Grillet rådyrkølle
I denne juletid er der mange jægere som spiser ekstra meget vildt! Forleden lavede vi en af vores favoritter, nemlig grillet rådyrkølle. Køllen var ikke særlig stor, da den stammede fra det lam jeg skød under sneppejagten, men det passede perfekt til Christina og jeg.
Sammen med køllen, lavede vi nogle fantastiske Jamie Oliver kartofler og en lækker salat med gorgonzola.
Ingredienser:
- 1 rådyrkølle (eller køllen fra andet vildt!)
- Hvidløg
- Friske krydderurter (Efter smag og præferencer!) Vi brugte timian, salvie og rosmarin
- Olivenolie
- Krydderiblanding. (Igen, brug hvad du bedst kan lide!) Vi brugte salt, peber, Cayenne peber, “grillmix” og løgpulver
- Mellemstore kartofler
- Julesalat (salaten må gerne være lidt bitter! Jeg ledte efter den røde “krøllet” type, men kunne kun finde julesalat!)
- Romaine salat (Brug din favorit salat med lidt “crunch” i. Du kan også sagtens blande med lidt rød spidskål eller hvidkål.)
- Valnødder
- Bacon
- Rødløg
- Gorgonzola
- Usprøjtet appelsin
- Laurbærblade
Grillet kølle:
Dagen før tilberedningen tøede jeg køllen op og udbenede den. Den lange knogle som løber igennem selve låret er nem at fjerne. Start kniven ved kugleledet, der hvor det har siddet i hofteskålen, og snit så tilbage mod knæleddet.
Skær rundt om knoglen og fjern hele benet.
Benet kan bruges til at koge sauce på, eller gem det sammen med andre knogler og lav en fond. Jeg skærer altid denne knogle fra, da det både er nemmere at skære skiver af køllen efterfølgende og så er det nemmere at styre temperaturen ved grilningen!
Gnub inde i hulrummet, som benet har efterladt, med salt og peber og placer både krydderurter, flækket hvidløg og salvie bladene. Bind køllen godt sammen og put den i en pose som du derefter overhælder med marinaden, som er lavet af krydderblandingen og godt med olivenolie. Køllen skal ligge i marinaden så længe som muligt og gerne et døgn!
Tag køllen op og placer den midt på grillen. Jeg griller en normal kølle i ca. 45 minutter ved ca. 200 grader, men denne som var betydeligt mindre fik kun ca. 30 minutter. Hvis du er i tvivl, så brug et stegetermometer og steg køllen som du normalt kan lide dit lammekød!
Salat:
Snit salaten mens baconen steges sprødt. hak valnødderne (Disse kan også lige steges i baconfedtet!) Bland en simpel olie/eddike dressing sammen med lidt salt og peber. Bland salat, fintsnittet rødløg, dressingen, valnødderne og gorgonzolaen sammen og drys det sprøde, hakket bacon henover.
Jamie Olivers sprøde kartofler:
Rengør og skræl kartoflerne. Kog dem i rigeligt med vand, tilsat salt og laurbærbladene. Hæld vand og kartofler op i et dørslag og ryst dem godt rundt i dette, så de får lidt en lidt ridset og medtaget overflade. Tag derefter et ildfast fad og hæld godt med olie i bunden. Drys salt og peber og tilsæt salvieblade og krydderurter. Knus en masse hele hvidløgsfed med skrald og bland det hele godt sammen. Riv appelsinen henover, efter smag, vi rev ca. en halv. Tilsæt kartoflerne og rod det hele godt rundt så olie og krydderirer dækker kartoflerne.
Sæt fadet i ovnen ved 200 grader og tag dem ud når de er gyldne. Hvert kvarter hælder du lidt af olien fra bunden af fadet over kartoflerne, så der hele tiden er olie på dem!
Tag fadet ud og pres kartoflerne flade med en spatel. Rør det hele rundt endnu engang og sæt det hele i ovnen, indtil at kartoflerne er helt bagt og sprøde. Pga. den flade form og lidt medtagne overflade bliver disse meget sprøde og stadig med den gode kartoffel konsistens inde i midten!
Efter at køllen har hvilet i ca. 10 minutter, skæres denne i skiver og anret tallerkenen med salaten, kartoflerne og kødet…
Velbekomme!
Det ser katme godt ud Jacob 🙂
Jeg har fået mig en vakumpakker – den er også fiks til marinering, nedsætter tid til et par timer og jeg synes smagen bliver mere intens.
Super opskrift her – den skal prøves asap måske med lidt moskuskølle fra min jagt på Grønland.
Keep on blogging 😉
MVH/Peter
Hej Peter.
Tak, det smagte også godt! God ide med vakumpakkeren, jeg bruger den selv når jeg fryser vildt ned, men har ikke overvejet at bruge den til marineringen… Før nu! Tak for tippet..;)
Fortæl endelig hvordan moskuskøllen blev, det har jeg aldrig smagt!
K&B!
Hej
Vild god opskrift, jeg lavede flødekartofler til. Det fungere også 🙂
Hej Kristina.
Tak! Ja flødekartofler virker altid…;)
Alright.
Jeg ligger mig fladt ned. Har fået en hel del godt vildt kød efterhånden. Denne opskrift slår dem alle, og med længder!
Tak for en fantastisk opskrift, som er nem at gå til og er i absolut særklasse.
Anders
Tusind tak Anders!
Det er også en af mine helt store favoritter!
Knæk og bræk!
Hej Jacob.
Idag har vi prøvet at lave præcis samme opskrift med vildsvineryg. Det blev simpelthen verdensklasse!
Vi smed den i vakumposen et lille døgns tid inden den skulle på grillen 👍Mør, saftig og særdeles smagfuldt.
Hej Anders.
Lyder dælme også lækkert med vildsvineryg! Godt gået!
En kølle fra det første rådyr jeg har skudt og første gang jeg tilberedte
sådan en. Resultatet var over al forventning. Tak for en virkelig god opskrift.
venlig hilsen Bo Tengberg
Hej Bo.
Sådan! Der er få ting så tilfredsstillende som at spise sit første rådyr! Velbekomme og knæk & Bræk!