skip to Main Content

hvorfor er vi uvenner?!

10609627_10152268938374397_1621606782109981847_nJeg har længe undret mig over alle de skænderier, uoverensstemmelser, svinerier osv. Som foregår iblandt os jægere og imod os jægere! Det er som om at vi glemmer at vi jo fra starten af, er venner alle sammen som deler ikke bare den samme hobby, men deler en LIVSSTIL! Det undrer mig og foruroliger mig en smule at der skal være så meget ballade og dårlig stemning iblandt os. Hvilket signal er det vi vil sende til de nye unge jægere og hvilket signal er det vi sender til dem som ikke forstår vores livsstil?! Jeg har alt for længe gået med denne bekymring inde i mig og nu er det på tide at give den lidt luft! Netop på grund af den hårde tone og store tilbøjelighed til at ville “få folk ned med nakken” har jeg nok ikke ytret dette før, men det strider imod alt hvad jeg ved og alt hvad jeg har lært… Så, here goes…
Jeg oplever den dårlige stemning og tone bla. når jeg overhører jægere diskutere skydning og kalibervalg på skydebanen, når hundefolk skændes om hunderacer og træningsmetoder og især ser jeg det på nettet!
Jeg husker tydeligt for mange år siden hvor en ung jæger stillede et simpelt spørgsmål på Netnaturs debat side: ”Hej alle. Jeg har lejet et lille vandhul på Sydsjælland og vil gerne vide hvad jeg skal fodre med? På forhånd tak!”
Svarene forløb nogenlunde sådan her:
1.    MAJS! Det dur!
2.    IDIOT! Hvem fanden fodrer med majs?!
3.    Hvede er det eneste der virker!
Derefter fortsatte det i et langt skænderi om hvem der egentlig var den største idiot….! Givet at på nettet bliver tonen en anden men en lignende diskussion har jeg faktisk oplevet på riffelskydebanen på Amager hvor 3 mand nærmest skulle skilles ad, da deres kaliber uenigheder var ved at kamme over…
Jeg kunne jo godt drømme om at man i stedet svarede i punkt 2 ovenfor, noget i stil med: ”Majs? Det har jeg aldrig hørt om før! Her på Lolland fodrer vi kun med hvede og det fungerer glimrende. Hvor i landet fodrer du med majs?”
Det virker så simplet men, det er som om at vi glemmer alle manere når vi skal snakke om lige netop jagt og alt hvad der omhandler dette… Voksne mænd bliver direkte uvenner over noget så latterligt og udefinerbart som hunderacer eller om løbene på haglgeværet er ved siden af hinanden eller ovenpå hinanden! Jeg kommer nok aldrig selv til at købe en labrador, men derfor kan jeg da sagtens forstå at andre syntes det er en skøn hund! Jeg syntes da også de er søde og de er da fantastiske apportører, jeg kan bare bedre lide nogle andre racer! Jeg syntes hverken værre eller bedre om de hundeejere som vælger en anden race en min foretrukne og bevares, enkelte labrador folk er da også flinke folk..;)
Det er som om tonen bliver alt for tilspidset, alt for hurtigt! Som Steen Andersen skriver i hans leder i JVV i sidste måned, så er vi danskere og nok især os, jægere, gode til at brokke os! Jeg oplevede det for et par måneder siden da jeg stod på en Buhlsjagtrejser stand til en begivenhed ved ”Michaels jagt & Fiskeri” på Fyn.
En ældre herre gik forbi standen og da han fik øjenkontakt med mig, stoppede han op og kiggede på banneret bag mig. På den sad der en lykkelig hjortejæger og øverst stod der SKOTLAND. Han vrænger lidt på næsen og siger: ”Hvaaa, det der Skotland, det er da noget værre lort!” Jeg står et øjeblik og er lidt paf, men får fremstammet noget i stil med: ”Okay, det var da en kontant udmelding, har du selv været der og hvad har du da oplevet som var så slemt?” Samtalen forløb så nogenlunde således:

Ham: ”Næ, det har jeg ikke…. Har bare hørt at det var noget pis! Man må ikke engang bære sin egen riffel”
Jeg: ”Okay… Men det er jo sådan set noget som stalkeren gør dels for at hjælpe kunden og dels for sikkerhedens skyld…”
Ham: ”Ja, og så skal den være i futteral!”
Jeg: ”Nå men, nu ved vi da at du ikke skal til Skotland, er der en anden destination du hellere vil snakke om?”
Ham: ”Næ, det gider jeg sgu ikke…”

Og så gik han! Han stoppede simpelthen op og indledte en samtale med mig KUN for at brokke sig! Jeg var lidt rundt på gulvet og endnu engang forbløffet over vores trang til at brokke os! Jeg vil tage Steens løfte til mig om at forsøge at fokusere på det positive i 2015, altså lige efter at jeg har skrevet dette…
Vi jægere, bliver simpelthen nød til at stå mere og bedre sammen! Ikke fordi vi nødvendigvis deler alle holdninger som andre har, men fordi at vi SKAL respektere hinandens forskellige meninger og følelser så længe de er inden for jagtloven og de etiske regler naturligvis! Vi må simpelthen ikke blive uvenner over om man skal kysse en sneppe på brystet eller i røven, eller om 6,5×55 er bedre end en 30.06’er! Det er LIGEMEGET og især når disse skænderier foregår på Facebook og lign. Steder så skader det os faktisk mere end det gavner! Vi bliver heldigvis ALDRIG enige og det viser kun splittelse ud ad til!
Tonen er så umanerlig vigtig når vi skal snakke med hinanden men især når vi skal snakke med folk som ikke nødvendigvis deler vores passion for jagten. Jeg var forleden involveret i en ophedet diskussion på ”Stop dyremishandlings” Facebook side og bemærkede hvordan nogen, sikkert velmenende, jæger-sympatisører skrev endda meget hårdt til de andre debattører… Det hjælper IKKE vores sag! Vi skal opfører os pænt overfor hinanden men vi bliver nødt til at opføre os eksemplarisk og snakke pænt med ”de fremmede”…
Vi jægere har simpelthen så god en sag fordi vi faktisk elsker naturen og alt i den! Vi må ikke synke ned og snakke grimt eller hårdt i disse situationer, men vi skal med passion og ivrighed, fortælle de jagtmodstandere vi måtte støde på, om hvorfor vi går på jagt og om alt det fantastiske gode vi gør for både dyrene og naturen. Det er den eneste måde hvorpå vi kan rykke holdninger og meninger!
Husk nu kære venner, at vi er i samme båd, uanset om vi driver pramjagt, rævejagt, godsjagt eller trofæjagt. Vi behøver ikke være enige, men vi må simpelthen ikke bliver uvenner! Jagten er, ihvertfald for mig, en kæmpe del af hvem jeg er. Det er ikke som at gå til badminton eller spille golf, det er simpelthen HVEM JEG ER! Derfor kan det ikke pilles ud eller ændres, men derfor bliver jeg også nødt til at acceptere at andre kan være ligesom mig, men med andre holdninger eller syn… Det vil JEG prøve at efterleve i 2015, hvad med dig?
Knæk & bræk og opfør jer nu pænt..:)

This Post Has 16 Comments
 1. Sikke et godt og konstruktivt indlæg, jeg løfter på min sixpence og hilser i respekt.
  Tak for det.
  Knæk og bræk til dig også.

  Jægerhilsen Pia

 2. hej Jacob
  Rigtigt godt indlæg

  Det er jo et område som er eksploderet med de sociale medier særligt fb. Til tider kan det virke som “nationen ” eller lignende på BT eller ekstrabladet, hvor holdninger får frit løb, for at sælge flere aviser.
  Jeg har selv gået på jagt i mange år og oplevet hvordan det var at være nyjæger og have brug for vejledning og og nu i mine senere år, at være den som vejledte. Jagt er svært for det er så meget mere end en interesse/sport/fritidsaktivitet, så når vi taler om det , er det for de fleste en passion. Det gør at perspektivet kan mangle og derfor slår jægere hinanden i hovedet fordi de er så passioneret, og er sikre på at de selv har ret.
  Jeg savner at den respekt som man har på f.eks arbejdsmarkedet også følger med på jagten, så at alle tager godt mod de nye og at vi hjælper hinanden fremfor at bekrige hinanden.
  Udfordringen er at nogen kun læser ekstrabladet for at få “nationen” og blive foraget eller lignende , og den tilgang tager de med på jagten.
  Jagt er ikke ekstrabladet. Jagt er svært, politisk farligt og skal behandles med samme respekt som alt andet vanskeligt

  Godt indlæg – håber mit kunne give yderligere til debatten

 3. Godt indlæg.Du har ret i at vi mennesker er blevet mere dømmende, utolerante og uvenlige overfor hinanden, hvor er medmenneskeligheden blevet af??
  Vi to bliver aldrig uvenner.Knus

 4. Jeg er HELT enig med dig.

  Specielt på de sociale medier, kammer det ofte over. Jeg er selv nyjæger, og har med undren set på, mens jægere tilsmudser hinanden på nettet. Og somme tider puster ild i en glød, som måske slet ikke var der til at starte med.

  Det er synd og skam!

  Som jeg ser det, er jægere en flok sure, gamle mænd!
  Sådan fremstår de i hvert fald på de sociale medier…

 5. DET ER DOG DEN VÆRSTE GANG LORT, JEG LÆNGE HAR LÆST !

  Nej kunne ikke dy mig. Dette er simpelthen det mest rammende indlæg. Der endnu har set dagens lys. Kunne ikke være mere enig! Det er at ramme hovedet på sømmet. Kunne ikke være mere enig.
  Kado for det!!

  Hilsen Troels

  PS. Første linje er, for at fjerne al tvivl, ment i sjov / ironi.

 6. Jacob, Jacob, Jacob……..
  Det er et fantastisk skriv, som du har lavet. Det rammer fuldstændigt, hvor mange har et ømt punkt!
  Jeg har oplevet ny-jægere stå på skydebanen og træne op til haglprøven, hvor den eneste hjælp de fik var ”Du er bagved”, hvorefter de to modne herrer, som kommenterede dette, fortsatte med at diskutere alt det onde som ramlede ned over jægerne.

  Jeg savner utrolig meget det som du beskriver. Mere empati og sympati!
  Vi skal holde op med at se det at jage som en ret, men som et privilegium! Vi er alle med til enten at begrænse hinandens muligheder for jagt, eller at fremme dem.

  Normalt kommenterer jeg ikke meget på nettet, men dette fortjener den største applaus.

  1. Hej Sebastian.
   Tak for din kommentar. Det er netop det budskab jeg drømte om at slå et slag for..:)
   Jo flere af os, der kan huske på dette jo bedre!
   God weekend.

 7. Godt brølt, løve!
  Hvorfor starter vi ikke en bølge?
  Det er enkelt: Vis respekt og tag hensyn!
  Det er jo det, vi selv håber at møde.

 8. Hvor er det godt skrevet. Håber at det bliver delt rigtig mange gange på FB så flest muligt kan læse det. Jeg er med på denne bølge :). Tak fordi du ville gå i front.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top