skip to Main Content

Den skaldede gnu

Jagt i Namibia
Fotograf: Steen Andersen

Juli 2008.

Det var den absolut sidste jagtdag på dette eventyrlige sted… Etosha Heights i Namibia havde vist sig fra sin fineste side og udover fantastisk natur, skøn mad og pragtfuldt selskab, så havde jagtlykken også tilsmilet os! Vi havde indtil denne dag, nedlagt: et vortesvin, to oryxer, to zebraer, en springbuk og en giraf! Målet var at lave en film om klassisk safarijagt, som kan ses HER hvis du er medlem af Huntersmagazine.tv!

Jagt i Namibia
Udsigten fra mit værelse!
Jagt i Namibia
Swimminpoolen i morgensol!

Vi sad bag på ladet af safaribilen, på vej ud til et fjerntliggende vandhul. Solen skinnede nådesløst ned på os og mens vi kørte igennem det tørre ørkenlandskab, med spredt vegetation, sad jeg og tænkte tilbage på de mange oplevelser. Det var min første rigtige “safari” i Afrika og selvom vi stadig var på jagt, så var jeg egentlig ikke så ophidset eller spændt på denne sidste “outing”… Det ændrede sig dog hurtigt da vi langt fra vandhullet kunne se både kuduer og gnuer stå ved det blinkende vandspejl! Både Steen og jeg ville gerne nedlægge en kudutyr. Dette dyr er så ikonisk for hele Afrika, men måske især for Namibia, så med hjertet hamrende i kroppen indledte vi en lang pürsch ned mod dyrene og vandhullet.

Jagt i Namibia
På vej ud til vandhullet…

Den tørre og varme vind var lige i vores ansigt, men alligevel spredte der sig hurtigt en urolig stemning blandt de ca. 50 dyr! De flyttede meget rundt og kiggede alle stift ned imod de små træer som vi var i gang med at snige os igennem! Da vi var ca. 200 meter fra dyrene, ændrede bevoksningen, under de lave træer sig, til noget tørt og lavt brændenælde-agtigt skrub… Vi kunne ikke komme tættere på med mindre vi kravlede på alle fire og enkelte steder var vi helt nede på maven og møvede os frem, som nogle forvoksede larver! Det tørre skrub stak og stikkede, værre end nogen danske brændenælder eller brombær og hurtigt var mine bukser og skjorte smurt ind i det stikkende og prikkende stas! Jeg kiggede bekymret på André’s bare ben, men han lod ikke som om det påvirkede ham, så fremad gik det… Efter et par meter mere, kunne André konstatere at der kun var en ung kudutyr sammen med nogle køer, men der var tilgengæld en gammel stor gnutyr!

Afrika er et skønt jagtland på mange måder, men noget af det som jeg virkelig syntes er spændende er mangfoldigheden af dyr og dermed jagtoplevelser! Vi havde dagen før, indledt en pürch på en flok eland, for blot at blive distraheret af en lille flok kuduer. Efter at have pürchet efter dem i en times tid og endeligt mistede kontakten, så vi dog igen eland flokken… Dem forsøgte vi os med, men endte op med at snige os efter en god hartebeest, i dagens sidste røde sollys!

Endnu engang skulle jeg mentalt “sadle om” og fra at have været på kudujagt, var det nu den gamle gnutyr det handlede om! Vi var kommet ind på ca. 100 meter og jeg var ved at blive sindssyg af alle de stikkende og prikkende planter, samtidig med at sveden drev af mig! Min gode ven og fotograf, Malte Udsen, havde kameraet på plads og gnuerne stod og stirrede direkte mod os. Kuduerne var stukket af og det var tydeligt at den lille flok af urolige gnuer ikke ville blive stående ret meget længere! André havde ført mig hen til et træ, hvor jeg siddende på knæene, kunne få fast anlæg på træstammen. Den røde prik i sigtekikkerten hvilede på gnutyrens brede og grå bryst, men lige bagved og rundt om ham stod der en masse køer og kalve! Jeg hviskede til André at jeg ikke kunne skyde, men idet vi var ved at skifte position, sprang alle de omkringstående dyr rundt! De 3-4 dyr lavede de, for gnuer, så karakteristiske hop i cirkler, for så at stille sig op og stirre videre! Efter jagten, forklarede André at det var for at lokke eventuelle rovdyr, såsom løver til at angribe! Lidt ligesom danske jægere oplever med rådyrene, som stikker hovedet ned for at esse, blot for at rykke hovedet op igen og se om “truslen” har bevæget sig!

Tyren stod nu helt fri og jeg lod kuglen gå! Den kraftige rekyl fra riflen i kaliber .375 H&H gjorde at jeg ikke så noget skudtegn, men tyren snurrede rundt og løb den modsatte vej, mens resten af flokken løb mod højre! Jeg repeterede og

rejste mig op, for at være klar med et opfølgende skud, men efter kun 40 meter faldt tyren om og lå helt stille på den nedtrådte afrikanske jord… Når jeg nu ser optagelserne i dag, er det tydeligt at tyren rykker hovedet og halsen kraftigt ned mod jorden, da kuglen rammer brystet og dette er et klassisk skudtegn for en kugle som rammer spidst på!

Jagt i Namibia
Malte laver nærbilleder af gnuen!

Fremme ved tyren, kunne jeg endelig nærstudere dette ikoniske dyr! Som lille dreng troede jeg altid at gnuerne var “far-zebraerne” og jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange jeg har set de spændende programmer om disse dyrs omfattende migration igennem bla. Kenya og Tanzania.

Jagt i Namibia
Smuk?

Det ville være forkert at kalde en gnu for smuk, men jeg syntes dog alligevel at der var noget smukt over denne kamparret gamle tyr! Smukt på den lidt underlige fascinerende og grimme måde…:) Det var en gammel svend og især panden og halsen var fyldt af ar fra kampe og rovdyrangreb! Vi fik brækket det store dyr og siddende bag på laddet af pick-uppen kørte vi sammen hjem til lodgen. Solen gik ned bag bjergene og kastede dramatisk farvet lys ned på den røde afrikanske jord. Malte og jeg delte en kold øl og sammen drømte vi allerede om at komme tilbage til dette helt særlige kontinent!

Turen til Etosha Heights var arrangeret af Limpopo Travel!

Knæk & Bræk!

Jagt i Namibia
Gnuen hænger nu inde på mit kontor. Konservatoren i Namibia lappede desværre den arret pande! Fotograf: Nicolai Trier
This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top