Svensk griseri

936061_10152736325004397_3551441032846266240_n

936061_10152736325004397_3551441032846266240_nJeg er netop hjemkommet efter et hurtigt visit i Sverige hos Mattias fra “Jakt & Skytte”. (http://www.jaktoskytte.com)
Mattias var svenskeren som stod for den drivjagt på Eriksdal gods som jeg deltog i tilbage i begyndelsen af december. Han var så sød at hjælpe mig med at sørge for at min lille gris blev slagtet og ordnet efter alle kunstens regler og også fik udtaget den obligatoriske trikin test. Trikiner er en særlig larve som lever i kødædende pattedyr. Larverne har tre livs-stadier, hvoraf det sidste stadie er det farlige for mennesket eller dyret som spiser kød med trikinlarver i. De fleste trikin larvearter er særdeles frost-modståelige og derfor kan man ikke blot slå dem ihjel ved nedfrysning! Svenskerne har et velfungerende og effektivt test system og ved at sende en lille vævsprøve ind til et institut, får man lynhurtigt et svar.

IMG_4340

Grisen var en smule større end rålammet, men vejede betydeligt mere!

Efter paraden tilbage i december, besluttede jeg mig for at den lille gris var en perfekt størrelse og alder til at spise. Min gode ven Malte som lagde bil til turen, var ikke ligefrem begejstret for at den ca.30- 40 kg.’s store gris skulle med hjem i baggagerummet som udover vores drivvåde tøj og oppakning også skulle huse min store og ”velduftende” hanræv! Mattias meldte straks at han kunne sagtens hjælpe med at få den slagtet, så det blev aftalen!
Jeg har før oplevet at få en gris slagtet i Sverige og de udbener alle muskelgrupperne og lader sjældent knogler forblive på udskæringerne og derved sparer man naturligvis plads i fryseren men jeg kan nu godt lide en hel kølle til grillen fremfor 3-4 stege… Nuvel, når man er i Sverige, bliver det jo som bekendt SVENSKT!
Mattias og jeg brugte lidt tid i den veludrustet butik og jeg nåede endda at forelske mig i en lille Kipplauf riffel! Uheldigvis (Heldigvis, hvis du spørger min hustru!) var den i en ikke så attraktiv kaliber, for mig, så jeg instruerede Mattias i at holde øjnene åbne hvis der nu skulle dukke en anden i samme stil op, i kaliber .270!
Efter at have lagt alt kødet ud på bordet kan jeg nu konstatere at min lille gris på ca. 30-40 kg. Endte op i følgende flot og lækkert udskåret og renset kød:
4 x Stege indrullet i net. (0,92+0,91+0,62+0,54 kg.)
3 x Yderfiletter (0,3+0,43+0,22 kg.)
1 x ”Grytebitter” (0,32 kg.)
2 x ”Karre” Jeg formoder at det er Skulder! (0,22+0,38 kg.)
1 x Inderfillet (0,33 kg.)
2 x Hakket kød (0,42+0,37 kg.)
2 x Inderlår (0,46+0,37 kg.)
1 x Bov (0,35 kg.)

1660443_10152736324814397_1196860705779824621_n

Alle kødstykkerne er flot udskåret og afpudset.

10923545_10152736324764397_489534224384653740_n

Alle pakkerne er tydeligt mærket med indhold, vægt, slagtedato osv.

Alt i alt ca. 7 kg. Kød! Jeg skulle betale 600 svenske kroner for hele processen og dvs. en kilo pris på ca. 80 kr.! Det syntes jeg var billigt sluppet for noget super lækkert kød som jeg glæder mig meget til at både tilberede og sætte tænderne i. Jeg syntes det slutter cirklen på den helt rigtige måde at lave en lækker middag ud af det vildt som jeg nedlægger. Mens jeg tilbereder og især mens jeg spiser det ser jeg tit situationen for mit indre øje og på den måde genoplevere jeg det hele én gang til! Hvis jeg så endda er så heldig at servere kødet for nogle gæster og de kommer til at spørge til dyret, så får de lige hele historien EN gang til..:)
Mens jeg nu putter kødet i fryseren begynder jeg allerede at tænke på hvordan det skal tilberedes og hvilket tilbehør vil passe fint til dette møre lidt sarte kød.
Hvis i har gode opskrifter eller forslag til hvordan jeg skal angribe alt dette kød, så send endelig en mail her: jacob@kamman.dk så lover jeg at beskrive hele processen!

Knæk & bræk og velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *