Fremtiden er nu!

Aimsport lyddæmpere 2
Nu skulle det være… Jeg har, jo som nævnt tidligere, gået længe med en plan om at få monteret en lyddæmper på min Blaser R93 i kaliber .270.
Da jeg kom ind i min lokale butik ”Aktiv Fritid” i Køge, står mine yndlings grejpushere, Michael Seidenfaden og Christian Kronborg Lindberg og er i fuld gang med at uploade en video til Facebook med et nyt super tilbud fra Blaser!
Den tyske våbenfabrikant tilbyder følgende: Blaser R8 system, pibe (std. kal.) med gevind, montage, special kuffert og ny original Blaser A-TEC lyddæmper. Pris: R8 prof. 24.999 kr. R8 prof succes 27.999 kr.
Ved køb deltager man så yderligere i en konkurrence om en 2 dags tur til Blaser fabrikken i Østrig inkl. 1 dags gemsejagt! Den gemsejagt fristede så meget at jeg var lige ved at slå til… Sikke et tilbud og sikke en mulighed for fabriks besøg OG spændende jagt i alperne! Se det her:
http://www.facebook.com/pages/Aktiv-Fritid/518442194837054?fref=ts

MEN, det var nu ikke derfor jeg var taget ned for at snakke med Michael og Christian, nej det var jo for at få indledt proceduren med den lyddæmper… Jeg havde tidligere udset mig Aimsports Triton model som jeg egentlig syntes var den pæneste af alle de modeller jeg har set. Min eneste anke imod lyddæmpere har altid været det æstetiske, men med Triton modellen så føler jeg at den er så diskret og faktisk pæn at se på at jeg ikke længere kan stå imod fremtidens udvikling! Der er jo faktisk kun positive aspekter ved at montere en lyddæmper.

For det første så dæmper det naturligvis knaldet, men endnu vigtigere, så dæmper det en betydelig del af rekylen! Derudover samler egenspredningen sig markant så alt i alt er det jo kun lutter gode faktorer, som jeg nu selv skal have afprøvet!
Michael viste mig en anden riffel som våbensmeden havde drejet gevind på. Der var skruet en lille studs på selve gevindet så når dæmperen ikke var monteret, så  var den så diskret at man nærmest ikke kunne se at det ikke var den oprindelige pibe! Det var også en vigtig ting for mig, da jeg rejser relativt tit til Polen, hvor lyddæmpere IKKE er lovlige. Jeg kommer altså til at kunne skifte mellem dæmperen og den almindelige pibe uden at skulle bekymre mig om at der er et ”åbent” gevind for enden af min riffel. Man bliver naturligvis nødt til at kontrolskyde riflen hvis man skifter frem og tilbage, da træfpunktet ofte variere betydeligt.
Udvalget af Aimsports dæmpere var disse tre modeller:
1.    ”Triton 42” som anbefales op til og med kaliber .308 (2.799 kr.)
2.    ”Triton 50” som anbefales til alle kalibere op til Magnum kaliber. (3.000 kr.)
3.    ”Cyclone Predator” som anbefales til alle kalibere inklusiv magnum kalibere! (3.000 kr.)

Aimsport lyddæmpere

Fra venstre: Min lyddæmper beklædt i Neopren, “Triton 45”, “Cyclone Predator” & “Triton 50”

Jeg besluttede mig for ”Triton 50” da jeg ikke forventer at skulle bruge den til ret meget andet end min .270’er. Jeg fik hurtigt anbefalet at beklæde den med et lille neopren cover, da det både ville dæmpe eventuelle metalliske lyde af grene og andet der rammer selve dæmperen under jagt og også vil beskytte mig imod den varme som dæmperen udvikler ved mange skud!
Således besluttet og opsat påbegyndte vi den fremtidige og formentlig langsommelige proces af at få min våbentilladelse til lyddæmperen… JA, man skal faktisk have tilladelse til en lyddæmper, på trods af at den jo i sig selv ikke ligefrem er et ”farligt” våben! Lyddæmpere er dog blevet kategoriseret som våbendele og derfor skal der en tilladelse til.  Nuvel, loven er jo loven, så Christian hjalp mig med at udfylde ansøgningen og nu er der så en forventet ventetid på 4-8 uger! Det mener jeg er alt for lang tid at skulle vente på en tilladelse. Michael forklarerede mig at efter at våbenkontorene er blevet samlet i én for Østdanmark og én for Vest, så er ventetiderne blevet lange og kommunikationen værre… Michael har hørt om kunder som har været ivrige og ringet til våbenkontoret med jævne mellemrum for ligesom at skynde lidt på processen og i visse tilfælde, har det faktisk virket! For eksemplets skyld, vil jeg dog undlade at gøre dette, da jeg gerne vil teste hvor lang tid en ”almindelig” ansøgning er om at komme igennem systemet.
Jeg mærkede tydeligt Michaels store frustration over denne langsomme behandlingstid og han fortalte at han endda havde foreslået myndighederne at man kunne opstille en form for log-in station i våbenbutikkerne og så kunne interesseret købere logge ind med deres Nem-ID for at søge og få svar lige dér, i butikken. På denne måde ville man måske også tage lidt af arbejdsbyrden for de våbensagkyndige på våbenkontoret, men svaret var et nedslående NEJ! Det betyder en betydelig nedgang i solgte våben for landets våbenbutikker, da en potentiel ny våbenkøber pludselig får 4-8 ugers betænkningstid fra at handlen egentlig er indgået til at tilladelsen er i hus… På den tid kan der nå at ske en masse; kunden har fortrudt, kunden har fået nej fra konen, kunden er blevet fyret osv. osv… Michael mener bestemt at han vil kunne mærke en betydelig nedgang i antallet af solgte rifler i fremtiden!
For mig virker det også besværligt og ugennemtænkt at skære alle landets våbenbutikker fra i processen…
Jeg ved jo ærlig talt ikke hvad der egentlig foregår når en våbentilladelse skal behandles, men jeg formoder at der er tale om en kontrol af ansøgeren i politiets register. Det kan vel ikke være ret tidskrævende at slå et personnummer op i databasen for at kontrollere om der er en alvorlig nok aktiv sag, der skulle udelukke en i forvejen jagttegnsholende jæger i at indkøbe en ny riffel eller i mit tilfælde en lyddæmper.
Denne proces husker jeg fra ”i gamle dage” hvor man med lidt sukker i stemmen nemt kunne overtale én af de flinke våbenkyndige på ens lokale våbenkontor… Dengang kunne de ved få klik på deres computer og et par underskrifter og stempler, nemt klare en våbentilladelse på blot 5 minutter!! Hvis ventetiden er så lang p.ga. for mange ansøgninger, så forstår jeg ikke hvorfor man ikke vil være interesseret i at ordne nogen af disse ude i butikkerne…
Nu lader jeg sagen gå sin gang og jeg er spændt på hvor længe jeg skal vente på at få en tilladelse sendt med posten…
I’ll keep you posted!

4 Kommentare

 • Tonny Gram Jensen siger:

  Jeg er lidt foran dig her ;-). Jeg har fået dæmpere til mine rifler. Og det er en fornøjelse i alle henseender, måske ikke i det æstetiske øje, det medgiver jeg.
  Jeg skal i efteråret til Skotland efter Sika og hjort og ville derfor have mine dæmpere med i våbenpasset.
  Men ak, det giver loven ikke mulighed for idet der i den behandlingstid der gik forud for lovliggørelsen af dæmpere i danmark ikke var nogen som tænkte dette scenarie ind i ligningen, utroligt nok.
  Men fakta er at pga. en bestemt ordlyd i lovgivningen kan der ikke tillades dæmpere i våbenpasset. Man kan altså ikke få sine dæmpere med til udlandet, selvom de er lovlige at bruge der.
  Elendigt forarbejde.
  Jeg har indsendt en klage over afgørelsen.
  Men jeg mener principielt at det kunne gøres nemt. Fjern registrering af dæmpere idet hele taget. De er ikke våben, og har intet at gøre i registeret.
  Mvh. Tonny Gram Jensen

  • Jacob Kamman Jacob Kamman siger:

   Hej Tonny.
   Ja, det er rigtigt at der er en “svipser” i lovgivningen og en temmelig alvorlig én af slagsen endda..:(
   Men, jeg er dog blevet informeret om at de fleste lande godkender den almindelige våbentilladelse og dermed IKKE behøver våbenpasset! Dvs. man blot behøver sin tilladelse og derefter udfylder de nødvendige dokumenter. Jeg håber dette er sandt, da det ikke lyder til at lovgivningen er sådan lige at få ændret…

 • Claus E siger:

  Dav Jacob.
  Tak for alle dine gode historier og dit gode væsen.
  Ang 270 win ( som jeg også anvender ) kortede du løbet ? 270 har jo brug for lidt længde…

  Er der nyt mht udlandsrejser og lyddæmpere ?

  • Jacob Kamman Jacob Kamman siger:

   Hej Claus.
   Tusind tak! Det betyder meget for mig!
   Jeg fik ikke kortet noget af piben, blot fjernet kornet! Hvad mener du med “Nyt mht udlandsrejser..”?
   Jeg rejser ofte med min lyddæmper. Den kan jo ikke stå i våbenpasset, så jeg plejer bare at udfortolde den i Kastrup. I de fleste lande er de komplet ligeglade med den, så den skal blot indfortoldes igen når jeg kommer retur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *