklare hvorfor jeg denne bag havde så store problemer med de sidste par skud, men til disse to skiver var de to første gode og hvert af de sidste noget skidt… Med rundstokken som støtte, svingede mit sigte temmelig meget fra side til side og de to dårlige skud var langt til venstre!

Da alle var færdige med at skyde lang tid før 1 minut varslet lød, blev jeg endnu mere irriteret over at jeg ikke tog mig bedre tid… Jeg ville have haft masser af tid til at lige samle mig lidt og endda tage riflen ned og lukke øjnene i et øjeblik! Dumme point tab og på jagt, havde det været to rigtig kedelige anskydninger…

Vi gik ned og skiftede skiver og allerede da begyndte spændingen at stige. Vi havde endnu ikke haft nogen decideret “hurtig skydning” som der plejer at være så da de nye skiver kom frem med 4 relativt små mål, så vidste jeg godt hvad klokken havde slået…

FeltskydningFeltskydning

POST 7:

Feltskydning
Skiverne til post 7.

Skydningen var siddende med en kort rundstok som støtte og målene var en bæver, en vaskebjørn, en lille kanin og en fasan. Skydetiden var 90 sekunder og hvert mål skulle have to skud! Bæveren, som var det største mål gav færrest point, så igen så valgte jeg at slutte med den! Rundstokken viste sig igen ikke at være et optimalt støtte og svingningerne fra side til side var markante… På blot 50 meter var det tydeligt at se træffene, hvilket ikke kun er positivt!

Jeg startede med fasanen og skød lidt for lavt… Dernæst kaninen som jeg skød for langt til venstre på! Ladede op med 4 nye patroner og forsøgte at koncentrere mig om vaskebjørnen… IGEN alt for langt til venstre og da jeg forsøgte at finde bæveren var jeg nærmest ligeglad… Jeg var træt i hovedet og egentlig lidt træt af mig selv… Begge skud gik egentlig ok, set med jagtlige øjne men samlingen var ikke noget at råbe hurra over!

Feltskydning
Min sidemand skød også et skud på min skive. Desværre en forbier, jeg kunne godt have brugt en 10’er mere..:)

FeltskydningFeltskydningFeltskydningTilbage ved samlingspunktet blev der reflekteret over dagens skydning og her blev mit dårlige humør straks vendt til noget positivt! Vi havde alle oplevet noget nyt om os selv, vores skydning eller vores grej og jeg tror samtlige skytter, uanset deres point-resultat, forlod Vigersted som klogere, bedre og mere erfarne skytter!

Tusind tak til alle som hjalp til, jeg glæder mig allerede til næste skydning!

Knæk & Bræk!

Feltskydning

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top