skip to Main Content

Bukkejagt i Polen. Dag 1

18697995_10154725200794397_6706133578702561231_n

I torsdags drog jeg mod Polen med 4 nye jagtkammerater og min fotograf Rudolph. Det er altid med en stor del spænding at jeg drager på jagt i udlandet, men særligt når det er med jægere som jeg ikke kender i forvejen. Vi er som bekendt mange forskellige typer jægere og man ved aldrig hvordan en jagtrejse bliver, når man rejser med fremmede… Spændingen blev dog forvandlet til hygge, jokes og høje grin allerede under færgens buffet, så turen begyndte godt!

Fremme ved reviret, havde vi tid til at pakke ud og nyde solen lidt inden vi skulle spise aftensmad og mødes med vores guider. Turen var arrangeret af Buhls Jagtrejser og reviret rådede over mere end 15.000 hektar! På dette enorme jagtområde skulle der blot nedlægges 60 bukke i år, hvilket svarer til 1 buk for hver 250 hektar! Det svarer til et gennemsnitlig dansk konsortie hvor der nok skydes betydeligt mere end blot én buk! Med så moderart en afskydning, var vores håb, at der skulle gemme sig et par flotte gamle bukke og lad mig allerede nu sige, at DET VAR DER!!

På den første aften pursch skulle Rudolph og jeg følge med Thomas, som aldrig havde været i Polen før. Aftalen var at vi skulle filme ham skyde sin første Polske buk, for derefter at jage hver for sig. Vores guide var præsidenten for jagtklubben og selvom han hverken talte tysk eller engelsk, så var han altid smilende og positiv. Vi kommunikerede på det internationale “jagtsprog” og det var intet problem!

bukkejagt i Polen
På jagt…

Vi startede med at køre ind i skoven og forlod bilen for at kigge på nogle store skovenge. Derefter sneg vi os langs en stor mose og selvom vi så et par råer springe igennem det høje græs og forsvinde ind i mosen fik vi ikke kontakt til en buk… Efter en halv times tid opdagede vi dog en buk gå og esse. Den havde smidt det meste af vinterpelsen og det røde skind lyste op imod det lysegrønne græs. Vi sneg os ind på ca. 100 meter og vi kunne konstatere at det var en voksen buk, uden den mest imponerende opsats… Guiden og vi forsøgte at tale lidt frem og tilbage og beslutningen blev at bukken var en afskudsbuk så nu var det blot op til Thomas om han ville skyde den… Det talte vi lidt om og til sidst besluttede Thomas sig for at den skulle skydes… Bukken stod lidt skævt og da den endelig drejede hele siden til, faldt skuddet. Jeg stod med et lille kamera og forsøgte at fange den der helt særlige fornemmelse som jeg vidste rullede igennem Thomas’ krop! Bukken faldt stendød om i knaldet og mens myggene havde en fest overalt på os alle, så prøvede jeg både at give Thomas lidt fred til selv at være i oplevelsen, samtidig med at jeg prøvede at få ham til at sætte lidt ord på det hele, for kameraets skyld…

Bukkejagt i Polen
En glad jæger med sin første polske buk!

Vores guide gik tilbage efter bilen og Thomas, Rudolph og jeg gik sammen hen til bukken. Nu hvor vi ikke havde guiden med, så var det op til mig at udføre det klassiske polske ritual, hvor man deler en kvist eller gren i tre dele… Den første del ligger man på skudhullet, den næste bliver forsigtigt stukket ind i dyrets mund og til sidst overrækker man den tredje gren til skytten. Overrækkelsen foregår med hatten af og kvisten skal præsenteres i venstre hånd og modtages med venstre af skytten.

Vi sad alle tre sammen med bukken i den varme sol og både snakkede og var stille. Myggene var der stadig, men i de næste par minutter var det som om at det ikke generede så voldsomt! Da guiden kom bumlende med bilen, brækkede han hurtigt bukken og med den på laddet, sagde Thomas og jeg farvel og med et “knæk & bræk” gik vi hver til sit.

Bukkejagt i Polen
Thomas, Rudolph og jeg.

Nu var det anderledes alvorligt, for nu var det mig selv som skulle skyde! Det havde været spændende at følge med Thomas, men når man “bare” skal filme så er det altså en lidt mildere form for spænding, end når kameraet er byttet ud med riflen!

Bukkejagt i Polen
På vej til det høje tårn!

Vores guide, Rudolph og jeg kørte lidt rundt men besluttede os hurtigt for at sætte os op i et højt tårn. Tårnet stod op af en stor rapsmark og med udsigt ud over en stor mose. Foran os var der varieret græsenge med siv, små klatter med piletræer og små buske. Det var tydeligt tegn af vildsvin og jeg vurderede at råvildtet også måtte elske dette område!

Bukkejagt i Polen
En fantastisk udsigt!

Vi havde ikke siddet længe før jeg ud af øjenkrogen så et par lyse sprosser komme ud af rapsmarken på min venstre side! Selvom jeg ikke kunne se hverken dyret eller bare hovedet, så stak opsatsen op over de gule blomster og det var tydeligt at se at det var en god stor buk! Han gik direkte fra rapsen og igennem det lille levende hegn som tårnet stod i og ud på engen foran os… Vores guide hviskede ivrigt og jeg forsøgte at berolige både mig selv, Rudolph og især guiden… Bukken stoppede op og stod med højt hævet hoved og snusede ivrigt. Vinden kom direkte fra os og måtte blæse vores færd direkte ned til bukken! Han blev ikke bange, men det var tydeligt at han var urolig… Han gik hurtigt igennem nogle siv og det så ud som om han var på vej væk fra os, med kurs mod mosen… Da han stoppede op med siden til, hviskede jeg til Rudolph: “Har du den?” Da svaret prompte lød: “JA!” ventede jeg et sekund eller to og skød!

Bukken sprang op i luften og løb ca. 10 meter før jeg så ham vælte i nogle tætte siv! Jeg tog riflen ned og kiggede på Rudolph som så helt forkert ud i hovedet! Rudolph har aldrig været med på jagt før, så jeg formodede at han blot syntes at det havde været en lidt intens oplevelse, lige indtil at han sagde de ord som jeg aldrig håber at høre og som jeg ved at ingen fotograf nogensinde ønsker at udtale: “Jeg fik den ikke!” Vi stirrede på hinanden og han forklarede at han havde haft bukken i billedet og skarpheden var fin, men han fik aldrig trykket på REC-knappen!!!

Skuffelsen var enorm… Bukken havde stået blot 50 meter fra tårnet, det var en høj flot regelmæssig 6-ender og skuddet havde siddet helt perfekt! Vi vendte dog skuffelsen til en lidt anspændt latter og sandheden er jo at når pulsen raser og bukken lige pludselig står der, så sker sådan noget jo…

Vi kravlede ned fra tårnet og vores guides unge hund fik lov til at gå det korte blodspor… Hunden var ca. 2 år gammel og ikke helt med på opgaven, men efter lidt sporadisk søgen fandt den da bukken.

Bukkejagt i Polen
Bukken er fundet og en stolt hundeejer smiler…
Bukkejagt i Polen
God hund!

Hvilken buk! En høj, tung og flot 6-ender som med lyse og lange sprosser, helt sikkert kvalificerede sig som en af mine største til dato! Solen var ved at gå ned over mosen og med myggene sværmende om os brækkede vi bukken og begav os retur mod bilen…

Bukkejagt i Polen
En fantastisk buk at starte ud med…

Hjemme foran indkvarteringen lavede vores guider en lille parade og da alle mand havde skudt buk og endda nogen mere end én, så var det en forrygende start på vores polske eventyr! Selvom vi alle var glade og skulle fortælle mange historier, formåede vi at komme i seng til fornuftig tid, vi skulle jo op igen kl. ca. 4!

Rudolph fik en sidste kærligt drillende kommentar og så faldt vi ellers hurtigt i søvn…

De næste par dage skulle vise sig at overgå vores allesammens vildeste forventninger, en vaskeægte drømmetur var begyndt!

De næste par dage kan du læse om alle vores oplevelser og filmene vil også snarest blive lagt ud her på bloggen…

Knæk & Bræk!

Bukkejagt i Polen
Glade jægere!
This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top