Røget fasan pot pie
Før i tiden boksede jeg altid lidt med hvordan jeg skulle tilberede de mange fasaner som altid endte i min fryser! Jeg tror at jeg som halvfjerser-barn var en smule påvirket af de mange gange der stod fasan på menuen, som lille dreng, og da indebar det oftest et lidt tungt måltid med tyk sovs og kartofler! Det smagte altid pragtfuldt, for min mor var dygtig til at tilberede dem, men i en mere moderne tidsalder, kunne jeg aldrig rigtig se mig selv lave helstegte fasaner… Derfor besluttede jeg mig for et par år siden for at lave fasaner, som om det var kylling! På den måde var der masser af inspiration fra moderne og nemme hverdagsretter og samtidig fik jeg spist flere af de fasaner i min fryser.
Groft sagt, så vil jeg påstå at alt det som kan laves med kylling, kan laves med fasan i stedet!
I Storbritannien er de vilde med deres pot pies og denne opskrift er da også groft inspireret af en klassisk kyllinge pot pie, dog med et par af mine egne ideer og så selvfølgelig en masse lækker røgsmag!
Opskriften er delt op i to og er da også på grund af rygningen en lidt mere tidskrævende opgave, men bare rolig, det er nemt og vildt lækkert! Jeg mener faktisk at de røgede fasanbryster fortjener at være deres egen hovedret for de blev virkelig gode, men det må blive næste gang!
Håber i vil finde lidt inspiration ved opskriften.
Knæk & Bræk!
Første del: Røget fasanbryster.
Ingredienser:
- 4-6 fasanbryster
- Bacon
- Basilikum blade
- ¾ liter vand
- To spiseskefulde salt
Opløs saltet i koldt vand og put alle de afpudsede bryster i vandet. Lad dem trække i mindst 4 timer, gerne helt op til 6 timer! Tag brysterne op og dup dem tørre med et rent viskestykke.
Pak dem ind i basilikum blade og bacon og giv det hele en god omgang sort peber.
Jeg indstillede min grill til 100 grader og aktiverede ”super smoke” funktionen. På en ”almindelig” grill gælder det vel bare om at holde temperaturen på ca. 100 grader og så sørge for at rygningen er konstant. Med brysterne på plads på risten lukkede jeg låget og satte min timer til mindst 4 timer. Hvor lang tid brysterne skal have er meget afhængig af lufttemperatur og fugtighed og selvfølgelig hvor god grillen er til at holde varmen til 100 grader. Størrelsen på brysterne er selvfølgelig også en faktor, så begynd at kontroller dem efter ca. 3 timer og så tag den derfra.
De skal være godt gennemrøget, uden at blive tørre, så hvis du er i tvivl så skær et lille snit i et af brysterne og se hvordan kødet ser ud.
(Hvis man ikke kan eller vil ryge fasanbrysterne, så kan man i stedet koge dem eller blot stege dem på panden! Men tro mig, røgsmagen virker rigtig godt i selve pie’en!)
Anden del: Fasan pot pie.
Ingredienser:
- 4-6 røget fasanbryster skåret i lige store stykker
- 2 spiseskeer smør
- 1 mellem løg hakket fint
- 1-2 selleri stænger i lige store tern
- 4-5 dl fond. (kan være hjemmelavet af skroget fra fasanerne, eller hvilken som helst kyllinge- eller grøntsagsfond.)
- 2 dl mælk eller fløde
- 3-4 dl ærter og hakkede gulerødder
- 1 teske TRAEGER kyllinge rub (Eller hvilken som helst anden krydderblanding som du foretrækker!)
- 1 teske tørret timian
- Salt & peber
- 1 plade butterdej
- 1 æg
Smelt smøret i en gryde og tilsæt løg og selleri. Lad det stege i et par minutter og tilsæt derefter fond og mælk og varm det langsomt op.
Tilsæt ærter, gulerødder, krydderierne, timianen og fasankødet. (Jeg lod bacon og basilikum bladene blive på brysterne da jeg skar dem, det hele gav rigtig god smag!)
Lad det hele småkoge i 5-10 minutter, eller indtil at det har den konsistens du vil have.
Smag til med salt og peber og smør en ildfast pande.
Put hele suppedasen op i panden og dæk det med butterdejen. Jeg var ikke verdensmester i at rulle dejen ud over panden, men pointen er at den bare skal dække og være nogenlunde lige tyk over det hele.
Skær et par snit i midten og pensel med det rørte æg.
Jeg indstillede grillen til 200 grader og bagte det hele i ca. 30 minutter, eller indtil at fyldet bobler dejligt og helst lige inden af butterdejen bliver brændt!
Server retten direkte fra den varme pande med en god salat og gerne en kold øl!
Velbekomme!