skip to Main Content

Forberedelse til Kirgisistan: tøj og udstyr

12079503_10153289398209397_3575564836316543067_n

Så er der kun 6 dage til at jeg drager på et af mine livs drømmerejser, nemlig min jagttur til Kirgisistan, hvor jeg skal jage Ibex!

Forberedelserne har været nogenlunde… Jeg har trodset min frygt for heste og har haft nogle gode ridelektioner, jeg har al tænkeligt og utænkeligt udstyr på plads og selvom min fysiske træning måske kunne have været mere intensiv, så føler jeg mig klar efter nogle aktive vandreture i det nordlige Sverige i både fjeld og skov! Jeg har nu tilbage at få pakket alle mine stumper, hjælpe min fotograf David med at pakke kamera og udstyr og til sidst skal riflen blot indskydes og kliktårnet kontrolleres!

Jeg har valgt at påklæde mig efter “lag på lag” taktikken, hvilket vil sige at jeg starter den formentligt kolde morgen ud med temmelig mange lag tøj på og som dagen bliver varmere eller jeg bliver varmere af vandring/ridning, så kan jeg blot afføre mig ét lag ad gangen. På denne måde vil det overskydende tøj ende i rygsækken og hvis vi så skal sidde stille eller først kommer sent hjem, så kan jeg igen påføre mig lag, alt efter hvor koldt det bliver. Inderst tager jeg termo-undertøj på som både varmer og er svedtransporterende og uden på dette lag vil jeg så have enten helt almindelige bukser eller evt. bukser med en tynd foring. På overkroppen vil jeg have en bomuldsskjorte og derefter en fleecetrøje. Aller yderst vil jeg have en vind- & vandtæt jakke som både har hætte og som går langt ned over lænden/bagen, så jeg ikke får det der irriterende mellemrum i lænden, når jeg f.eks. sidder og kigger i kikkert!

12143213_10153289398434397_2850346226291441770_n

De velbrugte støvler er gået til og udenpå dem vil jeg have et par lange gators. Gators er ellers ikke noget jeg normalt har brugt før, men efter at have testet et par, så er jeg faktisk blevet rigtig glad for dem! De giver mig en dejlige fast fornemmelse af overgangen mellem støvler og bukser og jeg skal ikke bekymre mig om snørebånd eller buksekanten som enten sidder fast eller sidder på en irriterende måde. Derudover vil jeg nok starte morgenen med en hue og et par lette handsker, men jeg formoder at disse hurtigt ryger af da klimaet er ørkenagtigt, selvom vi vil befinde os i 3.000-4.000 meters højde. Dagene bliver forhåbentligt fulde af høj sol og temperaturer på ca. 10-20 grader så mon ikke der hurtigt skal solbriller, en kasket og solcreme til?!

Tøjet jeg har valgt at tage med er nærmest alt sammen fra mærket:  Stoney Creek. Det er et New Zealandsk tøjmærke som jeg stiftede bekendtskab med for ca. 12 år siden og jeg var været vild med det lige siden! Tøjet er teknisk, moderne og netop beregnet til “lag på lag” metoden. Jægerne på New Zealand dyrker meget bjergjagt og de er ekstremt hårde ved deres udstyr! Det betyder at Stoney Creek er gennemtestet og godkendt af Kiwierne selv og hvis det er godt nok til de hårde hunde på den smukke og barske ø, så er det også godt nok til mig!

Stoney Creek rygsæk
En 35 liters rygsæk med en såkaldt “camelbag”, som er en 3 liters vanddunk som sidder inde i rygsækken og med en slange som hænger på skulderstroppen, så man nemt kan drikke af.

Ud over tøj, støvler og en god dag-rygsæk, så manglede jeg blot et par andre stumper, så jeg var et smut i Aktiv Fritid i Køge for at låne et par gode liggeunderlag til test. Jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal forvente i basecampen og endnu mindre i de primitive “Fly-camps” som vi kan blive udsat for. Derfor medbringer vi alle vores egne soveposer og liggeunderlag og jeg valgte et 10 cm. oppustelig underlag fra mærket “Nordisk” med navnet “Bornholm”. Jeg ved ikke meget om liggeunderlag, men det så tilpas behageligt og isolerende ud og selvom det med en vægt på ca. 3 kg. måske er lidt til den tunge side, så håber jeg på at hestene hjælper med at bære det tungeste læs…:) Jeg ved lige så lidt om soveposer og valget var nemt, det blev nemlig min gamle sovepose fra skabet og den håber jeg bare er varm nok!

Liggeunderlag
med en 10 cm. selvoppustelig madras, håber jeg det kan blive til nogle lange og rolige nætter!

Oppe på bjerget tror jeg ikke at vi vil blive udsat for den mest kulinariske oplevelse og derfor fik jeg også samlet en god bunke af frysetørret madposer af mærket “TREK’ N EAT”. Jeg valgte lidt forskellige smagsvarianter og til et sigende blik fra Jesper Nielsen, blev det endda også til et par chokolader desserter og et par karamel-amaretto cremer! Til sidst så jeg nogle “Brew in the bag” kaffe poser fra firmaet Growers cup. Uden at vide noget om de lokale guiders barista-egenskaber, røg der også et par af disse kaffeposer i kurven!

Frysetørret mad
Med disse i rygsækken er jeg forberedt på lidt forskellige mad oplevelser!

Det sidste jeg nu mangler at købe er højdesygetabletter, Imodium, paraghurt og hovedpinepiller! Når dét er på plads skal jeg indskyde min riffel og kontrollere kliktårnet på forskellige afstande og SÅ er jeg klar til at pakke det hele i taskerne og bare tælle timerne til tirsdag… Sommerfuglene er så småt begyndt at kunne mærkes og uanset hvad der kommer til at ske dernede, højt oppe i bjergene, kan du læse og se video fra det, lige her på bloggen om et par uger…:)

Knæk & Bræk!

 

This Post Has 6 Comments
 1. Knæk og bræk, håber i må få en rigtig god tur, også på hesteryggen 😉 , skal Christian også med?

 2. Hej Jacob

  Du står helt sikkert på tærsklen til en fed tur. Det lyder til, at du er velforberedt, og det skal nok lønne sig. Jeg er netop hjemvendt fa en stenbukkejagt i Kasakhstan. Det var en fantastisk tur. Go’ ting med energibarer. Det er selvfølgelig sne på denne årstid, men husk også vand, man dehydrerer let i bjergene. Og så er det meget fornuftigt at overveje grejet og følge ‘pak-let princippet’ på bjerg-ekskursionerne. De er sgu stejle de bjerge 🙂

  Du kan se et lille film jeg har sat sammen fra min stenbukkejagt:

  https://www.facebook.com/Jagtbog

  Go’ tur og knæk & bræk,
  Thomas Ustrup

 3. Stort knæk og bræk, det bliver spændene at høre om, i dag skal vi skyde ænder hos jan tinggård, det er hvist ret så underholdene, og i morgen går turen til vimmerby, til torsdag d 15, så må vi se hvad det føre med sig, skal alene afsted, så kan vælge og vrage mellem hvor jeg vil jage… Rigtigt god tur jacob og pas godt på jer selv , mvh jan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top