skip to Main Content

Drivjagt i Polen

15941502_10154355163744397_552839115616094960_n

I søndags kom jeg hjem fra en forlænget weekend i Polen. Den stod på 3 dages drivjagt med 14 gode venner og selvom forhåbningerne var høje, så var det også med en vis spænding eller en decideret bekymring, at jeg kørte mod lufthavnen i torsdags…

Bekymringen kom sig af, at jeg faktisk ikke har hørt om en eneste vellykket drivjagt i Polen i år! Alle har berettet om masser af tegn og spor på vildt, men resultaterne har skuffet fælt! Nogen revirer har været hårdt ramt af svampeplukkere som, med den sene svampesæson, havde invaderet skovene hvor andre har haft besøg af ulve som havde spredt vildtet! Derudover var jeg selv på en tur med min far i November, hvor vi bare ikke rigtig så nok vildt og de lokale havde ikke rigtig nogen forklaring, andet end at det milde klima, sammenlagt med et voldsomt “oldenår” gjorde at vildtet var spredt ud over hele deres revir!

drivjagt i Polen
Vores indkvartering var et imponerende polsk “Palads”!

Forholdene på reviret i nærheden af Wroclaw var dog helt perfekte! Frost og et snedækket landskab mødte os og forventningerne oversteg straks mine bekymringer. Frost er altid godt for svinejagt, da det både betyder at svinene opsøger foderpladserne oftere og at driverne og hundene kan gå i moseområderne hvor vildsvinene gerne vil stå om dagen!

Rejsen var arrangeret af Diana jagtrejser og vi skulle jage på tre forskellige revirer i løbet af de tre dage.

Den første morgen bød på en blanding af solskin og let snevejr og en temperatur på ca. minus 10 grader.

drivjagt i Polen
Frostvejr, solskin og snevejr på én gang!

Min første post var som frontskytte tæt op ad et tæt buskads. De minutter der går fra at jeg er sat på post og inden drevet begynder, bruger jeg altid på at orientere mig om de andre skytter, afstande til forskellige punkter og mulige skudvinkler. På denne måde behøver jeg ikke at gøre alle disse vigtige overvejelser når vildtet pludseligt kommer løbende igennem skoven. Med dette på plads var der også tid til at nyde den elektriske spænding og stilhed som hang over skoven. Inden driverne var gået i gang sprang der enkelte rådyr igennem såten og de ellers elegante og stilfulde dyr larmede helt enormt i det frosne landskab! Et godt tegn, da det så også ville betyde et hørbart varsel når og hvis der skulle komme vildsvin…

drivjagt i Polen
Alle tre revirer havde hyret professionelle hundefolk ind, så ud over enkelte af deres egne hunde, var der masser af gode drivende hunde med!

Jeg skulle ikke vente længe før en hund havde drev og jeg kunne høre den skingre hundehals komme tættere og tættere på… Det knasede og bragede langt foran hunden og med ét eksploderede buskadset bare 4 meter fra mig da et lille vildsvin tordnede lige i gennem og i fuld fart løb ud mod det høje græs bag mig! Jeg havde vel ca. 5 meter før grisen ville blive opslugt af det høje græs, så skuddet faldt hurtigt, da den røde prik i sigtekikkerten, svang ud igennem dyret og fulgte svinet lige foran trynen… Jeg så tydeligt kuglen ramme lige bagved forbenet og det høje græs, som grisen forsvandt i, var da også tydeligt farvet af blod! Den lille kortbenet hund kom et minut efter og løb halsende den samme vej… Ca. 50 meter inde i græsset stoppede den skingre halsen og efter et par minutter, kom hunden glad løbende retur, efter at have givet den døde gris en rusketur! Da såten var slut var der lydt masser af skud rundt fra de andre skytter og med denne start, var alle mine forhånds-bekymringer næsten væk!

drivjagt i Polen
Turens første nedlagte vildsvin!

Resten af dagen forløb uden yderligere chancer til mig, men der var masser af vildt og især kronvildt i skovene og der kom da også et par vildsvin ud af drevene. De lokale polakker virkede lidt skuffet over at såterne ikke leverede flere vildsvin, men generelt var der skud i alle såter og driverne og hundene gjorde i hvert fald hvad de kunne!

drivjagt i Polen
Mit favorit drivjagt set-up: Min trofaste Blaser R93 Attache i kaliber .270 med den nye Zeiss V8 1,1-8 x 30 drivjagtskikkert!

I dagens absolut sidste såt sad jeg i et højt tårn, langs med en bred lysning, som var såtens venstre grænse. Solen var gået ned og mørket begyndte at gøre udsynet vanskeligt, selvom den snedækket jord hjalp meget.

drivjagt i Polen
Udsigten fra tårnet. Kronvildtet gik i den venstre skovkant…

Til sidst i såten, kom der fra min venstre side, en lille ruddel kronvildt travende… Der var en 5-6 dyr og de sidste to kunne jeg se var hjorte, hvoraf den bagerste var en rigtig stor hjort! Førerhinden styrede dem forsigtigt igennem noget brombærkrat og da alle dyrene var fri på den anden side, fandt jeg det et sigte på det tredje dyr… Dette dyr, en hind, stod med god plads mellem førerhinden og hendes kalv og de bagerste dyr, så da hinden stod stille og afventede førerhindens beslutning, skød jeg i det, at den røde prik hvilede på skulderen… Hinden sprang lige op i luften og sammen med resten af rudlen løb de retur i skoven! Efter ca. 100 meter, stoppede de alle, men jeg kunne ikke se hvilket dyr der var hvilket og de blev stående i en tæt gruppe… Efter adskillige minutter var mørket for tæt inde mellem træerne, så jeg måtte blot afvente at såten var slut for at kunne komme hen og kigge efter sweiss. I det nu komplette mørke, var det vanskeligt at finde noget som helst og efter en kortere eftersøgning, mente polakkerne at vi skulle gå tilbage til bilerne og så ville de kigge efter med deres hunde efter en times tid… Heldigvis fandt de hinden efter en kort eftersøgning, så der var ikke noget i vejen med skuddet! Dagens resultat blev for hele gruppen: 2 hjorte, 4 hinder, 1 kalv, 1 rålam, 7 vildsvin og 2 ræve!

Den anden dag bød på endnu bedre vejr, stadig koldt men uden sne og næsten skyfri himmel. Min første post på dagen var som den næstsidste sideskytte. Jeg stod på et skovspor og havde åben skov både foran mig og bagved. Tidligt i såten kom der masser af råvildt forbi og et par dådyr.

drivjagt i Polen
Solen står op i baggrunden og lige i denne lysning skulle der snart komme mange vildsvin!

Da driverne havde passeret min position, var der pludseligt et højlydt drev med et par af hundene og en masse drivere råbte højt og ophidset! Det var tydeligt at høre at der var vildsvin i drevet og drevet var på vej mod min post! En so kom brasende ud af underskoven ca. 100 meter inde i såten og hun kom travende lige mod mig. Bagved hende fulgte der ca. 10-12 andre grise og samtidig med at jeg prøvede at holde fokus på soen, for at se hvor hun var på vej hen, så søgte mine øjne hele tiden bagud, henover hele rotten for at se om der skulle komme en stor keiler tilsidst! Soen havde ikke rigtig travlt men holdt hele tiden øje med sine omgivelser. De store buskede ører var som paraboler og jeg stod helt stille mens alle grisen kom nærmere og nærmere… Jeg gættede mig til at de ville passere mig på min højre side og da soen var gemt bagved nogle træer, drejede jeg mig og gjorde mig klar til at skyde efter at dyrene ville komme over vejen og derved være i en vinkel hvor jeg kunne skyde bagved min sidepost.

Der var ikke nogen stor keiler, så jeg fokuserede på en mindre gris som løb bagved soen. Da den var fri af træerne skød jeg det første skud! Jeg kunne ikke se nogen reaktion, så efter en hurtig repertering faldt skud nummer to, med lidt mere foranhold og et hurtigere sving, for nu havde grisene sat farten op! Andet skud så jeg ramme og selvom grisen fortsatte, skiftede jeg fokus til en af de andre… Den påskudte gris løb nu nærmest direkte væk og et ekstra skud vurderede jeg at være overflødigt! Hele rotten havde nu virkelig fart på og de frosne blade puslede og hvislede under grisenes korte ben!

Mit tredje skud var en forbier til en af de midterste dyr, men netop som den sidste gris kom på tværs og tilbød et perfekt sideskud, fik jeg svunget fint med og skuddet ramte midt på skulderen, dog en kende lavt… Denne gris så jeg heldigvis falde efter en kort spurt og mens stilheden og roen igen faldt over skoven, genladede jeg riflen med rystende hænder!

Sådan er drivjagt, det går fra 0-100 på få sekunder og så tilbage til absolut ro og stilhed… To fine vildsvin leveret og med en sådan start, kunne dagen kun blive god!

drivjagt i Polen
To fine og lyse vildsvin blev dagens resultat for mig!

Det blev den også, selvom jeg kun formåede at skyde forbi til en hurtigt løbende ræv og ellers kom der ikke flere dyr forbi mine poster! Pauserne mellem såterne blev brugt på livlige historier om hvad der var sket på de forskellige poster og selvom vi alle er gode venner, var der også rigeligt med drillerier og sjove kommentarer… Præcis som en rigtig drivjagt skal foregå i godt selskab!

drivjagt i Polen
Mellem såterne blev der sludret, drillet og hygget…

På anden dagens parade lå der: 17 vildsvin og 2 ræve.

Turens sidste jagtdag skulle vise sig at overgå vores allesammens vildeste forventninger og resultatet blev da også en ny rekord for reviret! Den historie og historien om min til dato største nedlagte keiler kommer her på bloggen om et par dage… Jeg kan godt afsløre at det både var lidt dramatisk og enormt spændende…

Knæk og bræk!

drivjagt i Polen
En fin parade med fakler og gran!
This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top