Sneppe nummer 100!

sneppejagt

November 2009.

Ikke alle mine trofæer er nedlagt med riffel! Sneppejagt fylder meget i mit jægerliv selvom det egentlig ikke er den jagtform som jeg bruger mest tid på. Det bliver faktisk kun til 3-4 dage om året, hvor min far og jeg drager til Vestjylland for at besøge gamle venner og jage denne magiske lille troldfugl. Det foregår altid omkring d. 7. november, for det er netop på det tidspunkt at sneppetrækket kommer forbi Danmark. Eller, det mente min farfar i hvert fald, så det har været lov lige siden og nu er det blevet en uforanderlig tradition!

Dagene i de Vestjyske skove og plantager er rigtig jagt med hunde og blandt gode gamle venner. Dette år var helt særligt for mig da jeg på denne tur nedlagde både en double og min sneppe nummer 100!

sneppejagt

Der skulle mange timer til før det endelig lykkedes: En sneppe-double!

Samme sted som jeg skød de to fugle stod vi nu foran. Med sneppejagt varsler hver nat en forandring. De fugle som var på reviret dagen før, kan være fløjet videre på deres træk, men samtidig kan der også være kommet nye snepper til. Man ved aldrig hvor eller hvor mange snepper der ligger ude under fyrretræerne eller i de tætte brombærbuske og lige netop den usikkerhed er med til at øge spændingen… For mange år siden skrev jeg denne beretning om min helt særlige milepæl; min danske skovsneppe nummer 100:

“Vi står foran et lille levende hegn der går vinkelret på mosen ejet af vores gamle jagtkammerat Gunde. På venstre side ligger græsengen våd og åben og på højre side er der høje siv og klatter af de tætte pile buske. Selve hegnet består af høje slanke egetræer med en enkelt fyr imellem hist og her. Brombærbuskene dominerer i bunden, men i virkeligheden er selve hegnet vel lidt for åbent for snepperne -I dette hegn har min far og vel også min farfar dog ALTID skudt en sneppe når de har besøgt  reviret i begyndelsen af november og så sent som i går dublerede jeg selv for første gang snepper – bedre bliver det ikke og så alligevel …
Jeg aftaler med min far at han skal gå på højre side og jeg skal så med min FT springer, Mille gå på venstre side. Erfaringen siger os at fuglene enten vil slå ud over engen, søge ind mellem pilebuskene eller flyve direkte væk fra os og ind mod mosen. Alle tre muligheder vil give fine skudchancer som vi så bare må forsøge at gribe…
Mille starter som altid hårdt ud og kaster sig ind i den første ubarmhjertige brombærbusk hun kan finde. Hun ved udmærket at fuglene gemmer sig derinde i det tætte og hun reagerer slet ikke på de hundredvis af torne der stikker og hiver sig fast, som vilde rovdyr.
Tiden står stille i dette forjættede landskab skabt til troldfugle og jeg er som altid nervøs og spændt på samme tid. Mine øjne er fæstnet på Milles hale og halvvejs nede af hegnet ser jeg pludselig hvordan den ændrer bevægelser til en ivrig logren. Det er helt tydeligt at der er fært af sneppe og min hjertebanken begynder at giver den velkendte genlyd i mine øre. jeg spænder i kroppen og når lige at advisere min far, da fuglen rejser sig og flyver med lynets hast lige ud over engen og præsenterer sig i et perfekt sideskud. Ud af øjenkrogen ser jeg Mille sætte sig i busken men fløjten får alligevel et faldende pift inden bøssen ryger i skulderen og første skud brager… Sneppen pakker sammen i en fin lille dun sky og falder lydløst på det grønne våde græs. Jeg åbner bøssen, griber det tomme hylster, putter en ny patron i højre løb og indsnuser krudtrøgen fra det tomme hylster. Jeg kigger på Mille som sidder helt klar og sitrer, hun har markeret hvor fuglen faldt. Der er et par små fine blod perler på den sorte næse fra hvor tornene har prikket hul. Hun får dog ikke love til at apportere denne fugl – det er nemlig min nummer 100 og fortjener en særlig kærlighed og respekt …. og nå ja, så skal den jo udstoppes! Jeg går ud til den lille majestætiske fugl og samler den forsigtigt op. Min far dukker op og vi krammer og lykønsker hinanden. Det er lidt som en holdpræstation når min far og jeg skyder snepper. Vi glædes næsten lige så meget over hinandens succes som over vores egen… NÆSTEN!

sneppejagt

Min sneppe nummer 100!

Nr. 100 troldfugl er naturligvis meget speciel for mig men det var de to fra doubletten i går også! Faktisk tror jeg at jeg kan fortælle en lang historie om hver eneste af de over 100 snepper jeg nu har skudt. Jeg kan i hvert fald udpege alle de steder i skoven hvor det er sket! Sneppen er et helt specielt bytte for os jægere og for mig er den helt i top. Jeg tror faktisk at hvis jeg kun måtte skyde et dyr mere i min levetid, ville mit valg falde på sneppen…”

sneppejagt

Denne sneppe er udstoppet af First Class Trophy og er monteret i en glaskasse. Hvis det nogensinde bliver til sneppe nummer 200, skal den nok også udstoppes, men den skal nok op at “flyve” og monteres på væggen!

Læs mere om snepper og sneppejagten HER!

Knæk & Bræk!

sneppejagt

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *