Et andeliv
Jeg elsker ænder! Så da jeg fik muligheden for at besøge et vaskeægte andeopdræt, slog jeg hurtigt til!
Besøget gik til “Sydsjællands Vildtopdræt” som ejes af Jørgen Olsen. Jørgen har opdrættet ænder i over 25 år og jeg glædede mig til at møde ham og forhåbentlig blive lidt klogere på hvordan et professionelt vildtopdræt foregår.
Jeg elsker som sagt ænder og jeg tror det stammer helt fra da jeg var en lille dreng. Dengang fik mine to søskende og jeg nemlig hver vores lille ælling! Min blev hurtigt døbt “Robin And” efter Robin Hood og de tre ællinger fulgte os rundt i huset og haven i stram flok! Da de blev et par måneder gamle fløj de ned ved kirken i Hørsholm og i mange måneder gik jeg ofte ned til den store andeflok for at kalde de tre ænder til mig og så kunne jeg tage min skønne andrik op i armene og nusse den lidt… Jeg husker at der var nogle gamle damer som fodrede ænderne dagligt og de var temmelig imponeret over mine andehvisker evner..:)
Vi startede rundturen på Jørgens gård i en stald hvor de små helt nye, 36 timer-gamle ællinger gik. Der var adskillige små afskærmet gårde hvor der var ca. 200 ællinger i hver. Der var frisk halm, som Jørgen fortalte, blev skiftet hver dag og over de små skønne ællinger hang der en varmelampe. De fleste ællinger stod og puttede sig inde under lamperne men enkelte små grupper var begyndt af plaske i det lille vandbad, eller stod og spiste lidt foder. Når en ælling bliver klækket af ægget, har den oplagret energi til ca. 24 timer. Det er vigtigt at de kommer til foder, varme og vand så hurtigt som muligt da de ellers hurtigt bukker under for kulde og sult. Tilgang til vandet er især vigtigt da de hurtigst muligt skal have gang i de små kirtler som sidder ved næbbet og udskiller fedt eller en anden lign. væske som de bruger til at nusse og ordne deres fjer og dun. Jo hurtigere de får styr på dette, jo hurtigere bliver dun og fjer isolerende og vandafvisende.
Inde i stalden var der en sammenhængende og næsten øredøvende, ivrig pippen og de små ællinger så ud til at trives. De var ikke helt vilde med at jeg gik ind til dem, for at tage billeder og jeg bemærkede at selv efter blot 36 timer på denne jord, så bevægede de sig allerede med den, fascinerende flok-bevægelse, som man ser ved feks. store stæreflokke. Hvis én ælling vendte sig væk fra mig, så gjorde alle 200 det samme! Jørgen fortalte at ællingerne gik her i ca. 1 uge for at vænne sig til hinnanden, foderet og for at få lidt varme og styrke. De blev fodret med “Startfoder” og vand og foder stod fremme hele tiden og tæt på varmelampen, så de ikke skulle bevæge sig for langt væk fra varmen.
Efter en uge blev de så allesammen flyttet over i en anden stald. På vejen hen til denne stald viste Jørgen mig et område på hans gård, hvor han tidligere havde haft op imod 4.000 avlsænder. Dette anlæg var dog for nyligt blevet revet ned og nu var der blevet anlagt ny natur med planteplaner, vildtagre osv. Dejligt at se at naturen komme frem igen og jeg kan kun forestille mig et stort arbejde sådan en transformering må kræve!
Her i denne stald, gik de små ænder stadig sammen i den samme flok på ca. 200 og den eneste forskel på de to stalde var egentlig blot pladsen de kunne gå på. Herinde i den næste stald var der mere plads, men stadig varmelampe, vand og foder.
Når de små dunklumper kom til denne stald, skiftede Jørgen også foderet således at de nu fik serveret “ande-voksefoder”.
Efter yderligere en uge i denne stald blev de så allesammen igen fanget og flyttet til en stor lade som var opdelt i to dele. I den første del blev de, nu ca. 14 dage gamle ællinger sat ud i større partier og grupperne på ca. 200 blev altså så blandet sammen med andre ællinger.
Her i denne afdeling gik de i ca. 4-5 dage før de så blev flyttet til deres sidste stop- Nemlig den anden afdeling af laden hvor de for første gang i deres liv, ville få mulighed for at kunne gå ud. I ladens fjerneste hjørne, var der nemlig lavet en lav åbning som gav adgang til et stort indhegnet område med en stor dam i midten. Alle ællingerne i denne afdeling var allerede begyndt at få fjer og de plaskede enten rundt i dammen, lå i små grupper og puttede sig eller rendte rundt og spiste alt fra insekter og græs til endda bjørnekløer!
I denne store indhegning gik de så i ca. 14 dage før de så endelig ville blive solgt til jægere rundt om i hele landet. Når ællingerne blev fanget sammen blev de puttet i transportkasser hvor der er plads til ca. 40 i hver. Derefter ville ænderne fortsætte deres liv i den rigtige natur lige indtil at vi som jægere, igen ville møde dem efter d. 1. september!
Efter besøget, hos Jørgen, har jeg tænkt meget over hvad jeg så og oplevede. Disse små ællinger som vi jo opdrætter, sætter ud og passer og plejer ude ved søerne rundt om i landet har jo kun ét mål med deres liv og det er jo at ende som jagtbytte og derefter at ende som skønne retter på de danske jæger-spiseborde. Derfor er det naturligvis også ekstra vigtigt at alt foregår ordentligt og etisk og disse små dyr skal have det godt lige fra de klækkes fra ægget! Alle de ca. 5.000 ællinger jeg så hos Jørgen så rigtig sunde og raske ud! De havde fint dun eller fjerlag, deres næb skinnede sundt og fint og indhegningerne hvor de gik havde friskt og nyt halm i. For Jørgen er det jo en forretning at opdrætte ænder, men ud over fornøjelsen ved at drive et etisk og dyrevelfærdsmæssigt flot opdræt så er det jo også “good for business”! Hvis disse små ællinger ikke havde nok foder, varme eller havde dårlige forhold, så ville det jo resultere i svage og dårlige ænder. Dette ville jo så igen, resultere i jægere som ville opleve stort tab af de ænder som de havde købt og sat ud! Gode, sunde og raske ællinger giver flotte, stærke og velflyvende ænder og det er jo det vi gerne vil have som jægere.
Hvis du selv skal ud for at hente ænder til dit jagtrevir, så brug lige en halv times tid på at kigge opdrætterens stalde igennem. Hvis ællingerne ikke har det godt eller ser svage og våde ud, så skal du nok overveje dit køb en gang til…
Inden jeg forlod Jørgen og hans fine opdræt gav han mig lige et par råd med på vejen til fremtidige andekøbere:
1. Sørg for at afhent ællingerne på en dag uden alt for meget regn og blæst, især hvis de skal transporteres langt bagpå en trailer!
2. I de første 4-5 dage skal du blande “voksefoderet” med det foder du vil fodre med resten af sæsonnen. Lidt ligesom når man skal tilvænne en hundehvalp fra hvalpefoder til voksenfoder.
3. Når ællingerne skal til at spise hvede eller lign. så er det vigtigt at de har tilgang til kråseflint! Uden dette kan de ikke nedbryde kernerne, så strø gode mængder af grus tæt ved foderpladserne.
4. Når ællingerne skal sættes ud af transportkasserne, så er det vigtigt at de kommer ud i så samlet en flok som muligt.
5. Lav evt. en lille indhegning i nærheden af foderpladsen med adgang til søen, hvor ællingerne kan gå i fred indtil de har vænnet sig til søen, omgivelserne og foderpladsen.
6. Vælg så vidt muligt, en dag uden alt for meget regn og blæst!
Jeg forlod modvilligt Jørgens opdræt, jeg kunne godt have brugt en time til sammen med disse små kære ænder og det var et mirakel at jeg ikke lige stak et par stykker i lommen! Der kunne sagtens gå et par ællinger på min græsplæne… Altså lige bortset fra at Molly, min gamle gravhund nok havde ædt dem på et øjeblik..:)
Jørgen sælger ællingerne for ca. 24 kr./stk. (Ex. moms) men ved større partier fortalte han at prisen naturligvis kunne “forhandles”…
For at høre mere eller købe ællinger så kontakt Jørgen:
Sydsjællands Vildtopdræt ved Jørgen Olsen
40192934
Kære Jacob,
Jeg har nu fulgt din blog i et par uger. Du skriver godt og fængslende og du har en god holdning til jagt. Måtte mange jægere følge dit exempel. Det har du ære af!
Kh. Jørgen
Kære Jørgen, tusind tak for de pæne ord!