skip to Main Content

Beef jerky inspireret biltong på den nye TRAEGER grill!

Traeger Ironwood 885

Som i nok godt ved allerede, så er jeg vild med at lave mad og især når det handler om at lave vildt som jeg selv har nedlagt! Når madlavningen så også kan laves på en grill, så er der ikke noget som kan slå den følelse!

Derfor var det da også et oplagt projekt at indgå et sponsorsamarbejde med det amerikanske grill firma TRAEGER.

Traeger producerer, en for mig, ny form for grill! Den er som sådan slet ikke ny, jeg har bare aldrig prøvet en før. Den bruger ikke gas og den bruger ingen kul, men derimod træpiller. Træpillerne giver en super lækker og naturlig afbrænding og en skøn røg duft og smag igennem maden. Der findes en hel stribe af forskellige træpiller og de har alle en særlig duft og derved også smagsnuance.

Traeger Ironwood 885
Pluto hjælper med at vælge smag!

Man hælder simpelthen bare den slags træpiller som man syntes passer bedst til sit kød op i beholderen og så klarer den elektriske motor og brænder sådan set resten…

Jeg modtog grillen, en Ironwood 885 forleden dag og i strålende solskin samlede jeg den med min gode ven Jean-Pierre.

Traeger Ironwood 885
Alle værktøjer som skulle bruges til samlingen medfulgte i kassen!

Manualen var dejlig simpel og med en sjov amerikansk humor, som blandt andet gjorde sig bemærket ved at man løbende kunne følge med i processen i form af hvor mange øl man burde/kunne have drukket imens!

Traeger Ironwood 885
Jean-Pierre strammer benene på grillen!

 

Kort historie, gjort endnu kortere, så fik vi den samlet på en times tid og efter en hurtig afbrænding var vi klar til at tilberede den første ret!

Traeger Ironwood 885
To øl og grillen var færdig!

Dette havde jeg besluttet skulle være Beef jerky inspireret biltong, som i min fortolkning skulle være mere biltong end beef jerky…

Jeg fandt en opskrift på Bourbon marineret jerky og ændrede lidt i opskriften så i stedet for bourbon brugte jeg skotsk single malt og jeg forsøgte at skære lidt ned på sukker og honning da jeg generelt syntes at det jerky jeg tidligere har smagt, altid har været en lille smule for sødt…

Traeger Ironwood 885
Ikke mange ingredienser, men stærke smage!

Hermed min opskrift og fremgangsmåde:

Ingredienser:

  • Vildtkød. Jeg brugte en del fra en kronhjorte kølle, men al slags kød kan bruges! Gå efter noget magert og uden for mange sener.
  • Skotsk Single malt whisky
  • Soya
  • Honning
  • TRAEGER Jerky rub. (Hvilken som helst spicy dry rub kan bruges, også hjemmelavede blandinger.)
  • Tabasco

Jeg startede med at afpudse kødet for de fleste sener og skar det derefter i tynde strimler. Det er vigtigt at skære kødet i lige tykke strimler, for på den måde bliver alle stykkerne tilberedt ens.

Da kødet var skåret, blandede jeg alle ingredienserne til marinaden.

Traeger Ironwood 885
Kødet er skåret og marinaden er klar!

Jeg skal være ærlig og sige at jeg sjussede mig frem med hensyn til mængderne… Jeg brugte rigeligt med rub og et generøst skvæt af både whiskyen og tabascoen… Mit mål var at få en smag som var mere spicy end sød og med en tydelig smag af whiskyen. I princippet kan man jo blande lige præcis de smage som man selv kan lide, men dette var altså min målsætning!

Al kødet blev herefter blandet med marinaden i en plastikpose og derefter hvilede det i et døgn i køleskabet. Hver gang jeg kom i nærheden af køleskabet blandede jeg lidt rundt på det hele for at få blandet smagene godt sammen…

Traeger Ironwood 885
Snasket, fedtet og fuld af smag!

Dagen efter indstillede jeg grillen til 100 grader celcius og satte Super smoke funktionen til. Kødet spredte jeg ud på risten og herefter skulle det hele bare hygge sig i 4-6 timer, eller indtil det havde fået den konsistens som jeg ville have.

Traeger Ironwood 885
Grillen varmer op!
Traeger Ironwood 885
Kødet er på, nu skal låget bare lukkes!

Dette var et udpræget eksperiment og jeg valgte at slå Super smoke fra ca. halvvejs for at teste hvor meget røgsmag jeg ville få og samtidig ville jeg også gerne have marinaden og kødsmagen til at skinne igennem…

Efter ca. 4 timer begyndte jeg at kontrollere kødet en gang i timen, for jeg ville gerne have en konsistens som var lige på grænsen af tørt, men stadig med lidt ”bid”.

Traeger Ironwood 885
Så småt ved at være der, men der er stadig et par timer tilbage!

Det endte med at være ca. 6 timer på grillen og så skulle kødet blot køle og derefter nydes, sammen med en god Gin & Tonic. Stege/tørretiden vil naturligvis variere alt efter lufttemperaturen og luftfugtigheden, så kig til kødet en gang imellem.

Resultatet blev godt, når jeg nu selv skal sige det og især når der var tale om et første-gangs-eksperiment!

Konsistensen var perfekt, røg smagen skinnede lækkert igennem, men jeg havde desværre ikke fået elimineret den lidt søde eftersmag fra honningen og soyaen…

Konklusionen må blive at jeg næste gang vil bruge røg igennem hele processen og skære helt ned på de søde ingredienser i marinaden. Dette er jo en smagssag, men for mig kan jeg bedre lide den stærke smag fra rigtig Afrikansk biltong end den søde smag fra Amerikansk jerky!

 

Altså, skal det prøves igen, men i mellemtiden spiser jeg med glæde denne portion…

I næste uge skal jeg prøve kræfter med en fasan pie, selvfølgelig også tilberedt på den nye grill og mon ikke der også sniger sig lidt røg ind i den ret…

Knæk & Bræk og velbekomme!

Traeger Ironwood 885
Solskin og hjortekød. Bliver nærmest ikke bedre!

 

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top