skip to Main Content

I riffeldoktorens hule

IMG_4585
Blaseren på operationsbordet

Michael svarer helt roligt i den anden ende af telefonen: ”Det fikser vi Jacob. Vi ses på onsdag kl 8, så får vi  den riffel skudt ind.” Jeg havde ringet til Michael Seidenfaden, som er den ene halvdel af ejer teamet bagved ”Aktiv Fritid” i Køge (www.aktivfritid.dk). Jeg havde indkøbt nye patroner til min .270’er og havde ikke nået at få den indskudt og nu var jeg i bekneb inden feldtskydningen, lørdag d. 21.2.15!

Hjemme hos Michael i baghaven af hans private bolig er der anlagt et underjordisk 100 meter skyderør og dette anlæg fungerer også samtidig som våbenværksted. Her indskyder Michael, ofte sammen med skytterne selv, ca. 1.000 rifler om året og ved værkstedsbordet kontrollerer og reparere han vel ligeså mange rifler og montager! Michael opfordrer altid riflens ejermand til at deltage i indskydningen/kontrolskydningen da han ofte har oplevet at to personer simpelthen ikke rammer det samme sted med den samme riffel! På baggrund af dette og Michaels 27 års erfaring fra våbenbranchen, giver det naturligvis fin mening at man selv skal indskyde sin riffel eller som det mindste kontrolskyde at man rammer det samme sted som personen som har gjort det for en. Michael afholder også en hel del forberedende kurser til riffelprøve aspiranter. Her bliver der undervist i selve skydningen, riffelhåndteringen og kursisterne får mulighed for at prøve at skyde med det samme tidspres som under selve prøven. Jeg husker selv fra min prøve at jeg følte at jeg var i kæmpe tidsnød, men endte jo så hurtigt med at ligge og vente for man har jo rigeligt med tid. Michael fortalte at den første gang han afholdt sådan et kursus bestod 61 ud af 65 kursister, så det hjælper garanteret.

Michael har følgende råd til indskydning/kontrolskydning:

1. Sørg for at kikkert montagen sidder fast og at alle skruer/bolte er fastspændt.

2. Piben er renset for krudt og kobberaflejringer og så skal den være helt tør. Ingen olie rester eller lign.

3. Rør ikke ved piben mens du skyder.

4. Sørg for at ladegrebet/låsen er helt lukket. Hvis ladegrebet ikke er helt i bund, bremses slagstiften!

5. Skyd med den ammonution som riflen skyder bedst med, ikke nødvendigvis den kugle som du tror er bedst eller billigst!

6. Ved brug af lyddæmper så husk at træfpunktet ændres, ofte radikalt! Kontrol skyd altid hvis du afmontere lyddæmperen eller omvendt!

7. Måske vigtigst af alt, koncentrer dig! Sørg for et roligt åndedræt og kontrolleret aftræk!

IMG_4586
Michael kontrollerer indstillingen

Imens Michael fiksede en montage på en Sauer, satte jeg mig tilrette ved skydebænken og indstillede skydebænken så sigtet på den oplyste skive 100 meter væk, kom på plads. Selve papir skiven er egentlig en stor rulle med skiver påtrykt. Ved et tryk på en knap oppe ved skydebænken drejer rullen og frem kommer der en ren og frisk skive. Nede i den anden ende af røret er der monteret et kamera som sender et signal op til en tv-skærm, så skytten kan se hvor skuddene sidder.

IMG_4580
Tv skærmen med skiven er placeret godt i forhold til skytten.

Jeg skød 3 skud som alle sammen sad for højt og lidt til venstre. Michael stillede på kikkerten og lærte mig lige et lille trick som jeg faktisk ikke havde set før. Han drejede et eller to klik ”for langt” og så tilbage til den ønskede position. Dvs. at da vi ville klikke den 8 cm. Ned, så klikkede Michael, 9 klik ned og så ét tilbage. Han forklarede at der sagtens kunne sidde lidt fedt eller lign. og derfor var dette trick altid en god ide, når der skulle stilles på kikkerter. Jeg skød et til skud, som var i den rigtige højde men stadig for langt til venstre. Endnu lidt klikkeri og nu sad det næste skud lige i toppen af den lille firkant og det er i mine øjne perfekt!

IMG_4588
Tilsidst sad skuddet lige der hvor jeg ønskede det!

Da Blaseren nu skød hvor jeg ville have den, følte jeg mig klar til weekendens skydning som ville involvere skud op til 300 meter.

Snakken faldt derefter på det der med lyddæmpere… Jeg har længe snuset rundt efter en model som jeg syntes ville være pæn nok til at sætte på min Blaser Attaché. Indtil videre har jeg ikke fundet én, men i sidste uge, viste Michael mig en rigtig pæn model, nemlig Aimzonic Triton 42’eren som jeg nu kraftigt overvejer at få monteret. Der er jo ikke rigtig noget negativt at sige om at få monteret en lyddæmper, kun positive aspekter, altså lige bortset fra det med æstetikken! Jeg har strittet lidt imod, mest af alt pga. et umoderne, gammeldags faktum om at jeg ikke syntes det var pænt, men med denne model, kan jeg mærke at jeg er løbet tør for argumenter! (se mere her: http://www.aktivfritid.dk/index.php/jagt-3/lyddaempere)

Michael stak mig en riffel i hånden som havde monteret en lidt større udgave af den samme model og jeg skød 3 skud med den og det var jo en drøm! Ingen høreværn nødvendigt og rekylen var ikke til at mærke…

Jeg lavede en hurtig aftale med Michael om at vi skulle mødes i butikken og få startet den mulige langvarige proces med at få tilladelsen i hus og derefter få den monteret på min riffel.

Hele den proces fortæller jeg naturligvis mere om her…

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top